Διακόσιες σεισμικές δονήσεις τις τελευταίες 48 ώρες καταγράφηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού στην Άνυδρο.
Η Επιστημονική επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου συνεδρίασε εκ νέου σήμερα επικαιροποιώντας τα προληπτικά μέτρα που αποφασίστηκαν όπως κλείσιμο σχολείων για αύριο και αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους.
Ο καθηγητής σεισμολογίας, Γιώργος Καρακαϊσης, μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, για το θέμα, δίνοντας τις δικές του εκτιμήσεις.
«Τα τελευταία δύο 24ωρα ο ρυθμός γένεσης τέτοιων σεισμών έχει αυξηθεί πολύ καθώς και το μέσο μέγεθος, δηλαδή οι σεισμοί γίνονται ολοένα και πιο συχνά και με μεγαλύτερα σχετικά μεγέθη, σε σχέση με τα προηγούμενα. Υπάρχει μια σεισμική έξαρση που έχει ξεκινήσει περίπου, εδώ και 10 μέρες, συνεχίζεται και θέλουμε να δούμε αν θα κορυφωθεί σε κάποια στιγμή ή θα αρχίσει να φθίνει όπως συνήθως συμβαίνει με τις σμηνοσειρές. Δεν αποκλείεται βέβαια να γίνει και κάποιος μεγαλύτερος, του σμήνους.
Προς το παρόν δε μπορούμε να πούμε τίποτα για την εξέλιξη, γιατί ο ρυθμός είναι αρκετά υψηλός. Δηλαδή όλη την ημέρα έχουμε στην περιοχή 8 με 10-12 σεισμούς, ανά ώρα», όπως είπε και πρόσθεσε για το ότι γίνεται από τους επιστήμονες διαχωρισμός της σεισμικής ακολουθίας και της ηφαιστειακής δραστηριότητας:
«Υπάρχει μια σχετική εργασία για τη σεισμική έξαρση που παρατηρήθηκε μέσα στην Καλδέρα Σαντορίνης , πριν από 12 χρόνια. Εκεί είχαμε ένα φαινόμενο όπου στη διάρκεια 14 μηνών, υπήρξε μια τέτοια σμηνοακολουθία, οφειλόμενη όμως καθαρά σε μαγματικές διεργασίες, δηλαδή μέσα στο ηφαίστειο, στην Καλδέρα ανέβαινε σιγά-σιγά μάγμα προς τα πάνω και η κίνηση αυτή προκαλούσε διαρρήξεις και μικρούς σεισμούς. Οι σεισμοί που γίνονται τις τελευταίες 10 μέρες, είναι τυπικοί σεισμοί τεκτονικού χαρακτήρα, σαν αυτούς που γίονονται κάθε μέρα».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος