• 3 Φεβρουαρίου, 2025

Στο «μάτι του εγκέλαδου» οι Κυκλάδες – Στήθηκαν σκηνές για τη διαμονή των στελεχών της ΕΜΑΚ στη Σαντορίνη


Σε επιφυλακή έχει τεθεί η πολιτεία μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Σήμερα, συνεχίστηκαν οι δεκάδες σεισμικές δονήσεις, με τρεις από αυτές να είναι μεγαλύτερες των τεσσάρων Ρίχτερ και το εστιακό βάθος να κυμαίνεται από 4 έως 10 χιλιόμετρα.

Στη Σαντορίνη, που έχει αρκετά παλιά κτήρια, τα σχολεία προληπτικά δεν θα λειτουργήσουν αύριο, ενώ οι πολίτες  καλούνται να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Τα ίδια θα ισχύσουν για την Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη, καθώς η περιοχή έχει σημαντικά ρήγματα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός.

Το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μίλησε το πρωί στο ΕΡΤNews εξηγώντας ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη. «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».

Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση δύο επιστημονικών επιτροπών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και άλλων αρμόδιων φορέων.

Προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες:

  • Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
  • Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτηρίων
  • Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών

Τη Δευτέρα 3/2 τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤΝews, τονίζοντας:

«Τα κτίρια που βρίσκονται πάνω στο “φρύδι” στη Σαντορίνη ενδεχομένως να κινδυνεύουν με τις ισχυρές δονήσεις. Λίγα είναι τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς που αν τους ακολουθούσαμε, μάλλον δεν θα μπορούσαν να χτιστούν κτίρια πάνω στο “φρύδι” της Σαντορίνης. Τα υπόσκαφα είναι τα πλέον σταθερά. Επιπλέον, ο κόσμος να αποφεύγει να περπατάει πολύ κοντά στα κτίρια. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσουμε οτιδήποτε εξέχει από την όψη του κτιρίου».

Στο νησί της Σαντορίνης έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο και 2 ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων καθώς και ομάδα χειριστών drones αλλά και εναέριοι διασώστες.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στη Σαντορίνη, ενώ προληπτικά έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα.

Σε κανονικούς ρυθμούς η ζωή στο νησί – Εγκατάσταση σκηνών για τη διαμονή των στελεχών της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ

Η ζωή στο νησί της Σαντορίνης συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς. Οι κάτοικοι είναι ψύχραιμοι, τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν με μεγάλη συχνότητα, ενώ οι καφετέριες είναι γεμάτες. Οι κάτοικοι ανέφεραν στο ΕΡΤNews ότι δεν ανησυχούν, καθώς είναι συνηθισμένοι στις σεισμικές δονήσεις, ωστόσο παραμένουν επιφυλακτικοί σε περίπτωση ισχυρότερων δονήσεων.

Οι σκηνές έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης για να διαμείνουν οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ, το οποίο συμβαίνει με βάση το πρωτόκολλο. Δεν είναι για να μείνει ο κόσμος σε περίπτωση που γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός.

Παράλληλα, ο δήμος ανακοίνωσε τα σημεία συγκέντρωσης στα οποία θα προσέλθει ο κόσμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Επί τάπητος οι χειρισμοί και τα προληπτικά μέτρα της Πολιτείας στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για τους σεισμούς, υπό τον πρωθυπουργό.

Η έκτακτη σύσκεψη που θα γίνει εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό έχει τους εξής στόχους:

-Πρώτον να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει – άλλωστε ήδη στην Σαντορίνη βρίσκεται η ΕΜΑΚ με ειδικό εξοπλισμό

-Δεύτερον να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από τους επιστήμονες όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση

Παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει και με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών  πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικης Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Λίνα Θεολογίτου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    «Έχουν περάσει 5 χρόνια. Είναι ένα βασανιστήριο να παρακολουθώ τέτοια αφιερώματα»

    Read Next

    Συνεχής σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular