stafilia

Μπήκαν από προχθές δειλά-δειλά στις εξαγωγές των πρώτων επιτραπέζιων σταφυλιών της ποικιλίας σουλτανί οι εξαγωγείς της Κρήτης Γιώργος Γιαννακάκης και Λάμπρος Περβολαράκης, με τις πρώτες τιμές προς τον παραγωγό να κυμαίνονται περίπου στα περυσινά επίπεδα.

Στα πολύ χοντρόρωγα σταφύλια τύπου τόμσον, οι τιμές κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό, ανάλογα με το μέγεθος της ρώγας και την ποιοτική τους κατάσταση. Οι εξαγωγές ξεκίνησαν από τις πρώιμες περιοχές του νομού Ηρακλείου, όπως είναι ο Προφήτης Ηλίας, το Γάζι, η Φοινικιά και οι Μαλάδες, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα και οι κοπές των σταφυλιών των Αρχανών, της Συλλάμου και άλλων πιο όψιμων αμπελουργικών περιοχών.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο εξαγωγέας Γιώργος Γιαννακάκης δήλωσε ότι υπάρχουν προς το παρόν καλές ποιότητες, ενώ οι τιμές παραγωγού που προσφέρει ο ίδιος κυμαίνονται από 50 έως 80 λεπτά το κιλό. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως δύσκολη τη φετινή χρονιά. Δύσκολη, όμως, χαρακτήρισε και τη διεθνή αγορά του επιτραπέζιου σταφυλιού, δεδομένου ότι η Ισπανία, με το ανταγωνιστικό προς το δικό μας επιτραπέζιο σταφύλι της, έχει μπει δυναμικά στην αγορά ταυτόχρονα με μας και συνάμα με μεγαλύτερες από τις περυσινές ποσότητες.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές καταστροφές από τον καύσωνα, ο κ. Γιαννακάκης εκτιμά πως η μείωση της παραγωγής στο επιτραπέζιο σταφύλι έχει ξεπεράσει το 30%.
«Οι ζημιές είναι τεράστιες»

Για τεράστιες ζημιές στο επιτραπέζιο σταφύλι κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, καθώς τονίζει ότι «το 30%, αν δεν είναι και πιο πάνω, είναι σε σχέση με την περυσινή παραγωγή, που και πάλι είχε τεράστια μείωση σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά, λόγω θεομηνίας»…

Αναφορικά με τις τιμές, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι «πράγματι είναι περίπου στα περυσινά επίπεδα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει την εξέλιξη των τιμών, διότι οι εξελίξεις διαμορφώνονται κάθε μέρα. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν είναι θετική η αγορά ή αρνητική. Το σίγουρο είναι όμως ότι οι ζημιές φέτος είναι τεράστιες. Και το αποτέλεσμα αυτό θα το πληρώσει όχι μόνο ο παραγωγός, αλλά το ίδιο το Ηράκλειο. Διότι τα χρήματα αυτά θα λείψουν από το αστικό Ηράκλειο»…

Και επισημαίνει στο σημείο αυτό ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την αγορά εκείνοι οι έμποροι που λένε για παράδειγμα ότι αγοράζουν οινοστάφυλα στις ίδιες με τις περυσινές τιμές.

«Δεν ισχύει τίποτα, ό,τι τιμές και να πουν, διότι αυτό που θα ισχύσει είναι η τιμή που θα δώσει αυτός που δίνει τα λεφτά στο χέρι του παραγωγού. Δηλαδή, αν ένας ανακοινώσει για παράδειγμα μια τιμή άλφα, αλλά τα λεφτά δεν τα δίνει. Άρα είναι άνευ ουσίας, τη στιγμή που δεν πληρώνει κατευθείαν»…

Εξάλλου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, ο ΕΛΓΑ φέτος, λόγω των ζημιών, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει τους παραγωγούς.

«Να μην κάνει δηλαδή ό,τι έκανε πέρυσι, που δεν αποζημίωσε τον κόσμο. Και έβαλε ζημιές οι οποίες ήταν πενιχρές».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ιερωνυμάκης υπενθυμίζει ότι πλέον ό,τι εισφορές πληρώνει ο αγρότης, αντί να πάνε στα ταμεία του ΕΛΓΑ και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των αποζημιώσεων, πηγαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από ‘κει και πέρα, ό,τι περισσεύματα υπάρχουν, πάνε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Και έτσι απογοητεύονται οι παραγωγοί και εγκαταλείπουν τις καλλιεργητικές τους προσπάθειες.

«Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Κρασιού, που υποτίθεται ότι θα τον καταργούσαν», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Αλλά τελικά δεν έχει καταργηθεί, και οι βουλευτές μας σφυρίζουν αδιάφορα»…

ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ
Προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Στο μεταξύ, μια ευχάριστη ιδιαιτερότητα εντοπίζεται στους εξαγωγείς της Κρήτης. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι εξαγωγείς της Κρήτης – όσοι έχουν απομείνει σε σχέση με παλιότερα χρόνια – εμπορεύονται προϊόντα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τη διάσταση αυτή δίνει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Το 2004, σύμφωνα με μια έρευνα που είχε γίνει, ήταν καταγεγραμμένοι εξαγωγείς επιτραπέζιου σταφυλιού στο νομό Κορινθίας 88. Η Κρήτη είχε 10. Στην Κορινθία σήμερα έχουν απομείνει 10 εξαγωγείς και στην Κρήτη υπάρχουν έξι. Το μεγάλο ποσοστό μείωσης των εξαγωγέων στην Πελοπόννησο είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν εμπορεύονταν προϊόντα όλο το χρόνο τα συσκευαστήριά τους, κάτι που έκαναν όμως οι Κρητικοί. Το αβαντάζ στον Κρητικό παραγωγό είναι ότι “παντρεύεται” το αγγούρι, την πιπεριά και το σταφύλι. Διοχετεύονται στις ίδιες αγορές. Κι επομένως ο εξαγωγέας δουλεύει την επιχείρησή του όλο το χρόνο. Δε χάνει την αγορά του. Δεν πάει, δηλαδή, σαν αλεξιπτωτιστής να πει “τώρα ήρθα, έχω σταφύλια να μπω στην αγορά”. Ενώ στην Πελοπόννησο τα μόνο προϊόντα που εξάγονταν τους χειμερινούς μήνες ήταν τα πορτοκάλια και κάποια πρώιμα καρπούζια», καταλήγει ο Μύρων Χιλετζάκης.

 

 

 

 

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

 

 

 

neakriti.gr

Loading