• 1 Φεβρουαρίου, 2025

Κ. Φίλης στο Πρώτο για Μέση Ανατολή: Έχουμε μπει σε ένα σπιράλ όπου δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία μα καμία διέξοδο (audio)


Δεν είμαστε και τόσο μακριά από έναν πόλεμο ολοκληρωτικό ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνο Φίλη, ο οποίος βρισκόμενος στο Τελ Αβίβ, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.

Πριν από 18 χρόνια, το 2006 ήταν η τελευταία αντιπαράθεση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ, σημείωσε, ενώ υπογράμμισε στη συνέχει πως αυτή τη στιγμή «υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα».

«Πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί είναι σε μία κατάσταση όπου θεωρούν ότι οι Αμερικανοί τους εμποδίζουν από το να δώσουν λύση στο πρόβλημα που λέγεται Χαμάς και εν συνεχεία το πρόβλημα που λέγεται Χεζμπολάχ. Είναι πάρα πολύ απογοητευμένοι έως και θυμωμένοι θα έλεγα με τον αμερικανικό παράγοντα ως προς αυτό. Εγώ στις συζητήσεις, τους εξήγησα ότι αντιθέτως έχουν βάλει αυτοί τους Αμερικάνους σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, διότι οι Αμερικάνοι χάνουν είτε έτσι είτε αλλιώς. Είτε δηλαδή το Ισραήλ προχωρήσει, είτε το Ισραήλ δεν προχωρήσει, οι Αμερικάνοι είναι χαμένοι. Όπως και να’ χει, φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε μία φάση αποφασιστικότητας ότι θα προχωρήσουν ανεξάρτητα από το τι θα θελήσουν οι Αμερικάνοι να γίνει. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε και είναι σίγουρα προβληματικό. Η χερσαία εισβολή στον Λίβανο σήμερα που μιλάμε μοιάζει αναπόφευκτη. Πάντα η διπλωματία μπορεί να παρεμβαίνει, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι Ισραηλινοί θα ακούσουν αυτή τη φορά τι έχει να τους προταθεί» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Αιτιολογώντας την παραπάνω άποψη, ο κ. Φίλης περιέγραψε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα.

«Υπάρχουν 70.000 Ισραηλινοί οι οποίοι έχουν φύγει από το βόρειο Ισραήλ, περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Για να μπορέσουν αυτοί να επιστρέψουν στις εστίες τους, γιατί υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν κατανεμηθεί στο Ισραήλ και σε άλλες περιοχές του Ισραήλ, σε ξενοδοχεία, σε σπίτια φίλων, συγγενών και ούτω καθεξής. Άρα, μιλάμε για 70.000 ανθρώπους, 70.000 οικογένειες. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αυτό επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί, το Ισραήλ πρέπει κάτι να κάνει. Τι θέλουν οι Ισραηλινοί να κάνουν από τη στιγμή που η Χεζμπολάχ έφτασε εχθές να εκτοξεύσει πύραυλο στο Τελ Αβίβ, το οποίο βρίσκεται αρκετά μακριά από τα σύνορα; Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη ανάσχεσης και ουδέτερη στο νότιο Λίβανο. Αυτή τη ζώνη ποιος θα την ελέγχει; Θα την ελέγχουν οι δυνάμεις του Λιβάνου, τις οποίες οι Ισραηλινοί δεν εμπιστεύονται, γιατί ο Λίβανος είναι σε κατάρρευση; Δεν υπάρχει κυβέρνηση επί της ουσίας. Θα είναι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί; Άρα λοιπόν θα κάνουν χερσαία εισβολή. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από αυτά τα δύο. Θα είναι κάποια διεθνής δύναμη; Δεν είμαι βέβαιος ότι κανείς θέλει να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο και να στείλει δυνάμεις στο νότιο Λίβανο, ακόμα και αν αυτό θα επέτρεπε μια αντιπαράθεση στρατιωτική ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ».

Απαντώντας στην επισήμανση ότι το Ισραήλ έχασε και εξακολουθεί να χάνει τους συμμάχους του στην πορεία που διαγράφει, ο κ. Φίλης είπε χαρακτηριστικά «δεν τους απασχολεί καθόλου».

«Σας διαβεβαιώ γι’ αυτό, γιατί έχω κάνει κουβέντες με πάρα πολλούς και εντός Ελλάδας Ισραηλινούς και εδώ που βρίσκομαι, αυτή τη στιγμή είναι σε ένα μετατραυματικό σοκ μετά την 7η Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι συνέβησαν κτηνωδίες που δεν διανοείται ανθρώπινος εγκέφαλος. Επειδή βρέθηκα στις περιοχές αυτές και πράγματι είναι συγκλονιστικό το τι έγινε, υπάρχει ένα μετατραυματικό σοκ σε όλη την ισραηλινή κοινωνία. Γιατί όλοι οι Ισραηλινοί με κάποιον τρόπο έχασαν κάποιον δικό τους, κάποιον συγγενή, κάποιον φίλο, κάποιον γνωστό σε ό,τι συνέβη ή απήχθη αυτός σε ό,τι συνέβη την 7η Οκτωβρίου. Οπότε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου ή τέλος πάντων, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ενδεχομένως έχουν ταυτισθεί με ότι έγινε εκείνη τη εκείνη τη μέρα και αυτό τους έχει προκαλέσει ένα μίσος το οποίο φτάνει στο σημείο να τους λες μα βλέπετε τι συμβαίνει στη Γάζα; Μια ανθρώπινη τραγωδία. Σκοτώνονται μωρά, σκοτώνονται μητέρες, σκοτώνονται άμαχοι, όποιας ηλικίας και να είναι και δείχνουν μία αδιαφορία» ανέφερε.

Δεν το θεωρούν, είπε, πως είναι ασύμμετρο αυτό που συμβαίνει από την ισραηλινή πλευρά. «Αντιθέτως σου λέει ότι μετά από ό,τι συνέβη έπρεπε να ανταποδώσουμε. Και μάλιστα υπάρχουν πολλοί οι οποίοι σου λένε ότι δεν ανταποδώσαμε επαρκώς. Είναι πολύ συναισθηματική η αντίδραση αυτή για να μπορέσεις να μιλήσεις με λογική .(…) Το Σάββατο, οι διαδηλώσεις που γίνονται πλέον, εδώ και ένα χρόνο δηλαδή, έχουν να κάνουν με τους ομήρους, δεν έχουν να κάνουν με τις επιχειρήσεις αυτές καθαυτές. Να τα διαχωρίσουμε αυτά. Αυτό έχει να κάνει με τις οικογένειες των ομήρων και με κάποιους που στηρίζουν την επιστροφή των ομήρων. Δεν έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιχειρήσεις» προσέθεσε ο κ. Φίλης.

Ως προς το πόσο πιθανή είναι μια εμπλοκή του Ιράν αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση του κ. Φίλη είναι ότι το Ιράν δε θέλει να εμπλακεί, αλλά και δεν μπορεί να αποφύγει την εμπλοκή του.

«Δηλαδή, αν εξαρτώταν από τους Ιρανούς και μόνο, θεωρώ ότι θα απέφευγαν την όποια εμπλοκή, γιατί δεν είναι σε θέση σήμερα που μιλάμε να τα βάλουν με το Ισραήλ. Όμως από τη στιγμή που θα τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση της Χεζμπολάχ, που είναι ο πολυτιμότερος σύμμαχος των Ιρανών, εκεί τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. (…) Το Ιράν, ίσως να μην έχει σε πρώτη φάση άμεση εμπλοκή ως Ιράν, αλλά έχει τόσους πολλούς πληρεξούσιους εκτός από τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι. Έχει σιιτικές πολιτοφυλακές που κατοικοεδρεύουν και στη Συρία και στο Ιράκ. Εκεί πέρα μπορεί να εξαπολύσει ταυτόχρονα επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

«Έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και έχουμε μπει σε ένα σπιράλ όπου δεν βλέπω αυτή τη στιγμή καμία μα καμία διέξοδο, φοβούμαι να πω» είπε καταλήγοντας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Θεοδώρα: Πόσο κοστίζει το floral φόρεμα που επέλεξε στην επίσκεψη στον Ιερώνυμο – Η κομψή εμφάνιση με την Άννα Μαρία

    Read Next

    Ταινίες της εβδομάδας: Ραντεβού στο Dourgouti… με ένα δολοφόνο

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular