Τροχαίο με εγκατάλειψη στο Ηράκλειο: Σε κρίσιμη κατάσταση ο 18χρονος, ακρωτηριάστηκε ο 25χρονος
Πόσο σίγουροι είναι οι καταναλωτές ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουν είναι αυτά για τα οποία πληρώνουν;
Ένα χρόνιο πρόβλημα για τους τυροκόμους βρήκε λύση την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης.
Μια σφραγίδα του ΕΛΓΟ Δήμητρα αποκλείει την νοθεία και πιστοποιεί ότι το κατσικίσιο τυρί από αιγοπρόβατα της Μακεδονίας είναι γνήσιο, εξηγεί ο Ιωάννης Σακαρίδης από το ινστιτούτο κτηνιατρικών ερευνών του ΕΛΓΟ.
Το πρότυπο πιστοποίησης της ελληνικής προέλευσης των συγκεκριμένων προϊόντων λέγεται Graega Cheese, Graega Cheese. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάλυση του γονιδιώματος της αίγας και την χρήση μοριακής βιολογίας, σε μια εργαστηριακή εξέταση που συγκρίνει αν το γάλα και το τυρί προέρχονται από εγχώριες φυλές που ζούν στην βόρειο Ελλάδα.
Υπήρχαν παρατυπίες και παρανομίες, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι προστίθεται μια σκόνη στο νερό για να παραπλανά τους εργαστηριακούς ελέγχους και επιχειρήθηκε να γίνει νοθεία.
Πρόκειται για ένα τέστ που θα προσφέρει ένα είδος ISO το οποίο θα πιστοποιεί ότι το γάλα και τα τυροκομικά παράγωγά του προέρχονται από εγχώρια φυλή κατσικιών και όχι από προσμίξεις με γάλα ξένων φυλών αιγών, οι οποίες είτε εκτρέφονται στην Ελλάδα είτε πρόκειται για εισαγόμενο γάλα.
Το τέστ αφορά πολλούς γενετικούς δείκτες που πρέπει να ελεγχθούν και όσο περισσότερα τυροκομεία το εφαρμόσουν τόσο φθηνότερο θα είναι στην εφαρμογή του.
Τουλάχιστον, οι καταναλωτές θα γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν και οι εξαγωγείς θα έχουν μια πραγματική ετικέτα ονομασίας προέλευσης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος