• 12 Φεβρουαρίου, 2025

Βρετανική έρευνα: Η Ρωσία ανταπεξέρχεται καλύτερα στις πολεμικές απώλειες από ότι η Ουκρανία


Η Ρωσία απώλεσε 1.400 άρματα μάχης μόνο τον περασμένο χρόνο κατά την εισβολή της στην Ουκρανία αλλά μέχρι τώρα κατάφερε να διαχειριστεί τις απώλειες και αντιμετωπίζει μια λιγότερο σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε σχέση με το Κίεβο, όπως ανέφερε ένας εξέχων ερευνητικός οργανισμός για την ασφάλεια.

Αμφότερες οι πλευρές καταγράφουν βαρύ απολογισμό φθοράς έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου. Η οικονομία της Μόσχας, ωστόσο, αποδεικνύεται ανθεκτική και τα αποθέματά της σε εξοπλισμό και πυροβολικό της σοβιετικής εποχής τη βοηθούν να κρατάει τον ρυθμό μέχρι τώρα, ανέφερε το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies – IISS).

«Ενώ η Ρωσία μπορεί προς το παρόν να συντηρήσει την επάνδρωση των δυνάμεών της, στοιχεία δείχνουν πως η Ουκρανία, που γενικά έχει κρατήσει μυστικό τον αριθμό των απωλειών της, έχει υποστεί σημαντική αποστράγγιση του προσωπικού της», αναφέρει το IISS στην ετήσια έκθεσή του Military Balance.

Η Ουκρανία «αντιμετωπίζει προκλήσεις στη διαχείριση δύναμης – με πολλές χερσαίες μονάδες αποδυναμωμένες», ανέφερε το IISS, μία ημέρα αφότου το υπουργείο Άμυνας εξήγγειλε προσπάθεια στρατολόγησης νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών για στρατιωτική θητεία ενός έτους.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν την πίεση στη Ρωσία, περιορίζοντας τον περίφημο κάποτε Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Όμως, αν και έχει λάβει προηγμένο δυτικό εξοπλισμό, «δεν είναι πάντοτε στην ποσότητα ή με την ελευθερία δράσης που θα προτιμούσε το Κίεβο», ανέφερε το IISS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IISS, η Ρωσία έχει χάσει μέχρι τώρα 4.000 κύρια άρματα μάχης αφότου οι δυνάμεις της εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ανταλλάσσοντας την ποιότητα με την ποσότητα καθώς μπορεί να αντλεί από εξοπλισμό που έχει αποθηκευτεί από τα χρόνια του 1960.

«Ο εξοπλισμός που απέμεινε στις αποθήκες θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό απωλειών βραχυπρόθεσμα, όμως ένας σημαντικός αριθμός αυτών των πλατφορμών θα απαιτούσε εις βάθος και κοστοβόρα ανακαίνιση», αναφέρει η έκθεση.

Ο πόλεμος έχει καταστεί ο πρωτεύον σκοπός της κυβέρνησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία διασφαλίζει πως ο ρυθμός και η κλίμακά του ούτε πιέζει την εγχώρια σταθερότητα ούτε σκληραίνει τη δυτική αποφασιστικότητα, αναφέρει η έκθεση.

«Όμως οι δυσκολίες που συνεπάγονται ένας μεγάλος πόλεμος και σοβαρές κυρώσεις είναι αυτή τη στιγμή χρόνιες και σωρευτικές, όχι οξείες και τέτοιες που να προκαλούν κρίση», σημειώνει το IISS.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Βρέθηκε σορός ηλικιωμένης κατά την διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε σπίτι στον Άγιο Ανδρέα Αιτωλοακαρνανίας

    Read Next

    Το πανεπιστήμιο της Σορβόννης το πρώτο που καταθέτει αίτημα λειτουργίας στην Ελλάδα

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular