• 10 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Μπαλωτάρισμα στο Μονοφάτσι με ένα τραυματία

Έκλεισε το φράγμα Αποσελέμη λόγω σοβαρής βλάβης στο διυλιστήριο

Βίντεο από την μεγάλη επιχείριση εξάρθρωσης της οργάνωσης λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Ορκωμοσία νέας υπαλλήλου στο Δήμο Γόρτυνας

Εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ηράκλειο: Πάρκαρε παράνομα το αγροτικό του μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, κατέβηκε, έκανε και την ανάγκη του στα παρτέρια

Τραγωδία: Νεκρός ο 43χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν στην Κρήτη

Μοίρες: Το 9° Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού περιμένει τους μικρούς εξερευνητές στις 30 Μαρτίου στο Αλσύλλιο Κούλε

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα7 Μαρτίου

Μ. Ορφανουδάκης: Γιατί πετά το drone σήμερα στα Πιτσίδια και ποια είναι τα χρήσιμα δεδομένα για τη ΔΕΥΑΦ (Ακούστε)

Vinkmag ad

Η συνταγή για τους πιο μελωμένους γίγαντες στον φούρνο και 10 tips για να βράσουν τέλεια

Vinkmag ad


Δείτε πώς θα τους φτιάξετε!

Η συνταγή για τους πιο μελωμένους γίγαντες στον φούρνο και 10 tips για να βράσουν τέλεια

(Youtube/ Argiro Barbarigou)

Οι γίγαντες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας και μπόλικα μυρωδικά, που λιώνουν στο στόμα, είναι η κλασική συνταγή όπως τους έκανε η γιαγιά, μελωμένους και πεντανόστιμους.

Είναι επίσης μια από τις ιδανικές και χορταστικές νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να επιλέξετε για τη Σαρακοστή.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει μία από τις καλύτερες συνταγές για μελωμένους γίγαντες στον φούρνο.

Υλικά για τους γίγαντες στον φούρνο

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 σκελ. σκόρδο (κομμένες σε φέτες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες (2 συσκ. των 400γρ.)
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • Λίγο άνηθο
  • 1 φλ. νερό

Πώς θα φτιάξετε τους γίγαντες στον φούρνο

  1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
  2. Αν έχουμε τη σιγουριά ότι οι γίγαντες είναι βραστεροί, τότε, παραλείπουμε τη σόδα, και τους μουλιάζουμε σε σκέτο νερό για μια νύχτα.
  3. Την επόμενη ημέρα, τους ξεπλένουμε καλά, τους βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους), για περίπου 40 λεπτά.
  4. Τους στραγγίζουμε, και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί μακρόστενο 37×25 εκ. (ή στρογγυλό 35 εκ.).
  5. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε βαθύ τηγάνι, και σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι.
  6. Το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 ακόμα λεπτά.
  8. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
  9. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το μαϊντανό και αλάτι, πιπέρι.
  10. Βράζουμε τη σύβραση για 10 λεπτά, και περιχύνουμε με αυτή τους γίγαντες.
  11. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι νερό.
  12. Ψήνουμε στις αντιστάσεις, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, περίπου για 45 λεπτά, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
  13. Αν ψήσετε σε αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα του φούρνου το ταψί και ρυθμίστε σε πιο χαμηλή θερμοκρασία το φούρνο.
  14. Επίσης, σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο, γιατί θα ξεραθούν γρήγορα οι γίγαντες εξωτερικά, πριν μελώσει μέχρι μέσα το εσωτερικό τους.

Μυστικά για τους πιο νόστιμους γίγαντες

  • Όταν αγοράζουμε γίγαντες προσέχουμε το προϊόν να μην είναι κιτρινισμένο και σκασμένο – δείγμα πολυκαιρίας.
  • Πολυκαιρισμένα φασόλια θα βράσουν δύσκολα.
  • Μουλιάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ σε μεγάλο μπολ, σκεπασμένους με μπόλικο νερό από τη βρύση.
  • Αν έχετε πάνω από 12 ώρες χρόνο για μούλιασμα, μην βάλετε μέσα ούτε σόδα ούτε χοντρό αλάτι.
  • Το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες φούρνου.
  • Αντίθετα, η δυνατή φωτιά τα διαλύει εξωτερικά και η καρδιά μένει άβραστη.
  • Εάν αγοράζουμε χύμα γίγαντες ελέγχουμε πόσο σκληροί είναι.
  • Δηλαδή, σπάμε ή δαγκώνουμε ένα φασόλι και, αν είναι σκληρό και σπάει σαν καραμέλα σε πολλά ξερά κομμάτια, τότε σημαίνει ότι είναι πολυκαιρισμένο και ξερό και δεν θα είναι βραστερό – δηλαδή δεν θα βράσει εύκολα.
  • Κανονικά θα πρέπει να είναι σκληρό, αλλά στην καρδιά του να μην είναι ξερό.
  • Εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό κατά την διάρκεια του βρασμού ή του ψησίματος, προσθέτουμε βραστό νερό για να μην κόβεται ο βρασμός τους.

Περισσότερες συνταγές στο argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Τηγανητό ρύζι με γαρίδες στο air fryer από τον Άκη Πετρετζίκη


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





Source link

    Read Previous

    NBC: Ο Τραμπ δεν θέλει μόνο συμφωνία για τα ορυκτά – Παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, εκλογές και αποχώρηση Ζελένσκι

    Read Next

    Χρ. Σταρακά, ΠΑΣΟΚ: Ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής όλων των εποχών Εμμανουήλ Καραλής δεν σταματά να μας κάνει υπερήφανους

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular