Κάθε εβδομάδα ο Ψυχοθεραπευτής/Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις ερωτήσεις των αναγνωστών στο περιοδικό ΟΚ!
Η ερώτηση της Κόνι
«Παντρεύτηκα στα 21 μου έναν άντρα 19 χρόνια μεγαλύτερό μου. Εκείνος με ήθελε γιατί ήμουν πολύ ελκυστική, εμένα με γοήτευσε η οικονομική ασφάλεια που μου παρείχε. Δεν ξέρω αν με αγάπησε πραγματικά ποτέ ή απλά ήμουν η σύζυγος-τρόπαιο. Ύστερα από 14 χρόνια έγγαμου βίου και την απόκτηση δύο παιδιών, δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευτυχισμένη. Νιώθω συναισθηματικά άδεια, κι ας έχω μια ζωή που θα ζήλευαν πολλές. Μήπως έκανα τότε το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου;
Η απάντηση του ειδικού
Αγαπητή Κόνι, Είναι άπειρα τα άτομα που επιλέγουν συντρόφους όχι μόνο για την οικονομική ασφάλεια, αλλά και για να ξεφύγουν από ένα σπίτι που ενδέχεται να έχει μέσα κακοποίηση και παραμέληση. Δεν ξέρω από τι ήθελες να ξεφύγεις εσύ. Ωστόσο, οι στατιστικές λένε πως μια δυσχερής οικονομική κατάσταση σε συνδυασμό με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να μας σπρώξουν σε μια λανθασμένη επιλογή συντρόφου.
Δεν γνωρίζω πολλά για τον σύντροφό σου, αντιλαμβάνομαι όμως από αυτά που μου είπες ότι η επιλογή σου βασίστηκε στο οικονομικό κομμάτι. Όπως γνωρίζεις, ηθικολόγος δεν είμαι και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια οικονομική δύναμη ενδέχεται να είναι αρκετά ελκυστική. Ποιος αδιαφορεί για την εξουσία και τα χρήματα; Θα μπορούσαν λοιπόν τα χρήματα να μας κάνουν να νιώσουμε συναισθήματα, ίσως ακόμα και ερωτική επιθυμία; Βεβαίως. Το βασικό όμως ερώτημα είναι αν αυτά τα συναισθήματα έχουν βάθος και αν η ερωτική επιθυμία έχει διάρκεια. Είναι αρκετά τα χρήματα και το lifestyle για να μας κάνουν να ξεφύγουμε από ένα παρελθόν που δεν μας αρέσει; Κάποιες φορές ναι, κάποιες φορές όχι. Αρκετά συχνά παντρευόμαστε έναν άνθρωπο από έρωτα και αυτό καταλήγει σε μια τοξική σχέση μίσους, ενώ άλλοτε ξεκινάμε για λάθος λόγους αλλά το δέσιμο εξελίσσεται σε κάτι τόσο ισχυρό που γίνεται σχέση φροντίδας και αγάπης.
Το ανησυχητικό κομμάτι που αναφέρεις είναι ότι νιώθεις άδεια συναισθηματικά. Αυτό μου αρκεί για να σου πω πως πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσεις βοήθεια από ειδικό, να αναλύσεις τον ψυχισμό σου. Το κενό μέσα σου ενδέχεται να μη σχετίζεται μόνο με τη ζωή που επέλεξες, αλλά και με τον τρόπο που ερμηνεύεις τη ζωή σου. Δεν ξέρω ποιος θα ζήλευε μια ζωή με χρήματα και με κενά συναισθήματα, όπως αναφέρεις. Η εναλλακτική ποια είναι; Σκέψου καλά πλέον πώς θέλεις να ζήσεις από εδώ και πέρα. Σκέψου ότι ακόμα έχεις επιλογές. Ακόμα κι αν φαίνονται τρομακτικές, υπάρχουν. Εσύ αποφασίζεις, θέλω όμως να έχεις πάντα κάτι στο μυαλό σου: εμείς επιλέγουμε τη ζωή που θέλουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε σε κανέναν για τις επιλογές μας μέχρι τώρα. Έχουμε όμως να λογοδοτήσουμε στον εαυτό μας για το αν θέλουμε να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε επιλέξει. Και αυτό μια μορφή επιλογής είναι.
Θέλεις λοιπόν να συνεχίσεις αυτό που ζεις ή θέλεις να το αλλάξεις; Αν θέλεις να το αλλάξεις, πρέπει να πας στον καθρέφτη σου και να ξεκινήσεις να κάνεις πολλές ερωτήσεις. Η πρώτη θα είναι: «Να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία αύριο ή μεθαύριο;». Αναρωτιέσαι αν έκανες το μεγαλύτερο λάθος στη ζωή σου; Δεν υπάρχουν λάθη. Όταν αποφάσιζες είχες κάποια συγκεκριμένα δεδομένα και μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση. Τώρα όμως έχεις ωριμάσει και έχεις παιδιά. Εφόσον είσαι μητέρα, σημαίνει ότι είσαι και ένας άνθρωπος που γνωρίζει τι σημαίνει ευθύνη. Ανάλαβε λοιπόν τις ευθύνες σου και προς τα παιδιά σου και προς τον εαυτό σου.
Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 998 του περιοδικού ΟΚ!
Διαβάστε επίσης: Ρωτήστε τον ειδικό: «Ο σύζυγος μου ανακάλυψε ότι έχω προφίλ στο Tinder και μου ζήτησε διαζύγιο»