avga

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά ο διευθυντής της Ζαχαρίας Σωμαράς, ως προς το σκάνδαλο των μολυσμένων με το εντομοκτόνο Fipronil αβγών της Ευρώπης, αφού δεν έρχονται στη χώρα μας αβγά Ολλανδίας, Γερμανίας ή άλλων χωρών όπου εντοπίστηκε το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, εμείς ως καταναλωτές χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα, να βρίσκουμε και να προτιμούμε τα αβγά της Κρήτης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη για άλλη μια φορά ζει τις επιπτώσεις ενός μεγάλου διατροφικού σκανδάλου.

Μάλιστα, είναι ένα ακόμη σκάνδαλο που ξεκινάει από την Ολλανδία, όπου αποκαλύπτεται χρήση του ισχυρού εντομοκτόνου Fipronil, σε οργανωμένες μονάδες αβγοπαραγωγής.

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” έγκριτοι κτηνίατροι της Κρήτης, αποκαλύπτουν μάλιστα ότι αυτό το φάρμακο εμείς εδώ στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε μόνο για την προστασία στους σκύλους, αφού είναι πανάκριβη η χρήση του και δε γίνεται σε άλλους χώρους.

Συντελέστηκε, δε, σε λάθος χρόνο, σε δόση υπερβολική και δεν τηρήθηκαν οι χρόνοι αναμονής, καθώς οι συγκεκριμένοι πτηνοτρόφοι έχασαν τον έλεγχο στις μονάδες τους από τη ραγδαία εξάπλωση της “κόκκινης ψείρας των κοτόπουλων”, δεν ήθελαν όμως από την άλλη και να περιορίσουν τα κέρδη τους, περιμένοντας να περάσει η επίδραση του φαρμάκου!

Στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα μας δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί εντολή για έλεγχο στο διατροφικό σκάνδαλο των μολυσμένων αβγών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει οι καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με το διευθυντή Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρία Σωμαρά, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι φρέσκα αβγά από τη Γερμανία, την Ολλανδία ή άλλες χώρες της Ευρώπης που επλήγησαν από το σκάνδαλο δεν έρχονται ποτέ στην Κρήτη. Ωστόσο, γίνονται εισαγωγές από τη Βουλγαρία, καθώς τα αβγά που παράγουμε εμείς δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

«Τα αβγά που έρχονται από τη Βουλγαρία έχουν πάνω τους το γράμμα Β. Οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν μόνο αβγά που έχουν σήμανση και δείχνουν την προέλευσή τους», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Ζαχαρίας Σωμαράς.

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα του κρητικού αβγού.

«Οι δύο μεγάλες μονάδες στην Κρήτη και οι μικρότερες που υπάρχουν κάνουν πολύ καλή δουλειά. Μιλάμε για αβγά υψηλής ποιότητας. Κι αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι εμείς εδώ στην εκτροφή των ζώων μας δε χρησιμοποιούμε ουσία για ενέργεια. Γι’ αυτό και δεν είχαμε διοξίνες. Γι’ αυτό και δεν είχαμε όλα αυτά τα πράγματα».

Μάλιστα, ο Ζαχαρίας Σωμαράς λέει χαρακτηριστικά ότι στην Κρήτη «πολλά αβγά είναι ξένα. Δηλαδή είτε εισαγόμενα, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό ο καταναλωτής πρέπει να βλέπει πάνω στο αβγό την ένδειξη της προέλευσης για να το αγοράσει. Βέβαια, στα ξενοδοχεία χρησιμοποιούνται πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες παστεριωμένων αβγών και αβγών σκόνης. Αυτά είναι όλα ξένα. Τα πιο πολλά προέρχονται από εταιρεία της Λάρισας. Αλλά δεν ξέρουμε συνολικά τι γίνεται. Και τα προτιμούν στα ξενοδοχεία από άποψη υγιεινής, επειδή φοβούνται τη σαλμονέλα»…

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από χθες η Ολλανδία πραγματοποιεί ελέγχους στο κρέας των πουλερικών που προέρχεται από τις μονάδες παραγωγής που έπληξε η υπόθεση των μολυσμένων αβγών, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παρουσία του εντομοκτόνου Fipronil, τοξικής ουσίας που έχει οδηγήσει στην καταστροφή εκατομμυρίων αβγών στην Ευρώπη.

Το εύρος του σκανδάλου αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ολλανδία, όπου έως και 180 πτηνοτροφικές μονάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους και οι Αρχές προχώρησαν στη μαζική απόσυρση αβγών από την αγορά, καθώς τα επίπεδα του Fipronil υπερέβαιναν σε ορισμένες περιπτώσεις τα όρια που ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός.

Σε μεγάλη ποσότητα, η ουσία αυτή θεωρείται ότι είναι «μετρίως τοξική» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η κρίση επεκτάθηκε κατόπιν στη Γερμανία, την Ελβετία και τη Σουηδία, όπου εκατομμύρια αβγά προέλευσης Ολλανδίας αποσύρθηκαν από την αγορά και καταστράφηκαν.
ΟΛΛΑΝΔΟΙ

«Ήταν η λαιμαργία τους, που μας έβαλε πάλι σε μπελάδες»

Για «λαιμαργία» επιχειρηματιών στην Ολλανδία, που έκαναν γκάφες, αλλά από την άλλη δεν ήθελαν και να περιορίσουν τα κέρδη τους, βάζοντας τώρα σε περιπέτειες ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έκανε λόγο στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.

«Εγώ εκτιμώ ότι έχασαν τον έλεγχο από την “κόκκινη ψείρα”, με αποτέλεσμα οι εκτροφές να έχουν πολύ μεγάλο βαθμό μόλυνσης. Και ασφαλώς σε αυτήν την περίπτωση αναγκάστηκαν για να καταπολεμήσουν το παράσιτο, το οποίο κάνει μεγάλες ζημιές γιατί δεν αφήνει την κότα να παράγει, ενοχλεί, αυξάνει τις θνησιμότητες και μεταφέρει νοσήματα, να ψεκάσουν και δεν τήρησαν τους χρόνους αναμονής. Έτσι, από την κότα το εντομοκτόνο πέρασε στο αβγό και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα»…

Στο ερώτημά μας αν υπάρχει “κόκκινη ψείρα” στην Ελλάδα, ο Αλέκος Στεφανάκης απάντησε ότι «επειδή παίρνουμε τα υβρίδιά τους από το εξωτερικό, έχουμε κι εμείς την “κόκκινη ψείρα”. Αλλά επειδή έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία για μεγάλες περιόδους, δεν είναι ευνοϊκό το σύστημα για να πολλαπλασιάζεται, και παράλληλα οι δικές μας μονάδες εδώ επιτηρούνται υγειονομικά και απολυμαίνονται σχολαστικά. Είναι και μακριά η μία μονάδα από την άλλη»…

 

 

 

 

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

neakriti.gr

Loading