Η αγάπη, η φιλία, η συμπάθεια και η συμπόρευση είναι εξίσου απαραίτητες για τη ζωή μας με τη γήινη τροφή. Πρέπει όμως, να ξέρουμε πώς να τις δίνουμε ζωή, πώς να τις περιθάλπουμε και πώς να τις απολαμβάνουμε με την πλήρη παρουσία μας.
Αυτό γράφουν σε άρθρο στο Psychologies.com, η Marie-Claude Treglia σε συνεργασία με τη ψυχαναλύτρια και ειδική σε θέματα ερωτικών σχέσεων, Sophie Cadalen.
Στην ερώτηση «Για ποιο λόγο γίνεται η ψυχανάλυση;», ο Φρόυντ απάντησε «για να αγαπάμε και να εργαζόμαστε». Αυτό ισχύει απόλυτα για την ύπαρξή μας: τι άλλο νόημα μπορούμε να βρούμε στη ζωή από την αγάπη – και τη δουλειά, με τη μαιευτική έννοια: να βγάζεις κάτι από τον εαυτό σου, να παράγεις, να δημιουργείς… – Αλλά πρώτα να αγαπάς. Για να μεγαλώσεις σωστά, πρέπει να έχεις αγαπηθεί. Και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, όλοι επιδιώκουμε να μας αγαπούν, στην καλύτερη περίπτωση με τον τρόπο που μας αγάπησαν όταν ήμασταν παιδιά, γιατί αυτή η εκτίμηση προς τον εαυτό μας είναι που μας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχουμε, μας στηρίζει και μας «δίνει φτερά». Αλλά το πιο ισχυρό πράγμα από όλα είναι να αγαπάς. Αναμφίβολα το πιο δύσκολο να κατακτηθεί, αλλά το πιο ώριμο.
Η βεβαιότητα της αγάπης – και είναι ακόμα καλύτερη αν είναι μοιρασμένη – μας χαρίζει εκείνες τις σπάνιες στιγμές ευδαιμονίας, όταν απολαμβάνουμε την αίσθηση ότι, ό,τι κι αν έχουμε περάσει μέχρι τώρα και παρά τα άγνωστα που θα έρθουν, αυτό που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή μας ταιριάζει: μας αρέσει αυτό που περάσαμε και αυτό που χάσαμε, το αποδεχόμαστε. Είμαστε συνεπείς και σε αρμονία με τον εαυτό μας, μας αρέσει η ζωή μας, ίσως και η ίδια η ζωή».
5 τρόποι για την καλλιέργεια του έρωτα και της συντροφικής αγάπης
Διώξτε τις προκαταλήψεις: Οι φαντασιώσεις για το ιδανικό ζευγάρι, τα παιδιά, τους τέλειους φίλους και συναδέλφους αποτελούν εμπόδια στις πραγματικές σχέσεις. Επιτρέψτε στον εαυτό σας τη χαρά της εφεύρεσης.
Μάθετε να δέχεστε την απογοήτευση: Οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι εκεί για να ανταποκριθούν σε όλες τις προσδοκίες μας. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο λιγότερο είμαστε σε θέση να καλωσορίσουμε την έκπληξη, το δώρο.
Καλλιεργήστε την αμοιβαιότητα: Προσπαθήστε να καλλιεργείτε σχέσεις χωρίς αποξένωση. «Σου χρωστάω αυτό», “Αν με αγαπάς, θα έπρεπε να…”, πολλές ανομολόγητες συμφωνίες γεμίζουν την ερωτική μας ζωή.
Εντοπίστε και απολαύστε τις στιγμές έρωτα και αγάπης: Είναι καλό να μπορείς να λες στον εαυτό σου, παρά τις συγκρούσεις και τις παρεξηγήσεις: «Πόσο τυχεροί είμαστε που είμαστε μαζί, που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι μας μια μέρα, που μοιραστήκαμε την τάδε εμπειρία…». Καλλιεργήστε την ταπεινότητα και τη γενναιοδωρία να λέτε στον εαυτό σας: «Πόσο καλό είναι να αγαπάς!
Συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας: Μερικές φορές θέλουμε να μας αγαπούν οι άλλοι επειδή δεν αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας. Όσο πιο συντονισμένοι είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο πιο ανεκτικοί είμαστε απέναντι στους άλλους. Όσο μεγαλύτερη συναισθηματική αυτονομία έχουμε, τόσο περισσότερο είμαστε σε θέση να δίνουμε και να παίρνουμε στοργή.
Πηγή: Psychologies.com, Les règles d’or pour cultiver l’amour
Μετάφραση: Νικόλ Παπαδοπούλου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος