• 27 Φεβρουαρίου, 2025
Vinkmag ad

Ανησυχία στο Ισραήλ για τις μεθοδεύσεις του Ερντογάν

Vinkmag ad


Την έντονη ανησυχία του Ισραήλ προκαλεί η πολιτική της Τουρκίας στη Συρία και η αυξανόμενη επιρροή της στη Μέση Ανατολή. Για το θέμα, χθες το βράδυ, όπως αποκάλυψε η Τζερούζαλεμ Ποστ, έγινε ειδικό συμβούλιο μεταξύ των Ισραηλινών Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών με τη συμμετοχή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Η συνάντηση αυτή, είναι η πρώτη που γίνεται σε επίπεδο Υπουργών και αρχηγού ενόπλων δυνάμεων για το θέμα και αναμένεται προσεχώς να αναβαθμιστεί σε ανώτατο επίπεδο με τη συμμετοχή του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Προφανώς και σχετίζεται με την πρόσφατη σύσταση της Επιτροπής Νάγκελ να προετοιμαστεί το Ισραήλ ακόμα και για το ακραίο σενάριο της διαμάχης με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο. Καλείται όμως να εξετάσει αν θα αναβαθμίσει την Τουρκία σε στρατηγικής σημασίας απειλή για τα συμφέροντά του στην Μέση Ανατολή.

Τι είναι αυτό που ανησυχεί το Ισραήλ

Για αρχή ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν για την ασφάλειά του. Στη Συρία στηρίζει μία ηγεσία που έχει τις ρίζες της στο ακραίο σουνιτικό ισλάμ, το οποίο αρνείται την ύπαρξη του Ισραήλ. Αλλά γενικότερα αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση Νετανιάχου είναι οι ηγεμονικές βλέψεις του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή, οι οποίες τονώθηκαν μετά την πτώση του Άσαντ στη Συρία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είδε την ευκαιρία για να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή και να προωθήσει το όραμά του να μετατρέψει τη χώρα του σε ενεργειακό κόμβο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, απειλώντας τα σχέδια του Ισραήλ για αλλαγή των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή υπέρ του με τον πόλεμο κατά του Άξονα της Αντίστασης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Τελ Αβίβ είχε αναγνωρίσει την Τουρκία ως πρόκληση για τα συμφέροντά του από το 2020 λόγω του παλαιστινιακού, του Μαβί Μαρμαρά και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Η φωτογραφία που άναψε φωτιές και η απάντηση για τη σχέση που της χρέωσαν

    Read Next

    Διαθέσιμη η υπηρεσία για εξ΄ αποστάσεως ταυτοποίηση και πιστοποίηση αριθμού κινητού τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular