• 4 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος, ακρωτηριάστηκε ο 25χρονος

Αυτοκτονίες: Θλιβερή πρωτιά για την Κρήτη

Στα «μαύρα» σκοτάδια ο Κόκκινος Πύργος και το μισό Τυμπάκι

Kρήτη: Συνελήφθη 39χρονος για απειλή και εκδικητική πορνογραφία – Καταδίωκε την πρώην σύντροφό του από το 2023

Ηράκλειο: Στα χέρια της αστυνομίας ο ληστής με το μαχαίρι που εισέβαλε σε ζαχαροπλαστείο και καφετέρια

Στο Βενιζέλειο 11χρονο παιδάκι με τη μητέρα του μετά το τροχαίο στο δρόμο Ηράκλειο – Μεσαρά

«Ράγισαν» και οι πέτρες στο ΠΑΓΝΗ… Ενός λεπτού σιγή από τους χειρουργούς στη μνήμη του μικρού Άγγελου

Hράκλειο: Μπήκε στο αντίθετο ρεύμα, «χτύπησε» δίκυκλο και εγκατέλειψε τους δύο τραυματίες

Σεισμοί: Ενημερωνόμαστε και διατηρούμε την ψυχραιμία μας (Βίντεο)

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό στην Ηρακλείου – Μεσαρά – Κυκλοφοριακό κομφούζιο στο σημείο

Γ. Γεραπετρίτης: Προσηλωμένοι στο Τριμερές Σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας – Προτεραιότητα να καταστήσουμε τη Γάζα βιώσιμη


«Παραμένουμε προσηλωμένοι στο Τριμερές Σχήμα Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, το οποίο συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα στις σχέσεις μας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του στο Αμμάν της Ιορδανίας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Al Safadi.

Όπως υπογράμμισε, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ιορδανίας είναι εξαιρετικές και «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στην οικονομία, το εμπόριο, την άμυνα, την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό».

«Η Ιορδανία λειτουργεί ως σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή. Μοιραζόμαστε το όραμα να ζήσουμε σε μια ασφαλή και σταθερή περιοχή, απαλλαγμένη από πολέμους, επιθετικότητες, αντιπαλότητες και συγκρούσεις», σημείωσε.

Προφανώς, σημείωσε, πολλά θα εξαρτηθούν από την επίσκεψη του Βασιλιά της Ιορδανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 11 του μηνός.

«Η εταιρική μας σχέση γίνεται ακόμα σημαντικότερη ενόψει της επόμενης μέρας στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να προωθήσουμε από κοινού την περιφερειακή ολοκλήρωση, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά έργα, διασφαλίζοντας παράλληλα μια βιώσιμη σταθερότητα προς όφελος όλων στη Μέση Ανατολή».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η πολυαναμενόμενη εκεχειρία στη Γάζα και η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων συνιστούν «σημείο καμπής και ένα θετικό βήμα προς την επίτευξη μιας διαρκούς σταθερότητας στη Μέση Ανατολή».

«Άμεση προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η παροχή ανεμπόδιστης και ενισχυμένης ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα σημεία της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό την ανακούφιση των αμάχων», ανέφερε και χαιρέτισε την επαναλειτουργία της συνοριακής διάβασης στη Ράφα και την επανενεργοποίηση της Αποστολής «EUBAM Rafah».

«Η Ελλάδα έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της αύξησης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, της στήριξης της UNRWA και του ιορδανικού σχεδίου για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω αερογέφυρας», σημείωσε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα συμμετέχει στην εν εξελίξει ιορδανική επιχείρηση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με ελικόπτερα στη Γάζα.

«Δική μας πρωτοβουλία και προσωπική μου δέσμευση αποτελεί η νοσηλεία τραυματισμένων παιδιών από τη Γάζα σε ελληνικά νοσοκομεία», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως ήδη έχουν αρχίσει να υποδέχονται τα ελληνικά νοσοκομεία παιδιά από εκεί.

«Οποιαδήποτε σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναταραχή και περαιτέρω αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης πληθυσμού από τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη, θα πρέπει να αποφευχθούν», επεσήμανε.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να καταστήσουμε τη Γάζα βιώσιμη», τόνισε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να ξεκινήσουμε επειγόντως τον σχεδιασμό για την ανοικοδόμηση της Γάζας, την αποκατάσταση βασικών εγκαταστάσεων και υποδομών και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους».

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η λύση των δύο κρατών πρέπει να αποτελεί το τελικό όραμα όλων μας, με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Αυτό συνιστά προϋπόθεση για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή».

Σημείωσε δε, πως η Ελλάδα έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ΕΕ για την παροχή της υποστήριξης και της τεχνογνωσίας που απαιτούνται για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της παλαιστινιακής Αρχής.

«Είναι σημαντικό να παράσχουμε περαιτέρω νομιμοποίηση στην παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να μπορεί αυτή να εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, χωρίς καμία αναφορά στην τρομοκρατία, και στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής κυβέρνησης».

«Η Ιορδανία είναι πυλώνας σταθερότητας για την περιοχή αυτή», τόνισε. «Ήταν επίσης μεταξύ των χωρών που επηρεάστηκαν περισσότερο από τις περιφερειακές κρίσεις και φιλοξενεί εκατομμύρια Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα στην Ιορδανία».

Η Ελλάδα, ανέφερε, θα προάγει την υλοποίηση αυτού του σκοπού, είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε εντός των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει σθεναρά, στο πλαίσιο της ΕΕ, την παροχή οικονομικής στήριξης στην Ιορδανία, καθώς το Αμμάν είναι ένας απαραίτητος εταίρος.

Υπενθύμισε πως στήριξε την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης για μια «Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στις 29 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τη Συρία, «η κατάσταση παραμένει ρευστή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ανοικοδόμηση της Συρίας».

Επεσήμανε δε, πως «είναι αναγκαίο να διασφαλισθεί η ενότητα, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, η οποία βρίσκεται επί του παρόντος σε μια μεταβατική κατάσταση».

«Αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι ομαλή και χωρίς αποκλεισμούς, με συμπερίληψη όλων των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στο μέλλον της χώρας, στο πνεύμα της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ελεύθερη από ξένες παρεμβάσεις».

«Όλες οι φωνές της Συρίας πρέπει να ακουστούν. Το νέο σύστημα διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται στη νομιμότητα και στον απαρέγκλιτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Σημείωσε δε πως η Ιορδανία συμβάλλει ενεργά και ευεργετικά στη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας και της θρησκευτικής ανεκτικότητας σε μια κρίσιμη περιοχή και επεσήμανε πως μπορεί να βασίζεται στην Ελλάδα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας κινητοποιηθούμε υπέρ της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε ομονοούντες εταίροι και θα παραμείνουμε και στο μέλλον», κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Η Κατερίνα Καινούργιου με navy blue nails

    Read Next

    Ερημώνει η Σαντορίνη – Σε επιφυλακή το νησί για τους σεισμούς

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular