Μόνο ο Θεός για το 3χρονο αγγελούδι στο Ηράκλειο – Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Περιμένουμε ένα θαύμα»
Το συνοριακό σημείο διέλευσης μεταξύ της Ράφα, στο νοτιότερο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, και της Αιγύπτου άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2024, επιτρέποντας τη μεταφορά 50 ασθενών, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο δρ. Μοχάμεντ Ζακούτ, γενικός διευθυντής του υπουργείου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως περίπου 6000 άνθρωποι είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν και 12.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από επείγουσα βοήθεια. Το άνοιγμα του περάσματος έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας, μετά την τέταρτη ανταλλαγή ομήρων-κρατουμένων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αιγύπτου al-Qahera News μετέδωσε πλάνα από τους πρώτους εκ των 50 ασθενών και των 53 συνοδών τους, μεταξύ άλλων ένα μωρό που πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα, να διασχίζουν τα αιγυπτιακά σύνορα για να λάβουν φροντίδα.
Το πέρασμα της Ράφα ήταν αναγκαίο για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, προτού ο ισραηλινός στρατός πάρει τον έλεγχό του από την παλαιστινιακή πλευρά, τον Μάιο του 2024, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Έκτοτε, παρέμεινε κλειστό, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε βάρος του Ισραήλ. Όμως, καμία πηγή με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε οι ισραηλινές αρχές, δεν έχουν αναφέρει το ενδεχόμενο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από αυτόν τον σταθμό.
«Ζητάμε τον συντονισμό της μεταφοράς ορισμένων ασθενών προς άλλες χώρες, όπως τα Εμιράτα, το Κατάρ και η Τουρκία, όμως δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας μηχανισμός αυτού του είδους», είπε ο Ζακούτ, σε ένα δελτίο Τύπου. «Για αυτό ακριβώς χρειάστηκε να ζητήσουμε εγγυήσεις προκειμένου αυτοί οι ασθενείς να λάβουν ιατρική φροντίδα στα νοσοκομεία» της Αιγύπτου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος