• 9 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Έκλεισε το φράγμα Αποσελέμη λόγω σοβαρής βλάβης στο διυλιστήριο

Βίντεο από την μεγάλη επιχείριση εξάρθρωσης της οργάνωσης λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Ορκωμοσία νέας υπαλλήλου στο Δήμο Γόρτυνας

Εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ηράκλειο: Πάρκαρε παράνομα το αγροτικό του μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο, κατέβηκε, έκανε και την ανάγκη του στα παρτέρια

Τραγωδία: Νεκρός ο 43χρονος ψαροντουφεκάς που αγνοούνταν στην Κρήτη

Μοίρες: Το 9° Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού περιμένει τους μικρούς εξερευνητές στις 30 Μαρτίου στο Αλσύλλιο Κούλε

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα7 Μαρτίου

Μ. Ορφανουδάκης: Γιατί πετά το drone σήμερα στα Πιτσίδια και ποια είναι τα χρήσιμα δεδομένα για τη ΔΕΥΑΦ (Ακούστε)

Στην Πρωινή Πτήση ο Β. Τσιμπραγάκης, για τις αποφάσεις της ΓΣ του ΤΟΕΒ Α΄ Ζώνης Μεσαράς-Σε ποιες περιοχές απαγορεύεται η καλλιέργεια κηπευτικών από τον Απρίλιο (Ακούστε)

Vinkmag ad

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ως δίκτυ ασφαλείας για τους υπαλλήλους – Για πρώτη φορά, συγκεκριμένες γραμμές λογοδοσίας στο Δημόσιο

Vinkmag ad


Στις 10 Δεκεμβρίου στην Εθνική Πινακοθήκη θα δειεξαχθεί ομιλία για την εθνικη παρενόχληση στον εργασιακό χώρο του Δημοσίου ένα θέμα που αγγίζει πολύ κόσμο και για το οποίο μίλησαν στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή UPDATE με τον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο, η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και ο Γιάννης Φουστανάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η κ. Ρογκάκου μιλώντας για το θέμα τόνισε «Το δικό μας ερέθισμα ήταν η αρμοδιότητα που αναλάβαμε από το 2023 και μετά. Ο νόμος 4808 το 2021 από τον τότε Υπουργό Εσωτερικών έθεσε τη θεσμική βάση για την αντιμετώπιση του θέματος της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας και δη του Δημοσίου και του 2023, λοιπόν, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανέλαβε την αρμοδιότητα να εξετάζει καταγγελίες για παρενόχληση από δημοσίους Υπαλλήλους αφότου έχουν περάσει τρεις μήνες όπου η υπηρεσία και ο αρμόδιος προϊστάμενος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια» και πρόσθεσε «Από τη στιγμή που θα το καταγγείλει θα έρθει σε εμάς και θα έχουν παρέλθει αυτοί οι τρεις μήνες που δίνει ο νόμος την προθεσμία για την διοίκηση να εξετάσει, να ερευνήσει και να αναλάβει τις όποιες ενέργειες οφείλει να αναλάβει. Εκεί ερχόμαστε ως δίκτυ ασφαλείας είναι η δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον υπάλληλο η εθνική αρχή διαφάνειας, όπου όταν θα βρει αυτό το τείχος της απραξίας, της αδιαφορίας ή της άρνησης ή ακριβώς όπως το λέτε, πολύ σωστά, θα παρέμβουμε άμεσα. Και πώς το κάνουμε αυτό; Έχουμε χτίσει ένα μηχανισμό πραγματικά ο αρμόδιος τομέας των Εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής αλληλεγγύης επιλαμβάνεται άμεσα στην πλατφόρμα μας, όπου δεχόμαστε τις καταγγελίες, καθοδηγούμε τον υπάλληλο να καταγγείλει ειδικά σε ειδικό πεδίο το περιστατικό αυτό και υπάρχει η οδηγία και η μεθοδολογία να επιλαμβάνεται άμεσα ο αρμόδιος τομέας».

Επίσης η κ. Ρογκάκου υπογράμμισε ότι «Μέσα στο 2023 είχαμε 22 καταγγελίες, εκδώσαμε 10 εντολές ελέγχου και μέσα στο εικοσιτετράωρο έχουμε 89 καταγγελίες και έχουν εκδοθεί ήδη 25 εντολές ελέγχου».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Φουστανάκης , γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο Υπουργείο Εσωτερικών υπογράμμισε «Για πρώτη φορά το 2021 το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας υιοθέτησαν τη Σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας 190 είναι η Σύμβαση με το νόμο 48 08 του 2021, θέτοντας ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από εκεί και μετά η πολιτεία έδωσε το πλαίσιο για να μπορούν οι υπάλληλοι., εγώ θα μιλήσω για τον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν άλλες υπηρεσίες οι οποίες μπορούν να μιλήσουν για τον ιδιωτικό τομέα, να μπορούν ασφαλώς να έρθουν και να καταγγείλουν το περιστατικό με τον τρόπο που περιέγραψε η κ. Ρογκάκου προηγουμένως. Από εκεί και μετά, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, είτε σε επίπεδο υπηρεσίας είτε σε επίπεδο Συμβούλου Ακεραιότητας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και μπορεί να αποτελέσει τον ασφαλή δίαυλο για να μπορεί να καταγγείλει κάποιος το συγκεκριμένο περιστατικό, επιστρέφει πίσω στην υπηρεσία, εφόσον υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα, αποδειχθεί δηλαδή το περιστατικό και τιμωρείται ανάλογα».

Όσο αφορά την αμεσότητα της διαδικασίας ο κ. Φουστανάκης σημείωσε «Γίνεται τάχιστα η διαδικασία, είτε με τη διενέργεια μιας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης είτε άλλων μέτρων, ούτως ώστε εφόσον αποδειχθεί σε πρώτη φάση το περιστατικό να μπορεί να ληφθούν μέτρα από σύσταση μέχρι και μετακίνηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων ή των συγκεκριμένων προϊσταμένων σε διαφορετικό χώρο, για να μπορεί, ακριβώς όπως είπατε πριν, ο υπάλληλος ο οποίος υφίσταται αυτό το περιστατικό να μη νιώθει πίεση» και πρόσθεσε « Γι αυτό, πέραν των μέτρων που αναφέραμε προηγουμένως σε σχέση με το Συμβούλιο Ακεραιότητας, υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα διατάξεων και διαδικασιών οι οποίες έχουν θεσπιστεί ειδικά από το 2021 και μετά, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, το σύστημα εσωτερικού ελέγχου και άλλες διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες τη κάνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο. ΓΙα πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο υπάρχουν συγκεκριμένες γραμμές λογοδοσίας και αναφοράς, συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε, είτε προϊστάμενος είτε υπάλληλος. Γιατί καμιά φορά, ξέρετε και οι προϊστάμενοι μπορεί να υφίστανται για τον οποιονδήποτε λόγο ακριβώς. εκβιασμούς και να το πούμε διαφορετικά εργασιακούς εκβιασμούς. Επομένως υπάρχουν διαδικασίες συγκεκριμένες, οι οποίες έχουν θεσπιστεί και στις οποίες μπορούν να καταφύγουν οι υπάλληλοι».

Τέλος ο κ. Φουστανάκης επισήμανε ότι «Πλέον υπάρχει και η πλατφόρμα γιατί όλα αυτά είναι καλά που είπαμε πριν.
Όταν επιβάλλονται ποινές ή αν εφαρμόζονται οι ποινές που επιβάλλονται στο τέλος της ημέρας, πλέον υπάρχει η πλατφόρμα σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η πλατφόρμα η πειθαρχικά, στην οποία παρακολουθούμε σε πραγματικό χ
ρόνο το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι τη στιγμή της έκτισης της ποινής. Γιατί είναι πολύ σημαντικό; Γιατί μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία άμεσα σε μία περίπτωση ατιμωρησίας
».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Γρηγορόπουλος- Εξάρχεια: Την Τετάρτη θα απολογηθούν συλληφθέντες για επεισόδια

    Read Next

    Θεσσαλονίκη: Διώξεις στους 109 συλληφθέντες των επεισοδίων

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular