Κρήτη: Το Μπαλοτάρισμα:«Στάσου να σε τελειώσω» και μετά ήρθαν τα …σκάγια στο κεφάλι
Αν ψάχνετε μια έυκολη συνταγή για πεντανόστιμα αλμυρά μεσογειακά muffins με ντοματίνια, φέτα και ελιές. Ιδανικό σνακ για να πάρετε μαζί στο γραφείο ή να δώσετε στα παιδιά για το σχολείο. Τέλεια και για ορεκτικό!
Υλικά:
Για τη ζύμη
200 γρ. νερό
5 γρ. ξηρή μαγιά
6 γρ. μέλι
300 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
6 γρ. αλάτι
20 γρ. βούτυρο, + έξτρα για τη φόρμα
ελαιόλαδο, για το μπολ και τον πάγκο
σιμιγδάλι, ψιλό, για τη φόρμα
Για τη γέμιση
80 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσι
120 γρ. φέτα
120 γρ. ντοματίνια
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
Για το σερβίρισμα
ρόκα
ελαιόλαδο
κρέμα βαλσάμικοΑποθήκευσε τα υπόλοιπα συστατικά στη λίστα για τα ψώνια σου.
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό, τη μαγιά και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί το μέλι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο, και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ρευστή και μαστιχωτή ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Αλείφουμε ένα μπολ με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε μέσα τη ζύμη.
- Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-1 ½ ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο τελικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από το πόσο ζεστός είναι ο χώρος.)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα.
- Ρίχνουμε στον πάγκο εργασίας λίγο ελαιόλαδο.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη πλάθοντάς τη ελαφρώς με τα χέρια μας και την τοποθετούμε στον πάγκο.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ζυμαράκια.
- Κόβουμε τις ελιές σε ροδέλες, τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τα ντοματίνια κάθετα στη μέση, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Αλείφουμε μία φόρμα για muffins 12 θέσεων με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.
- Παίρνουμε ένα-ένα ζυμαράκι στα χέρια μας, το ανοίγουμε ελαφρώς και βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση.
- Πλάθουμε ξανά τα ζυμαράκια σε μπαλάκια κλείνοντας μέσα τη γέμιση και τα τοποθετούμε στη φόρμα.
- Ρίχνουμε τη γέμιση που περισσεύει πάνω από τα muffins και πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κολλήσουν πάνω τη ζύμη.
- Καλύπτουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Πιέζουμε ξανά τα muffins ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να ξεφουσκώσουν.
- Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε μέσα στη φόρμα για περίπου 5 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε, μεταφέρουμε τα muffins πάνω σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Συνοδεύουμε με ρόκα, ραντίζουμε τα muffins και τη ρόκα με ελαιόλαδο και κρέμα βαλσάμικο, και σερβίρουμε.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com