• 22 Ιουνίου, 2024

Γιατί να εντάξετε στην βιολογική διατροφή σας το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα.

Vinkmag ad

Το ρυζόγαλο https://stamou.gr/product/paradosiako-rizogalo/ είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό αλλά και ένα σνακ με μεγάλη διατροφική αξία. Αποτελεί μια θρεπτική και εύπεπτη επιλογή πρωινού καθώς είναι ελαφρύ γεύμα ή ως ένα βραδινό σνακ. Αυτό οφείλεται στο ρύζι, που περιέχει και το φρέσκο κατσικίσιο γάλα, με το οποίο είναι προετοιμασμένο. Η παρασκευή του μπορεί να γίνει και με άλλα γάλατα, προσθέτοντας επίσης κανέλα ή άλλες γεύσεις. Σήμερα, λίγοι το προτιμούν, αν και η προετοιμασία του είναι σχετικά εύκολη κα γρήγορη. Το κατσικίσιο γάλα https://stamou.gr/product/fresko-gala-katsikisio/ προσδίδει επιπλέον οφέλη, καθιστώντας το ιδανικό για όσους ακολουθούν βιολογική διατροφή.

Διατροφική αξία ρυζόγαλου με κατσικίσιο γάλα:

  • Πλούσιο σε πρωτεΐνες: Το κατσικίσιο γάλα περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, απαραίτητες για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών. Επιπλέον, είναι εύπεπτο, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αγελαδινού γάλακτος.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A, B, D και ασβεστίου, απαραίτητων για την υγεία των οστών, των δοντιών, του ανοσοποιητικού συστήματος και της όρασης.
  • Χαμηλά λιπαρά: Το κατσικίσιο γάλα έχει φυσικά χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με το αγελαδινό, καθιστώντας το ιδανικό για όσους ακολουθούν δίαιτα για τον έλεγχο του βάρους ή έχουν υψηλή χοληστερόλη.
  • Πλούσιο σε προβιοτικά: Το ρυζόγαλο περιέχει προβιοτικά και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στην ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.

Ενσωμάτωση στη βιολογική διατροφή:

  • Επιλογή βιολογικών υλικών: Για βέλτιστη διατροφική αξία και αποφυγή χημικών ουσιών, επιλέξτε βιολογικό ρύζι και κατσικίσιο γάλα.
  • Φυτική ζάχαρη: Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με φυσικά γλυκαντικά, όπως μέλι, σταφίδες ή χουρμάδες.
  • Προσθήκη φρούτων και ξηρών καρπών: Εμπλουτίστε το ρυζόγαλο με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς για επιπλέον γεύση, υφή και θρεπτικά συστατικά.
  • Χρήση μπαχαρικών: Προσθέστε κανέλα, βανίλια ή τζίντζερ για να αρωματίσετε το ρυζόγαλο και να ενισχύσετε τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Συνταγή για ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα:

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 4 φλιτζάνια κατσικίσιο γάλα
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι ή άλλο φυσικό γλυκαντικό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα (προαιρετικά)
  • 1/4 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ξεπλύνετε καλά το ρύζι σε σουρωτήρι.
  2. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το κατσικίσιο γάλα με την κανέλα σε μέτρια φωτιά.
  3. Προσθέστε το ρύζι και το μέλι και ανακατέψτε καλά.
  4. Σιγοβράστε για 30-40 λεπτά

Συνεχίζοντας την συνταγή για ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα:

Σιγοβράστε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει και το γάλα να πήξει.

Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το ρυζόγαλο να κρυώσει ελαφρώς.

Προσθέστε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς (αν θέλετε) και ανακατέψτε απαλά.

Σερβίρετε το ρυζόγαλο ζεστό ή κρύο, γαρνίροντας με επιπλέον μέλι, κανέλα ή ξηρούς καρπούς.

Συμβουλές:

Για πιο κρεμώδες ρυζόγαλο, μπορείτε να πολτοποιήσετε μέρος του ρυζιού με ένα μπλέντερ πριν το προσθέσετε στην κατσαρόλα.

Αντί για σταφίδες, μπορείτε να προσθέσετε άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως χουρμάδες, βερίκοκα ή δαμάσκηνα.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ, για να δώσετε στο ρυζόγαλο μια πιο ιδιαίτερη γεύση.

Το ρυζόγαλο με κατσικίσιο γάλα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Loading

    Read Previous

    Ετοιμάζεσαι για ταξίδι; Όλα όσα πρέπει να έχεις μαζί σου!

    Read Next

    Είδη μόνωσης για θέρμανση και οικονομία στο ρεύμα!

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular