Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Σήμερα είναι μια Πέμπτη διαφορετική από τις άλλες! Τσικνοπέμπτη και η παράδοση προστάζει κρέας! Μέρα φαγητού, μέρα γιορτής χαράς και αφορμή για να βρεθούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας.
Αν λόγω του κρύου έχετε αποφασίσει να κάνετε cocoonign… Τσικνοπέμπτη σας έχουμε την εναλλακτική συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη για τον πιο νόστιμο μεζέ μέσα σε 20 λεπτά!
Για να φτιάξετε τοστ με μπριζολάκια BBQ, θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
Για τη σαλάτα λάχανο-καρότο
100 γρ. λάχανο, λευκό
1 καρότο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
50 γρ. μαγιονέζα
2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
Για τα τηγανητά κρεμμύδια
1 κρεμμύδι
½ κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
40 γρ. κορν φλάουρ
400 γρ. ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Για τα μπριζολάκια
400 γρ. χοιρινό λαιμό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
60 γρ. σάλτσα BBQ
3 φέτες τσένταρ
αλάτι
πιπέρι
Για τη σύνθεση
4 φέτες ψωμί για τοστ ολικής άλεσης
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Οι καλύτερες ιδέες για το μενού της Τσικνοπέμπτης για να φάτε καλά στο σπίτι!
Τρόπος παρασκευής
Για τη σαλάτα λάχανο-καρότο
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το φρέσκο κρεμμυδάκι, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Τρίβουμε το καρότο στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και το ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και το ξίδι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Για τα τηγανητά κρεμμύδια
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ιδανικά τους 160°C.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και το ρίχνουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και το κορν φλάουρ, και ανακατεύουμε.
Τινάζουμε το περιττό κορν φλάουρ, ρίχνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανά.
Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και μεταφέρουμε εκεί τα κρεμμύδια με μια τρυπητή κουτάλα. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στην άκρη και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τα μπριζολάκια
Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τον χοιρινό λαιμό σε φέτες πάχους 1 εκ. και τις χτυπάμε με τον μπάτη ή με ένα βαρύ αντικείμενο ώστε να γίνουν πολύ λεπτές.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο, και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθούν καλά όλες οι φέτες.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι (που να έχει καπάκι) σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε τα μπριζολάκια και ψήνουμε για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Ρίχνουμε την BBQ sauce, ανακατεύουμε και τοποθετούμε μισή φέτα τσένταρ πάνω από κάθε μπριζολάκι.
Κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να λιώσει το τυρί.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τις 2 φέτες ψωμί.
Ψήνουμε για περίπου 1 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 2 φέτες.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις φέτες ψωμιού στον πάγκο της κουζίνας.
Μοιράζουμε στις 2 φέτες ψωμιού τα μπριζολάκια, τα κρεμμύδια και τη σαλάτα.
Καπακώνουμε με τις άλλες 2 φέτες και σερβίρουμε.
Για να δείτε όλες τις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη μπείτε εδώ
Διαβάστε επίσης: Dubai chocolate: Φτιάξτε σε 20 λεπτά τη διάσημη σοκολάτα με συνταγή Άκη Πετρετζίκη