• 14 Ιουλίου, 2024

Κίνδυνος αφανισμού για το κόμμα Μακρόν στις εκλογές

Vinkmag ad


Η κεντρώα συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με αφανισμό στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, καθώς τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας συνήψαν σύμφωνο ενότητας.

Νέες προβλέψεις αναφέρουν ότι μόνο 40 από τους βουλευτές του Μακρόν θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, στον οποίο θα αναμετρηθούν κυρίως υποψήφιοι από την ακροδεξιά ή το αριστερό μπλοκ με στόχο μια θέση στην Βουλή με τα 589 μέλη, σύμφωνα με δύο μελέτες για τις Le Figaro και BFM TV.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το στοίχημα του Μακρόν για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με την ελπίδα να σταματήσει την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Rassemblement National θα μπορούσε να αποτύχει άσχημα.

Υπογραμμίζουν επίσης πώς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου θα μπορούσε να καθοριστεί από την αριστερά, σημειώνουν οι Financial Times.

Τέσσερα συνήθως διχασμένα αριστερά κόμματα το βράδυ της Πέμπτης κατέληξαν σε συμφωνία για να συμμετάσχουν ως συμμαχία, με συμφωνία για τους υποψηφίους και ένα κοινό πρόγραμμα. Η κίνηση υποστηρίχθηκε από τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συμφωνία δεν διευκρίνιζε ποιος θα ήταν ο υποψήφιος πρωθυπουργός. Ο Ζαν Λουκ Μελανσόν, ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος France Insoumise (France Unbowed, LFI) και μια βαθιά πολωτική προσωπικότητα στη γαλλική πολιτική, άφησε να εννοηθεί νωρίτερα την Πέμπτη ότι ήθελε τη θέση.

Το LFI εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό υποψηφίων στην κοινή λίστα με τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές.

Αν τα αριστερά κόμματα είχαν κατεβάσει πολλούς υποψηφίους για κάθε έδρα, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν θα είχε καλύτερες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο. Για να προκριθεί στον δεύτερο γύρο, ένας υποψήφιος πρέπει να έχει κερδίσει την υποστήριξη του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Με παρέκταση των αποτελεσμάτων από τις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στον επερχόμενο πρώτο γύρο της γαλλικής νομοθετικής δημοσκόπησης, η RN θα έρθει πρώτη με 362 έδρες και η αριστερά θα βρεθεί με 211, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Le Figaro.

Ερωτηθείς για τα δύσκολα νούμερα στις δημοσκοπήσεις, ένας σύμβουλος της συμμαχίας του Μακρόν είπε: «Υπάρχει μια δύσκολη πορεία προς τα εμπρός και θα δούμε πώς θα αλλάξει η δυναμική τις επόμενες ημέρες. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».

Μια δημοσκόπηση του Elabe για το BFM και τη La Tribune Dimanche έδειξε το RN στο 31% (με 4% για το αντίπαλο ακροδεξιό κόμμα Reconquête), την αριστερή συμμαχία στο 28%, την κεντρώα συμμαχία του Μακρόν στο 18% και την κεντροδεξιά Les Républicains στο 6,5%.

Ο σύμβουλος είπε ότι το 18% για τη συμμαχία του Μακρόν υποδηλώνει ότι είχε νέα δυναμική μετά την ευρωπαϊκή ψηφοφορία της Κυριακής, όταν σημείωσε 15%. Ο σύμβουλος επεσήμανε τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του γαλλικού κοινού υποστήριξαν την απόφαση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο.

Το Elabe προβλέπει ότι το RN θα κερδίσει 220 με 270 έδρες, η αριστερά 150-190 και η συμμαχία του Μακρόν 90-130. Η κεντροδεξιά θα έπαιρνε 30-40.

Source link

Loading

  Read Previous

  Καταρρίψαμε επτά ρωσικούς πυραύλους και 17 drones τη νύχτα

  Read Next

  Στο 2,3% τσίμπησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάη

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular