• 25 Μαρτίου, 2025
Vinkmag ad

Παναμάς: Διαδήλωση κατά της πιθανής επαναλειτουργίας γιγαντιαίου μεταλλείου χαλκού

Vinkmag ad


Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες Κυριακή στην πρωτεύουσα του Παναμά για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της ενδεχόμενης επαναλειτουργίας του μεγαλύτερου υπαίθριου μεταλλείου χαλκού στην κεντρική Αμερική, που είχε αναγκαστεί να διακόψει τη δραστηριότητά του το 2023, κατόπιν απόφασης της δικαιοσύνης.

«Ανησυχούμε για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου» του Παναμά, του Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, είπε ο φοιτητής Αντρέα Μπαράνκο, 20 ετών, που αντιτίθεται στο σχέδιο να ανοίξει ξανά το μεταλλείο, που είχε κατηγορηθεί πως ρύπαινε το περιβάλλον.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες σε πάρκο της πρωτεύουσας, κάποιοι κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα «Για έναν Παναμά χωρίς βιομηχανία μεταλλείων».

Στην εξουσία από τον Ιούλιο του 2024, ο κ. Μουλίνο εξέφρασες πρόσφατα την πρόθεση να αρχίσει απευθείας διάλογο με την καναδική εταιρεία First Quantum Minerals ενόψει της ενδεχόμενης επανέναρξης της λειτουργείας του ορυχείου χαλκού σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, στις ακτές του Παναμά στην Καραϊβική Θάλασσα.

Το μεταλλείο έκλεισε στα τέλη του 2023 αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Παναμά κήρυξε αντισυνταγματική τη σύμβαση παραχώρησης.

Τη 13η Μαρτίου, ο πρόεδρος Μουλίνο δήλωσε πως το ζήτημα της ενδεχόμενης επαναλειτουργίας του μεταλλείου θα εξεταστεί «με πολλή υπευθυνότητα» και λαμβανομένου υπόψη του εθνικού συμφέροντος.

Την ίδια ημέρα, η παναμαϊκή κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως στην παναμαϊκή θυγατρική της καναδικής First Quantum Minerals, την Cobre Panamá, ώστε αυτή η τελευταία να είναι σε θέση να εξαγάγει τον χαλκό που είχε εξορυχτεί προτού το μεταλλείο αναστείλει τη λειτουργία του.

Την επομένη της κυβερνητικής απόφασης, η θυγατρική ανακοίνωσε πως σκοπεύει να βάλει τέλος σε διαδικασία επιδιαιτησίας στο πλαίσιο της οποίας ζητούσε από το δημόσιο του Παναμά αποζημίωση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων επειδή υποχρεώθηκε να αναστείλει στα τέλη του 2023 τη λειτουργία του μεταλλείου.

«Το κλείσιμο (του μεταλλείου) ήταν καρπός της δράσης του κόσμου στον δρόμο», είπε ο Αρμάντο Γκέρα, που συμμετείχε στη χθεσινή συγκέντρωση, υποσχόμενος πως «οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν».

Η έγκριση τον Οκτώβριο του 2023 από το παναμαϊκό κοινοβούλιο της ανανέωσης για τουλάχιστον 20 χρόνια της δημόσιας σύμβασης παραχώρησης του υπαίθριου μεταλλείου χρυσού είχε πυροδοτήσει μεγάλες κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Αντιμέτωπος με την οργή των πολιτών, ο τότε πρόεδρος Λαουρεντίνο Κορτίσο (2019-2024) αναγκάστηκε να ανακοινώσει την έναρξη διαδικασίας για το «συντεταγμένο και ασφαλές» κλείσιμο του γιγαντιαίου μεταλλείου.

Το μεταλλείο παρήγαγε κάπου 300.000 εμπλουτισμένου χαλκού σε ετήσια βάση, που αντιπροσώπευε το 75% των εξαγωγών του Παναμά και το 5% του ΑΕΠ του.

Εξάλλου, η Cobre Panamá συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας της κεντρικής Αμερικής, με 7.000 άμεσους απασχολούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους απολύθηκαν έκτοτε, και άλλους 30.000 απασχολούμενους σε επιχειρήσεις με συναφή δραστηριότητα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10:00 στο υπουργείο Εσωτερικών

    Read Next

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της μαθητικής παρέλασης – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular