• 23 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Άτυπη Σύνοδος στο Παρίσι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας – Οι επόμενες κινήσεις ΗΠΑ και οι αστερίσκοι της Μόσχας

Vinkmag ad


Από τις ΗΠΑ, σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Μόσχα ένα γεωπολιτικό παιχνίδι δυνάμεων με επίκεντρο την Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα στο Παρίσι, στην άτυπη Σύνοδο, επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και ενώ Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την Ουάσινγκτον να ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η συνάντηση, που συγκάλεσε εσπευσμένα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία αναμένεται να εκπροσωπήσει τα έθνη της Βαλτικής και τις σκανδιναβικές χώρες. Επίσης συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε,

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συμφωνήσουν μια συντονισμένη απάντηση στην αλλαγή πολιτικής της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν μεταξύ των ηγετών που υποδέχθηκε αυτοπροσώπως ο Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ λίγο πριν από τη συνάντηση. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου ο Μακρόν ενημέρωσε τον Τραμπ για τα σημεία τα οποία θα εξετάσουν οι συμμετέχοντες στη σύνοδο και κυρίως για να του δείξει ότι δεν υπάρχει εχθρική στάση της Ευρώπης απέναντί του.

Στην άτυπη σύνοδο του Παρισιού χτυπάει η καρδιά της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας

Στο Παρίσι χτυπά η καρδιά της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο καμπής για τις διατλαντικές σχέσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ιδέα πως κατά κάποιον τρόπο υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Βρετανίας είναι μέρος αυτής της συνάντησης. Από μόνη της η συνάντηση έχει σκοπό να στείλει ένα μήνυμα» ανέφερε ο αναλυτής Ντέιβιντ Πλάγκντεν.

Με το βλέμμα στη συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων στη Σαουδική Αραβία, βασικός στόχος των συνομιλιών στο Ελιζέ να καθοριστεί η πορεία της Ευρώπης για την ασφάλειά της, αλλά και εκείνη της Ουκρανίας.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Ευρώπη θα είναι ισχυρή, κυρίαρχη και θα αντιμετωπίζει κατά μέτωπο τις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό περιλαμβάνει και το πώς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, η συνάντηση αφορά στην Ουκρανία, αλλά αφορά και σε εμάς» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μείζον ζήτημα οι εγγυήσεις ασφάλειας της Ουκρανίας. Ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός τονίζει πως είναι διατεθειμένος να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία στην περίπτωση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Όπως είπε ο Κιρ Στάρμερ «αντιμετωπίζουμε την πρόκληση μιας ολόκληρης γενιάς για την εθνική μας ασφάλεια. Φυσικά, το άμεσο ζήτημα είναι το μέλλον της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση, για ότι έρθει μετά.

«Αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει οι Ευρωπαίοι να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για την ασφάλειά τους, τότε φυσικά οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι παράγοντας-κλειδί στον σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας» ανέφερε ο Αντόνιο Κόστα.

Ανάλογη η δήλωση και του Σουηδού πρωθυπουργού. Όμως η Γερμανία τονίζει πως είναι πρώιμη μια τέτοια κουβέντα, χωρίς πάντως να αποκλείει το ενδεχόμενο. Αρνητική είναι η Πολωνία.

«Η Πολωνία θα στηρίξει την Ουκρανία, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, οργανωτικά με τις οικονομικές και ανθρωπιστικές δυνατότητές μας, σε σχέση όμως με τη στρατιωτική βοήθεια δεν περιμένουμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Κι ενώ η Ευρώπη επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο σε μια προσπάθεια να μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Μάρκο Ρούμπιο λίγο πριν φτάσει στη Σαουδική Αραβία, άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ευρώπης σε μελλοντικές συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «εάν πρόκειται για πραγματικές διαπραγματεύσεις, και ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο, αλλά εάν είναι να συμβεί, η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί επειδή αυτή δέχθηκε την εισβολή. Κα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εμπλακούν επειδή έχουν επιβάλει κυρώσεις στον Πούτιν και στη Ρωσία».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, που μαζί με τον σύμβουλο του Πούτιν Γιούρι Ούσακφ θα βρίσκεται στο Ριάντ, δεν βλέπει κανένα λόγο για να συμβεί αυτό, τονίζοντας ότι η Ευρώπη το μόνο που έκανε μέχρι τώρα ήταν να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Η συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, όπως τονίζουν όλες οι πλευρές είναι μόνο μία νέα αρχή για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας και για να εκτιμηθεί αν υπάρχουν βάσεις για μια διαπραγμάτευση αλλά και για μια συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανάφερε ότι « οι επαφές της Τρίτης θα γίνουν για την αποκατάσταση συνολικά των σχέσεων Ρωσίας – Αμερικής και την προετοιμασία μιας πιθανής διαπραγμάτευσης για την Ουκρανία».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δηλώνει και πάλι πως η Ουκρανία δεν έχει προσκληθεί. «Η Ουκρανία δεν γνώριζε τίποτα (για τη συνάντηση). Η Ουκρανία εκτιμά πως όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία, δεν αποτελούν λύση» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Την Τετάρτη πάντως ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, όπως λέει σε ένα ταξίδι που είχε εδώ και καιρό προγραμματίσει.

Μήνυμα ενότητας από την Κομισιόν – Ξεκαθαρίζει ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, σχεδιάζει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα.

Το Παρίσι είναι μόνο η αρχή, διαμηνύει η Κομισιόν και επισημαίνει ότι δεν θα εξαχθούν συμπεράσματα στη σημερινή συζήτηση και πως τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κατάσταση στην Ουκρανία και τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι επίκειται συνέχεια με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών.

Η Ευρώπη είναι ενωμένη τονίζει η Κομισιόν, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον θεσμό που συγκαλεί τις Συνόδους των ηγετών της Ευρώπης, να έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή όλων των μελών της ΕΕ. Η Ευρώπη περνάει στη δράση είναι σαφές αυτό και προσανατολίζεται σε «έναν τρόπο σκέψης για επείγουσα κατάσταση» όπως λέει και στο μήνυμα της η Ούρσουλα Φον ντερ Λαιεν, η οποία θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες, αύριο το πρωί με τον Αμερικανό απεσταλμένο στην Ουκρανία, Κίθ Κέλογκ, ο οποίος στη συνέχεια θα γίνει δεκτός και από από τον Αντόνιο Κόστα.

Οι επιδιώξεις της Γαλλίας – Στόχος να αναδειχθεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρώπης στο Ουκρανικό

Η άτυπη σύνοδος στο Παρίσι που βρίσκεται σε εξέλιξη στοχεύει σε συγκεκριμένες αποφάσεις όσον αφορά την επιθετικότητα των ΗΠΑ και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρώπης.

Στο αμυντικό σκέλος Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία ως πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προτίθενται να στείλουν στρατεύματα μεταπολεμικά. Ίσως δεύτερος στόχος θα είναι το διπλωματικό, δηλαδή να επιλέξουν οι Ευρωπαίοι έναν αντιπρόσωπο τους, ο οποίος εν ονόματι τους θα διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε μια Ρωσία που τους απειλεί, τόνισε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από το Παρίσι.

Οι κινήσεις των ΗΠΑ – Ζυμώσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη αυτή την στιγμή τα πάντα είναι ρευστά και οι ζυμώσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα συνεχίζονται χωρίς όμως να υπάρχει- από ό,τι φαίνεται -ένα συγκεκριμένο ειρηνευτικό σχέδιο στο μυαλό του Τραμπ.

«Όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ρούμπιο δεν υπάρχει σχέδιο υπάρχει ένα τηλεφώνημα- εννοούσε αυτό που έχει γίνει μεταξύ Τραμπ και Πούτιν- και με ένα τηλεφώνημα δεν τελειώνει ένας πόλεμος. Υπό αυτή την έννοια βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς και πολύπλοκης διαδικασίας στην οποία προς το παρόν δεν έχουν ρόλο ούτε οι Ευρωπαίοι ούτε η Ουκρανία, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στα επόμενα στάδια. Η αίσθηση που υπάρχει πάντως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα- είναι ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον έναν η τον άλλον τρόπο θα τελειώσει» τόνισε ακόμα η δημοσιογράφος.

Το σχέδιο και οι όροι της Βρετανίας – Αποστολή δυνάμεων ασφαλείας στην Ουκρανία μετά τη λήξη του πολέμου

Η πρόθεση του Κιρ Στάρμερ είναι να στείλει να στείλει στρατεύματα. Είναι κάτι που πιστεύεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τον πρόεδρο Μακρόν και η συνάντηση κορυφής γίνεται για να εξασφαλιστεί η συμφωνία όλων των ισχυρών Ευρωπαίων όχι για μια ειρηνευτική δύναμη, αλλά για μια δύναμη ασφαλείας που είναι ο όρος που προτιμούνε.

Ο Στάρμερ θέλει να εξασφαλιστεί ότι είναι ισχυρή θέση της Ουκρανίας και μετά απαραίτητα αυτή να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών. Ταυτίζει δε την ασφάλεια της Ουκρανίας με αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ωστόσο, θέτει έναν όρο: οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μαζί τους, διότι, όπως γράφει ο ίδιος σε άρθρο του στην Telagraph μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποτρέψουν τον Πούτιν από το να επιτεθεί ξανά.

Βάζει το Ηνωμένο Βασίλειο ως διαμεσολαβητή μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και ανακοινώνει ότι σε λίγες μέρες θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο όπου θα μεταφέρει τα μηνύματα από τη συνάντηση κορυφής στο Παρίσι.

Θέλει όμως να πάει με ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη και θα αυξήσουν τη συνδρομή τους στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το αυξάνει στο 2,5% από το 2,3 που είναι σήμερα.

Οι «κόκκινες γραμμές» της Γερμανίας – Αυστηροί όροι για την επόμενη μέρα στην Ουκρανία και μηνύματα στις ΗΠΑ

O Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διακόπτει για λίγες ώρες τον προεκλογικό αγώνα για να βρεθεί στο Παρίσι.

Για τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπάρχουν αρχές, λέει ο Σολτς:

· «Όχι σε υπαγορευμένη ειρήνη» – «Όχι λύση στην πλάτη της Ουκρανίας»

· «Όχι στην αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας» – Αντίθετα, «η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό».

«Η Γερμανία δεν θα αποδεχτεί εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή στην ανάπτυξή τους», είπε ο Σολτς στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ για τις εκλογές.

Η Γερμανία δίνει τη μεγαλύτερη βοήθεια οικονομικά και στρατιωτικά στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ – αναλογικά με τον πληθυσμό της, μεγαλύτερη και από τις ΗΠΑ. Στη Γερμανία επίσης έχουν καταφύγει πάνω από 1 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες πολέμου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, σε αντίθεση με το Γάλλο πρόεδρο, είχε αποκλείσει κατηγορηματικά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία. Θα ήταν η πρώτη φορά μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που θα πατούσε πόδι γερμανού στρατιώτη στην περιοχή.

Πηγές: EΡΤΝews – Ανταποκρίσεις: Θ. Παπαίωάννου – Παρίσι, Ελ. Αποστολίδου – Βρυξέλλες, Ευδ. Λυμπέρη – Λονδίνο, Γ. Παππάς – Βερολίνο, Λ. Αργύρη – Ουάσιγκτον, Κ. Ονισένκο, Ζέτα Κονταξή/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    ζωγράφισε με τα παιδιά της κατα τη διάρκεια των διακοπών τους

    Read Next

    Επιχείρηση διάσωσης μετανάστη με ελικόπτερο στη Γαύδο – Εντοπίστηκε σε δύσβατο σημείο

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular