• 2 Φεβρουαρίου, 2025

«Η πρώτη σχέση που χρειάζεται να έχουμε σε ισορροπία είναι με τον εαυτό μας»



Νέο έτος, νέα αρχή. Πόσες φορές λέμε στον εαυτό μας «από Δευτέρα», «από βδομάδα», «από αύριο»; Το κάθε αύριο θυμίζει πιο ιδανικό από το κάθε σήμερα. Ο νέος στόχος θυμίζει μια υποχρέωση: «Από αύριο ξεκινάω δίαιτα», «από αύριο θα πάω να κάνω κάτι για μένα». Λες και πρόκειται για κάτι βασανιστικό. Όλα ένα πρόγραμμα, στον αυτόματο πιλότο. Ο εαυτός πίσω. Έρχεται πάλι η εσωτερική συζήτηση.

– Γιατί με αφήνεις πίσω;

– Γιατί δεν προλαβαίνω. Δουλειές, σχολεία, παιδιά, σύζυγος… Πού να βρω χρόνο για μένα;

– Μα, αν εσύ δεν είσαι ευτυχισμένος και δεν σε προσέχεις, πώς θα προσφέρεις στους άλλους χαρά; Μήπως τους προσφέρεις βάρος επειδή σε κάνουν οι υποχρεώσεις να νιώθεις βάρος;

– Καλά, μεταξύ μας, κάποιες στιγμές θέλω να εξαφανιστώ από όλους και από όλα. Υπάρχουν φορές που θέλω να τσιρίξω. Αν, δε, τους ζητήσω λίγη προσοχή, ακούω: «Φέρε μου λίγο νερό». «Τι φαγητό έχουμε;». Και τους λέω: «Παραγγείλτε κάτι σήμερα. Νιώθω κουρασμένη».

– Α, δεν μας τα λες καλά. Δεν μας προσέχεις αρκετά.

Μια ερώτηση κάνεις στον εσωτερικό εαυτό, καταπέλτης γίνεται ξαφνικά. Και κάπου εκεί αναρωτιέσαι τι δεν κάνεις καλά. Τι γίνεται λάθος; «Είμαι χίλια κομμάτια για όλους και όταν ζητάω λίγη κατανόηση δεν κατανοεί κανείς».

Σόφη Πασχάλη: «Συνδέσου με το μέσα σου για νιώσεις την αστερόσκονη»

Ωστόσο, αυτό είναι το μισό κομμάτι της ιστορίας. Το άλλο μισό είναι ότι έτσι τους έμαθες. Σπάνια ασχολούμαστε με το τι κάνουμε εμείς και ζούμε τις αντίστοιχες επιπτώσεις. Πιο εύκολα αναλογιζόμαστε γιατί δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι από το να ρωτήσουμε τον εαυτό μας: «Γιατί έχω ανάγκη να είμαι υποτακτική σε όλους τους άλλους;». Και σου τα λέω αυτά καθώς έχω βρεθεί στο παρελθόν να είμαι τα πάντα για τους άλλους και να αναρωτιέμαι πού είμαι εγώ. Καθόλου δεν μου άρεσε η πλευρά του θύματος και την άλλαξα. Είναι εύκολο να νιώσουμε θύμα. Θέλει θάρρος να αναλάβουμε την ευθύνη. Και να σου δώσω ένα παράδειγμα. Έχω αναλάβει τρία καινούρια επαγγελματικά ανοίγματα που τα αγαπώ πολύ, αλλά δεν παύουν να μου τρώνε από τον χρόνο μου. «Αγάπη μου, έχεις παρατηρήσει ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο τελευταία μαζί;» μου είπε με πολύ όμορφο τρόπο ο σύντροφός μου. Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου ήταν «καλά, δεν με βλέπει ότι τρέχω;». Monkey mind. Το πρόγραμμα του νου της μαϊμούς για να δημιουργήσει αυτοπροστασία. Στιγμιαία συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι στο πρόγραμμα του «εγώ» και απαντώ: «Έχεις δίκιο, θα το φτιάξω». Την επόμενη μέρα είχε ήδη φτιαχτεί, δημιούργησα χρόνο. Δεν φταίει εκείνος που εγώ αποφάσισα να αναλάβω πολλά μαζί ταυτόχρονα και ούτε οφείλει να έχει τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμένα. Όλα λύνονται με επικοινωνία και με διάθεση σύνδεσης. Και σου το αναφέρω για να κατανοήσεις ότι η αυτογνωσία μάς προσφέρει γρήγορη ανάγνωση. Αλλάζει το πλαίσιο άμεσα και δεν υπάρχει η εμμονή του να πείσεις κάποιον για ένα δικό σου δίκιο. Όλοι έχουμε τα δίκια μας. Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι με το δίκιο σου δεν θα ευτυχήσεις. Αλλού κατοικεί το δίκιο και αλλού η ευτυχία. Και εδώ έρχεται λοιπόν η έννοια «αλλαγή».

Θες να αλλάξει η χρονιά ή θες να κάνεις εσύ μια νέα αρχή; Αν θες νέα αρχή αυτοσεβασμού και αυτοαγάπης, μήπως ήρθε η στιγμή να δεις ότι εμείς έχουμε την ευθύνη της ζωής μας; Οι αντιδράσεις μας δημιουργούν τη ζωή μας. Μήπως ήρθε η χρονιά να δεις ποιος είσαι; Πάρε χαρτί και μολύβι. Κατάγραψε τι φοβάσαι. Και μετά αυτό που θα ήθελες στη ζωή σου να έχεις. Παρατήρησε την αντίθεση. Αν, για παράδειγμα, φοβάσαι τη δέσμευση, γίνεται να ερωτευτείς; Συχνά έρχονται και μου λένε: «Θέλω να ερωτευτώ παράφορα». Αν θες κάποιος να έχει μερικά χαρακτηριστικά που να σου αρέσουν, χρειάζεται να τα διαθέτεις και εσύ. Γράψε τι χαρακτηριστικά θα ήθελες να έχει. Γράψε δίπλα εσύ πώς είσαι σε σχέση με αυτά που ζητάς. Για παράδειγμα, να μην έχει νεύρα. Εσύ πώς τα πας από νεύρα; Ενδεχομένως να απαντήσεις: «Μια χαρά είμαι. Νευριάζω όταν με νευριάζουν». Εδώ χτυπάει καμπάνα… Γιατί αυτό σημαίνει ότι έχεις νεύρα και περιμένεις να τα ξεσπάσεις. Δεν λέω σε καμία περίπτωση να είμαστε μόνο χαρά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Αλλά δεν γίνεται να ζητάς, για παράδειγμα, έναν άνθρωπο που θα έχει δουλέψει πολύ με τον εαυτό του, θα γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να κατανοεί, να επικοινωνεί και εσύ να μην ξέρεις εσένα και πώς αντιδράς στις δύσκολες καταστάσεις.

Νέο έτος, λοιπόν, σημαίνει «νέος εαυτός». Νέο αυτοστοίχημα. Νέο συμβόλαιο με τον εαυτό μου. Γράψε όσα θες να είσαι και σημείωσε δίπλα όσα χαρακτηριστικά γνωρίζεις ότι έχεις και σου προκαλούν δυσλειτουργία. Δες ποιες συμπεριφορές σου σου δημιουργούν πρόβλημα. Επεξεργάσου τες. Η πρώτη σχέση που χρειάζεται να έχουμε σε ισορροπία είναι με τον εαυτό μας. Αυτή η δουλειά είναι μαραθώνιος, αλλά από την άλλη, όταν αρχίσεις να ζεις και να βιώνεις την ευεργετική της πλευρά, τη λες «χρυσό οδηγό». Ξεκινά ως μαραθώνιος, με πολύ εσωτερικό ιδρώτα, αλλά καταλήγει σε άθλο. Το συναίσθημα του να σε γνωρίσεις είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ζωή σημαίνει «ζω». Για να ζω σημαίνει «γνωρίζω γιατί ζω». Και αφού έχω βρει τον σκοπό μου, ζω με ευλογία. Νέα χρονιά. Ζήσε τη διαφορετικά. Μη χαρείς απλά την αλλαγή της χρονιάς, που διαρκεί ένα δευτερόλεπτο, ζήσε τα λεπτά, τις ώρες, τις εβδομάδες και τους μήνες του νέου χρόνου με νέες εγκεφαλικές συνάψεις. Δημιούργησε νέα ζωή. Αν όχι τώρα, πότε; Εσύ είσαι ο δημιουργός της ζωής σου. Μην ξεχνάς να σε αγαπάς.

Διαβάστε επίσης: Σόφη Πασχάλη: Τα συναισθήματά μας επιφέρουν μηνύματα!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ





Source link

    Read Previous

    Στον ρυθμό των πολιτικών Τραμπ το 2025 οι διεθνείς αγορές – Οι προβλέψεις για μετοχές, δολάριο και χρυσό

    Read Next

    Τι θα ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο το 2025 – Ποιοι το δικαιούνται

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular