• 27 Φεβρουαρίου, 2025
Vinkmag ad

Ιταλία: Πόλη – ορόσημο του φασισμού ανακαλεί την τιμητική υπηκοότητα στον Μπενίτο Μουσολίνι

Vinkmag ad


ανταπόκριση από την Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Η πόλη του Σαλό, στην επαρχία Μπρέσια, το 1924 απένειμε την τιμητική υπηκοότητα στον Μπενίτο Μουσολίνι, 101 χρόνια μετά, το βράδυ της Τετάρτης 26/02, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε για να την ανακαλέσει.

Πρόκειται για μια απόφαση-ορόσημο. Τις πρώτες δύο φορές που προτάθηκε η ανάκληση, το Συμβούλιο ήταν υπό Κεντροδεξιάς διοίκησης, ενώ τώρα ο δημοτική πλειοψηφία είναι κεντροαριστερή, κάτι που υπήρξε καθοριστικό για να επιτευχθεί το κατόρθωμα σε μια πόλη που για έναν αιώνα υπήρξε ιστορικά συνδεδεμένη με τον φασισμό. 

Στην Ιταλία, η μικρή πόλη του Σαλό είναι ευρύτερα γνωστή για την λεγόμενη Ρεπούμπλικα του Σαλό (Δημοκρατία του Σαλό, ή Ιταλική Κοινωνική Δημοκρατία, RSI), ένα ψευδοκράτος που γεννήθηκε μεταξύ του 1943 και του 1945 έπειτα από την αξονική συνεργασία μεταξύ του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι.
Το κράτος, το οποίο δεν αναγνωρίστηκε ποτέ εκτός του άξονα Ρώμη-Βερολίνο, είχε ως στόχο να κυβερνήσει τα ιταλικά εδάφη που βρίσκονταν υπό γερμανικό έλεγχο εκείνη την περίοδο.

Όπως σημειώνει ο ιστότοπος BresciaOggi, από το 22 είναι τουλάχιστον 14 οι δήμοι της επαρχίας της Μπρέσια που ανακάλεσαν την τιμητική υπηκοότητα στον Μπενίτο Μουσολίνι. Παράλληλα, πριν από μόλις μια εβδομάδα, ο δήμος του Λενιάνο στην επαρχία του Μιλάνου προέβη και αυτό στην ανάκληση της υπηκοότητας, ενώ προκύπτει πως και η πόλη της Μπρέσια θέτει σοβαρά υπόψιν το εν λόγω ενδεχόμενο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

    Read Next

    «Μετά από μια αποβολή, ξεκίνησε η εγκυμοσύνη μου με μια αποκόλληση που με καθήλωσε στο κρεβάτι»

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular