• 12 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο στα παγκόσμια χρονικά -Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά», λέει ο Ευθύμης Λέκκας

Απίστευτο: Τον έψαχνε η Τροχαία για το τροχαίο με την εγκατάλειψη και ο 19χρονος ήταν ήδη στα κρατητήρια

Εθελοντική αιμοδοσία στους Αγίους Δέκα και δράσεις ενημέρωσης μαθητών στο Δήμο Γόρτυνας

Ηράκλειο: Ένας συνάνθρωπός μας χρειάζεται άμεσα αίμα – Μπορείτε να βοηθήσετε;

Τουρκική κορβέτα παρενόχλησε ξανά ερευνητικά πλοία που εκτελούν εργασίες βόρεια της Κρήτης

Μοίρες: 12χρονος με ποδήλατο δέχτηκε επίθεση από σκυλιά

Ηράκλειο: Σταθμευμένο αυτοκίνητο έγινε παρανάλωμα του πυρός

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 11 Φεβρουαρίου

Κρήτη: Η αγγελία για πώληση ΙΧ ήταν απάτη – Αμάξι δεν πήρε, έχασε και την προκαταβολή

Στη μνήμη της αείμνηστης Βαγγελιώς Πιλατάκη – Καμάρη η δεντροφύτευση στην Πόμπια

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού: Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια επίπεδα – Τι συνιστούν οι ειδικοί


Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 24 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Ο σεισμός που είχε εστιακός βάθος 12,5 χιλιόμετρα έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη, Αμοργό αλλά και στην Αττική.

Στα ίδια περίπου επίπεδα συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα με περισσότερους από 1.100 σεισμούς να έχουν συμβεί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3, με μέγιστο σεισμό 5,3 στην περιοχή της Ανύδρου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Επιτροπών, Καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής.

Ο κ. Παπαζάχος προχώρησε σε δήλωση μετά τη λήξη της συνεδρίασης των δύο μόνιμων επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ, που ασχολούνται με τα θέματα της σεισμικής επικινδυνότητας και της μείωσης του σεισμικού κινδύνου, καθώς και τα θέματα του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου, με κύριο θέμα την πρόσφατη σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.

«Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, στην περιοχή της Ανύδρου έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα περισσότεροι από 1.100 σεισμοί από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος πάνω από 3 με μέγιστο αριθμό 5,3 καιη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στα ίδια περίπου επίπεδα», είπε.

Υπάρχει μια ελαφρά μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας των επικέντρων προς την Αμοργό τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο, τόνισε. «Επίσης, δεν είναι ανησυχητικό ότι οι κάτοικοι στα διαφορετικά νησιά αισθάνονται με διαφορετικό τρόπο τους σεισμούς, μια και τόσο η απόσταση όσο και ο τρόπος που γίνονται σεισμοί επηρεάζει το πόσο κάθε άνθρωπος αισθάνεται αυτές τις σεισμικές δονήσεις», πρόσθεσε.

Η σεισμοηφαιστειακή διέγερση στο εσωτερικό της Kαλντέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.

Πέρα από τα φαινόμενα αυτά, οι επιτροπές θα ήθελαν να επισημάνουν στους κατοίκους ότι πρέπει να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή, όπως είναι η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων, η επιλογή ασφαλών διαδρομών κατά τη μετακίνησή τους στα νησιά, η αποφυγή περιοχών με έντονο καθοριστικό κίνδυνο. Ειδικά για την Σαντορίνη, η αποφυγή χρήσης των τεσσάρων λιμανιών της Καλντέρας, στα οποία αυτός ο κίνδυνος είναι αυξημένος.

Στα τέσσερα νησιά, δηλαδή στη Σαντορίνη, στην Ανάφη, στη Ιο και στην Αμοργό, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ο κ. Παπαζάχος.

Ο κ. Παπαζάχος ανέφερε επίσης, πως σύμφωνα με τις ενημερώσεις από μηχανικούς στην Επιτροπή, «το σύνολο των δημοσίων κτιρίων που έχουν εξετασθεί μέχρι τώρα έχουν εμφανίσει πολύ καλή σεισμική συμπεριφορά».

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει το Σάββατο προκειμένου να επαναξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να εκδώσει το πόρισμα.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία

Από τις χθες το βράδυ μέχρι νωρίς το πρωί οι Κυκλάδες δονήθηκαν 100 φορές. Μέσα σε αυτό το διάστημα, στις 10.30 το βράδυ  καταγράφηκε και το μεγαλύτερο σεισμικό μέγεθος μέχρι σήμερα, 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμός αισθητός και στην Αθήνα. Ένας ακόμη 5 και ένας 4.9 είναι ανάμεσα στα σεισμικά μεγέθη που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες στις Κυκλάδες.

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες από την πρωτοφανή σεισμική ακολουθία στο Αιγαίο, δεν μπορούν να προεξοφλήσουν  αν είναι φυσιολογική ή όχι.

«Αυτό είναι το δυσάρεστο σενάριο το οποίο δεν το έχουμε αποκλείσει… η εκτίμηση μας είναι ότι είναι μια σμηνοσειρά η οποία εξακολουθεί και δίνει σεισμούς 4 και 5, 5.2. Το καλό είναι να συνεχιστεί αυτό μέχρι να ηρεμήσει, έχουμε ήδη φθάσει σε ένα σεισμό ισοδύναμο της τάξεως του 6» δήλωσε ο Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών στο ΕΡΤNews.

Ο κ. Γκανάς συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα φυσιολογικό σε αυτή την ακολουθία, μας έχει προβληματίσει πολύ, δεν την έχουμε ξαναδεί αυτό το φαινόμενο είναι δυναμικό φαινόμενο το οποίο θα έχει αυξομειώσεις».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να παρακολουθούμε τη συχνότητα των σεισμών… έχουμε μια αύξηση αυτές τις ώρες στη σεισμικότητα ωστόσο όλο αυτό θα πρέπει να το δούμε στο πλαίσιο ολόκληρης της ημέρας ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.

«Είναι πολύ πιθανό να περάσουμε και το Πάσχα με αυτή τη μέτρια δραστηριότητα των 5. 5.2 , 5.3, και απλά το θέμα είναι τώρα έχοντας φθάσει να ενεργοποιούνται ρήγματα και δίνουν 5.3 αν θα ωριμάσει περισσότερο η όλη συσσώρευση των τάσεων για να ενεργοποιήσει και το μεγάλο ρήγμα της τάξεως των 6», δήλωσε ο ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Δημήτρης Παπανικολάου.

Σεισμικός «μαραθώνιος»

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και  μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε- και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Ενώ από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Ενισχύεται υγειονομικά η Σαντορίνη

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός εντάσεως 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε χθες είναι ο μεγαλύτερος που έχει γίνει.

Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται και σήμερα με σεισμούς από 4,5 έως και 4,9 Ρίχτερ. Έχει στηθεί κινητό επιχειρησιακό κέντρο του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών.

Όπως μας ενημέρωσε τόσο ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους όσο και ο Διοικητής στο νοσοκομείο, έχει στελεχωθεί με ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση μίας ενός ακραίου σεναρίου, γενικό χειρουργό, παθολόγο, αναισθησιολόγο και ορθοπεδικό.

Άσκηση ετοιμότητας στο νοσοκομείο της Σαντορίνης

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εκκενώνουν το νοσοκομείο. Μεταφέρουν τους ασθενείς στις πλήρως εξοπλισμένες σκηνές που έχουν στηθεί στον αύλιο χώρο, για να συνεχιστεί η νοσηλεία μετά από ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό. 

Ηάσκηση για την ταχύτητα αντίδρασης, συντονισμού και ετοιμότητας των αρχών έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έκτακτη ανάγκη και περιελάμβανε, επίσης το σενάριο της διακομιδής τραυματιών με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και έγινε παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους.

Στο νησί έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΕΚΑΒ, ενώ το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με επιπλέον γιατρούς και διασώστες. Έξι ομάδες από το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση ενίσχυση.

Μία από τις σκηνές που έχει στηθεί έξω από το γενικό νοσοκομείο Σαντορίνης έχει κόκκινη ένδειξη που σημαίνει ότι στην περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού εδώ θα μεταφερθούν βαριά τραυματίες στο χώρο υπάρχει κρεβάτι φιάλες οξυγόνου, καρδιογράφημα ενώ οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν ακόμη και μικροχειρουργικής επεμβάσεις.

Ένα υγιέστατο αγοράκι γεννήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Σαντορίνη. Τη μητέρα και το νεογνό επισκέφθηκε ο υφυπουργός Υγείας, ο οποίος ανάρτησε και φωτογραφία.

Μέτρα στήριξης εργαζομένων

Ειδικά μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αφορά εργαζομένους με πρόσληψη έως και 31 Ιανουαρίου 2025″.

Για όσους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας προβλέπεται αποζημίωση Ειδικού Σκοπού 534 ευρώ (αντιστοιχεί σε 30 μέρες).

Διασφαλίζεται επίσης η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.
Οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ενώ στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα υποβάλουν δήλωση στο supportemployees.services.gov.gr.

Αγωνία των κατοίκων που παραμένουν στη Σαντορίνη

Το Μεγαλοχώρι έχει περισσότερους από 600 μόνιμους κατοίκους οι περισσότεροι έχουν φύγει λόγω της δύσκολης κατάστασης, οι εναπομείναντες έχουν δώσει σε περίπτωση μεγάλου σεισμού δύο σημεία συνάντησης ελπίζουν όμως να μην χρειαστεί.

Ο κ. Γιάννης Βαιλάς πολύτεκνος, πατέρας 6 παιδιών, παραμένει στο Μεγαλοχώρι βιώνοντας διαρκή αγωνία για την οικογένειά του.

Μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων στην Αμοργό

Στην Αρκεσίνη Αμοργού 12 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού η ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εντείνεται διαρκώς.

Αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα παρατηρούν οι κτηνοτρόφοι.

Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με 5 διασώστες και 2 κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκονται στο Δημαρχείο του νησιού, προκειμένου να στηρίξουν ψυχολογικά τους κατοίκους και να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.

Όπως λένε οι κάτοικοι της Αμοργού μένουν ξάγρυπνοι για ενδέκατη συναπτή ημέρα, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους βρει ένας μεγάλος σεισμός στον ύπνο.

Σήμερα έφτασαν στο νησί τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ στο νησί, ενώ σήμερα ξεκίνησαν και τις εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του δικτύου. Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και βλάβες στο δίκτυο, ενώ άλλα προϋπήρχαν.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν αύριο τις εργασίες, θα παραμείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί και θα κάνουν έλεγχο σε όλο το μήκος του δικτύου. Αύριο θα ακολουθήσουν με αντικατάσταση των στύλων της ΔΕΗ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    ΠΟΥ: Ο Οργανισμός θα χρειαστεί «να σφίξει τη ζώνη» μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

    Read Next

    Μεξικό: Τουλάχιστον 38 νεκροί στη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο τα ξημερώματα Σαββάτου

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular