Τα 3 υλικά που χρειάζεσαι οπωσδήποτε και βήμα βήμα πώς θα τη φτιάξεις σε λίγα λεπτά.
(Youtube/ Άκης Πετρετζίκης)
Ο Άκης Πετρετζίκης έχει δοκιμάσει και μας δείχνει την πιο εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι. Στα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστούμε για να έχει γεύση από τσουρέκι η βασιλόπιτα είναι το μαχλέπι, το κάρδαμο και η μαστίχα. Το μόνο που χρειάζεσαι στη συνέχεια είναι ένα μπλέντερ, ένα μίξερ και είναι έτοιμη για ψήσιμο στον φούρνο μέσα σε 15 λεπτά!
Τα υλικά για βασιλόπιτα τσουρέκι
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 240 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 100 ml νερό
- 100 ml γάλα πλήρες
- 18 γρ. ξηρή μαγιά
- 640 γρ. σκληρό αλεύρι
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 6 αυγά, μεσαία
- 120 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
- 60 γρ. σταφίδες, ξανθές
- 60 γρ. σταφίδες, μαύρες
- 60 γρ. cranberries, αποξηραμένα
- 60 γρ. κόντιτα
- 30 γρ. κονιάκ
Για την γκανάς
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Πώς θα φτιάξουμε τη βασιλόπιτα
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και 40 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν τελείως τα μυρωδικά μας και να γίνει σκόνη.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 200 γρ. από τη ζάχαρή και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Με αυτόν τον τρόπο αρωματίζουμε τη ζάχαρη και την κάνουμε σαν άχνη.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, τη μαγιά και την αρωματισμένη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και χτυπάμε με τον γάντζο για 15 λεπτά μέχρι να αρχίσει να φεύγει η ζύμη από τα τοιχώματα του μίξερ.
- Σε αυτό το σημείο αν θέλουμε προσθέτουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες, τα cranberries, τα κοντίτα και το κονιάκ, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη για να ρουφήξουν το αλκοόλ.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και αν θέλουμε το μείγμα των αποξηραμένων εσπεριδοειδών.
- Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο για 3-4 λεπτά.
- Το μείγμα θα βγει πολύ ρευστό αλλά αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αυτό είναι το μυστικό για μια ζουμερή και αφράτη βασιλόπιτα τσουρέκι.
- Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκ. και στρώνουμε στον πάτο της μια λαδόκολλα.
- Παίρνουμε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μία λαδόκολλα και τους δίνουμε μία κυλινδρική μορφή (θέλουμε να τους δώσουμε σχήμα). Στην συνέχεια τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της (τα τοποθετούμε περιμετρικά του τοιχώματος της φόρμας).
- Αδειάζουμε μέσα το μείγμα προσεκτικά και τοποθετούμε μέσα το φλουρί.
- Σκεπάζουμε προσεκτικά με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για 1 ½ – 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί-τριπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Ψήνουμε για περίπου 75-90 λεπτά. Ελέγχουμε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί το τσουρέκι.
- Αφού ψηθεί την διακοσμούμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή εναλλακτικά αφήνουμε την βασιλόπιτα μας να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω την γκανάς.
Πώς φτιάχνεται η γκανάς
- Σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε την κουβερτούρα και την κρέμα γάλακτος και ζεσταίνουμε για 1-1,5 λεπτό στα 800 watt στο φούρνο μικροκυμάτων (ή σε μπεν μαρί) και ανακατεύουμε. Θέλουμε η γκανάς να έχει πήξει και να μην είναι πάρα πολύ ρευστή.
- Περιχύνουμε τη βασιλόπιτα με την γκανάς και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο με τον Άκη Πετρετζίκη να μας δείχνει βήμα βήμα πώς θα φτιάξουμε τη βασιλόπιτα τσουρέκι:
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Βασιλόπιτα με σοκολάτα – Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου