Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.
Τρεις από τους πιο αγαπημένους μας chef προτείνουν τα ζυμαρικά της αρεσκείας τους για τη σημερινή ημέρα. Εσείς ποια θα φτιάξετε;
Ατομικά mac ‘n’ cheese με μπέικον από τον Άκη Πετρετζίκη
Δοκιμάστε να φτιάξετε το αγαπημένο σας mac ‘n’ cheese με μπέικον σε ατομικές φόρμες και θα έχετε το πιο λαχταριστό ορεκτικό για όλη την παρέα προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης.
Υλικά
- 250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 100 γρ. μπέικον, καπνιστό
- 1 κρεμμύδι
- 1 πράσο
- 50 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 800 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. mix τυριών
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτια, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε αλάτι και το κοφτό μακαρονάκι, και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
- Τοποθετούμε μια δεύτερη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Κόβουμε το μπέικον σε μικρές λωρίδες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
- Τοποθετούμε το πράσο στο ξύλο κοπής και αφαιρούμε το πράσινο μέρος του.
- Κόβουμε το εξωτερικό φύλλο και ελέγχουμε αν έχει χώμα. Αν έχει το αφαιρούμε και πλένουμε καλά το υπόλοιπο.
- Ψιλοκόβουμε το πράσο σε ροδέλες, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε, και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά.
- Προσθέτουμε το γάλα σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε συνεχώς με την κουτάλα για να μην σβολιάσει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε σε 2-3 δόσεις τα 200 γρ. από το mix τυριών, και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στο γκριλ.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι και ανακατεύουμε καλά.
- Τοποθετούμε 10 ατομικές πυρίμαχες φόρμες σε ένα ταψί και μοιράζουμε εκεί το μείγμα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο mix τυριών και μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο.
- Ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σερβίρουμε.
Πένες με κρέμα κολοκύθας από τον Γιώργο Τσούλη
Με υπέροχη κρεμώδη υφή, την πλούσια γεύση της κολοκύθας και με φθινοπωρινή διάθεση, αυτή η πρόταση για ζυμαρικά του chef Γιώργου Τσούλη θα σας ενθουσιάσει. Πένες με κρέμα κολοκύθας, απολαυστικές και ιδανικές ακόμη και για όσους αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά!
Υλικά
- 220 γρ. πένες
- 300 γρ. κολοκύθα
- ½ κρεμμύδι λευκό, κομμένο στα 3
- 2 σκ. σκόρδο
- 4-5 φύλλα φασκόμηλο
- 180 ml. ζωμό λαχανικών
- 50 γρ. κάσιους, ανάλατα και μουλιασμένα σε νερό
- 50 ml. νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών (αν χρειαστεί)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου, ρίχνουμε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το σκόρδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 -50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το φασκόμηλο.
- Αφού κρυώσει ελαφρώς η κολοκύθα, την καθαρίζουμε από τη φλούδα και τη χτυπάμε στο πολυκοπτικό μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φασκόμηλο , το ζωμό λαχανικών, τα κάσιους και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να έχουμε λεία υφή.
- Παράλληλα, τοποθετούμε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και βράζουμε τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να βγουν al dente. Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε, κρατώντας λίγο από το νερό του βρασμού.
- Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αδειάζουμε τα ζυμαρικά, τη μισή ποσότητα της σάλτσας ώστε να καλύψουμε τα ζυμαρικά, λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών αν χρειαστεί, και ανακατεύουμε ώστε να έχουμε μια κρεμώδη υφή.
- Μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
Tip
Προσθέτουμε λίγο από το νερό βρασμού των ζυμαρικών στο τέλος, εάν χρειαστεί, για να βοηθήσουμε τη σάλτσα να γίνει κρεμώδης και να ανακατευτεί ωραία με τα ζυμαρικά μας.
Κατερίνα Ζαρίφη: «Θα ήθελα να κοιμάμαι και να τρώω μακαρόνια με κιμά χωρίς να παχαίνω»
Λαζάνια στο φούρνο
Εύκολα, ζουμερά με τυριά που λιώνουν από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά για τα λαζάνια
- 250 γρ. λαζάνια, (14 κομμάτια)
- 50 γρ. Arla Pasta & Gratinar
- 50 γρ. τυρί Arla μοτσαρέλα
- Για τη σάλτσα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. βούτυρο Lurpak
- 650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
- 1 κ.σ. πελτέ
- Λίγη ρίγανη & θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- 250 ml κόκκινο κρασί
- 400 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα ή ντομάτα στον χυμό τη
- 350 ml ζωμό κρέατος ή νερό ζεστό
- Αλάτι, πιπέρι
Για τη κρέμα
- 800 ml γάλα
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- 25 γρ. βούτυρο
- 50 γρ. mix τριμμένων τυριών που λιώνουν
- Αλάτι
- Λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Για το κιμά
Σοτάρουμε τον κιμά στο καυτό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 5′, μέχρι να ροδίσει και να στεγνώσει. - Ρίχνουμε το βούτυρο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 3′.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, την πάπρικα, τη ρίγανη, το δαφνόφυλλο και σοτάρουμε για 1’.
- Σβήνουμε με το κρασί κaι αφήνουμε για 1´ να εξατμιστεί στο μισό.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, το ζωμό ( ή νερό), λίγο αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 15-20’. Πρέπει η σάλτσα να είναι ζουμερή.
Για το κρέμα
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κρύο γάλα, το βούτυρο, το κόρν φλάουρ, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί το κορν φλάουρ και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει για λίγα λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
- Αποσύρουμε μόλις πάρει βράση.
- Ρίχνουμε μέσα το mix 3 τυριών και ανακατεύουμε να λιώσει.
Στο ταψί
- Σε βουτυρωμένο πυρίμαχο 22×34 βάζουμε λίγες κουταλιές κρέμα.
- Σπάμε επάνω τα μισά λαζάνια και τα απλώνουμε στη βάση του ταψιού.
- Προσθέτουμε όλο τον ζουμερό κιμά.
- Σπάμε τα υπόλοιπα λαζάνια και τα πιέζουμε να μπουν στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τα τυριά.
- Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και μπλέκουμε ελαφρά τα δυο μείγματα.
- Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.
- Τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε για 25′.
- Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα το φαγητό για 10′.
- Όσο είναι ζεστά βγάζουμε κουταλιές. Όταν κρυώσουν ελαφρά μετά από 5-10′ και σταθεροποιηθούν, κόβουμε κομμάτια.
- Σερβίρουμε τα εύκολα λαζάνια στο φούρνο όσο είναι ζεστά.
*Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.
Διαβάστε επίσης: Γιώργος Αλκαίος: «Έβγαζα τον μήνα με 16 κεφτεδάκια κι ένα πακέτο μακαρόνια»