
Αν σας περίσσεψαν μελομακάρονα από τα Χριστούγεννα και θέλετε να τα αξιοποιήσετε σε μια πιο δημιουργική εκδοχή τους σας έχουμε τη λύση. Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει το πιο εύκολο και γευστικό cheesecake με μελομακάρονα..
Υλικά:
Για τη βάση
50 γρ. μπισκότα τύπου digestive
300 γρ. μελομακάρονα, +έξτρα για το σερβίρισμα
50 γρ. βούτυρο, μαλακό
Για την κρέμα
600 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
10 γρ. φύλλα ζελατίνης
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
μέλι, για το σερβίρισμα
καρύδια, για το σερβίρισμα
Για το σερβίρισμα
μελομακάρονα, σπασμένα
μέλι
καρύδια
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα μπισκότα και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν.
- Προσθέτουμε τα μελομακάρονα και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν και αυτά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ξανά μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι αρκετά ζουμερό.
- Ρίχνουμε το μείγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση διαμέτρου 25 εκ., φοράμε γάντια και απλώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα πιέζοντας με τα χέρια μας.
- Βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο και αφήνουμε να σφήξει για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τις ζελατίνες να μουλιάσουν και να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μισή κρέμα γάλακτος, περιμένουμε να πάρει ίσα-ίσα μια βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά. (Προσέχουμε να μην βράσει η κρέμα μας για πολύ ώρα γιατί θα μας καεί.)
- Στραγγίζουμε τις ζελατίνες καλά, πιέζοντας με τα χέρια μας, τις προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με την κρέμα και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα, τον χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, και χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ σιγά σιγά το μείγμα που έχουμε στο κατσαρολάκι (κρέμα-ζελατίνες) και ομογενοποιούμε για άλλα 2-3 λεπτά.
- Αφαιρούμε από τον κάδο και στρώνουμε πάνω από τη βάση μας ομοιόμορφα.
- Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα μας για τουλάχιστον 5 ώρες.
- Σερβίρουμε με τα σπασμένα μελομακάρονα, μέλι και καρύδια.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com