Φρίκη στο Ηράκλειο: Αυτό είναι το ζευγάρι που έκανε τη ζωή κόλαση στο 3χρονο αγοράκι
Η λύση για τη λειψυδρία στην Αττική έρχεται από τον 2ο αιώνα και το Αδριάνειο Υδραγωγείο, το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ΕΥΔΑΠ. Για τη «δεύτερη ζωή» του σημαντικού αυτού τοπόσημου που ξεκινάει από την Βαρυμπόμπη και καταλήγει στο Κολωνάκι μίλησε στο ΕΡΤΝews η Κατερίνα Δημητρού, προϊσταμένη ΕΥΔΑΠ λέγοντας ότι «η ενεργοποίησή είναι μια σημαντική κίνηση που στοχεύει στην αλλαγή κουλτούρας σχετικά με την προστασία του πόσιμου νερού».
«Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί μια νέα δραστηριότητα της ΕΥΔΑΠ, το οποίο έρχεται να δώσει αρδευτικό νερό για την πόλη και με στόχο την εξοικονόμηση του πόσιμου νερού» ανέφερε αποκαλύπτοντας ότι «η ΕΥΔΑΠ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες δοκιμαστικές αντλήσεις, επιβεβαιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, ώστε να χρησιμοποιηθεί για αρδευτικούς σκοπούς».
Μάλιστα, όπως είπε, η χρήση του υδραγωγείου ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Χαλανδρίου, με νερό που θα καλύπτει ανάγκες ποτίσματος σε δημοτικές εκτάσεις, πάρκα και σχολικές εγκαταστάσεις, όπως η Ριζάρειος Σχολή. «Στόχος μας είναι η επέκταση του έργου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και άλλους επτά δήμους, ώστε να δημιουργηθεί μια πράσινη ζώνη που θα επαναφέρει τη δροσιά στην πόλη», πρόσθεσε η κα. Δημητρίου.
Όπως εξήγησε «ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Αδριανειου Υδραγωγείου βρίσκεται κάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα» έχοντας διττό ρόλο: «Λειτουργεί και υδρομαστευτικά αλλά ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον υδροφόρο ορίζοντα». Και όπως χαρακτηριστικά είπε η προϊσταμένη της ΕΥΔΑΠ «το Αδριάνειο Υδραγωγείο έχει νερό» προσθέτοντας ότι «στόχος είναι όλοι οι μεγάλοι πράσινοι χώροι, γύρω από το Αδριάνειο, να πρασινίσουν με νερό από εκεί».
Ιστορική σημασία και σύγχρονη χρησιμότητα
Το υδραγωγείο, που αρχικά μετέφερε νερό από την Πάρνηθα στην Αθήνα, θεωρείται ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα της εποχής του. Σήμερα, επιστρατεύεται ως συμβολική και πρακτική απάντηση στις προκλήσεις της λειψυδρίας.
«Οι Αθηναίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι το πόσιμο νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος που πρέπει να διαφυλάσσουμε», υπογράμμισε η κα. Δημητρού.
Το έργο, που ξεκίνησε το 2018 με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Μεταμόρφωση και το Νέο Ψυχικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η συνεργασία με το ΟΑΚΑ για την αξιοποίηση του αρδευτικού νερού στις νέες αναπλάσεις.
Ρεπορτάζ: Κώστας Στάμου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος