• 5 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Οι μπαλωθιές τον έβαλαν σε μπελάδες

Κρήτη: 13χρονη άφησε την τελευταία την πνοή από σηψαιμία

Νέα απάτη: Με πρόσχημα ότι δικαιούται επίδομα της «άδειασε» τον λογαριασμό

Κρήτη: Μπήκαν με το αγροτικό στο γήπεδο και προκάλεσαν ζημιές

Ηράκλειο: «Σκηνοθέτησε» κλοπή για να πάρει χρήματα από την ασφάλεια

Παρέμβαση Αυγενάκη για την ενίσχυση του ΑΤ Φαιστού και ΤΑΕ Μεσαράς κατά την τουριστική περίοδο

Κόβουν την πίτα τους οι Σύλλογοι της Κοινότητας Καμηλαρίου

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 5 Φεβρουαρίου

Απίστευτο: Ξήλωσαν καλαθάκια στον Άγιο Τίτο Τυμπακίου, έκλεψαν και λουλούδια καινουργιοφυτεμένα (Φωτο)

Ο Αντιδήμαρχος Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης στην Πρωινή Πτήση, για την πορεία των μεγάλων έργων αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για τις αθλητικές υποδομές – Άκρως αποκαλυπτική η παρέμβαση Αθουσάκη

Πώς μειώνει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τον κίνδυνο κατάθλιψης


Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη νέα μελέτη διδύμων που περιλάμβανε συμμετέχοντες από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Οι μελέτες διδύμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους επιστήμονες επειδή τα δίδυμα είναι τόσο παρόμοια γενετικά. Οποιεσδήποτε διαφορές στην υγεία – όπως τα συμπτώματα της κατάθλιψης, σε αυτήν την περίπτωση – είναι επομένως πιο πιθανό να οφείλονται σε μεταβλητές όπως η διατροφή, η άσκηση και οι συνθήκες διαβίωσης.

Με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας (UNSW) στην Αυστραλία, η μελέτη ανέλυσε δεδομένα για τη διατροφή και τη διάθεση από 3.483 άτομα. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 45 ετών και άνω, με περιόδους παρακολούθησης έως και 11 ετών.

Η ομάδα διαπίστωσε μια «μέτρια» διαφορά στα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν υψηλή ποσότητα φρούτων και λαχανικών (κατά μέσο όρο 2,1 και 2 μερίδες την ημέρα αντίστοιχα) και εκείνων που κατανάλωναν μικρή ποσότητα (0,3 και 0,5 κατά μέσο όρο ημερήσιες μερίδες αντίστοιχα). Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τη μέτρια πρόσληψη λαχανικών και φρούτων με τη χαμηλή πρόσληψη, η διαφορά στην κατάθλιψη ήταν λιγότερο έντονη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη εξακολουθούσαν να καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα λαχανικών και φρούτων από τη συνιστώμενη, η οποία είναι τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι λιγότερο από το ήμισυ της συνιστώμενης πρόσληψης», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άναμπελ Μάτισον από το UNSW.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα ήταν η μείωση του κινδύνου κατάθλιψης εάν η πρόσληψη αυξανόταν στα συνιστώμενα επίπεδα» πρόσθεσε.

Αν και τα δεδομένα δεν είναι αρκετά λεπτομερή για να αποδείξουν αιτιότητα– η σωματική άσκηση, για παράδειγμα, δεν συμπεριλήφθηκε στην ανάλυση – το σχετικά μεγάλο μέγεθος δείγματος και η χρήση των διδύμων υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια συσχέτιση.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη επισημάνει τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της κατάθλιψης, καθώς και μεταξύ της κατάθλιψης και της υγείας του εντέρου.

Η ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη είναι επίσης σημαντική: οι καταθλιπτικές διαταραχές τείνουν να κορυφώνονται σε ενήλικες μεταξύ 55 και 75 ετών και αυτή η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών είναι δυνητικά ένας απλός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

ΠΗΓΗ: Science Alert

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Live streaming: Δείτε τον αγώνα Αμύντας-Πανσερραϊκός για την Α1 μπάσκετ Γυναικών (15:00, ΕΡΤSports1)

    Read Next

    Θεσσαλονίκη: Δωρεάν οι μετακινήσεις με το μετρό, σήμερα και αύριο

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular