• 23 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Σπάνιος, αλλά και δύσκολα προσβάσιμος ο γήινος πλούτος της Ουκρανίας, λένε οι ειδικοί

Vinkmag ad


Τα εδάφη της Ουκρανίας κατέχουν περίπου το 5% των παγκόσμιων ορυκτών πόρων, κάτι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να εξασφαλίσει. Όμως δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί όλοι, ενδεχομένως όμως να μπορούν να αξιοποιηθούν, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

Η Ουκρανία κατατάσσεται στην 40ή θέση μεταξύ των ορυκτοπαραγωγών χωρών, σε όλες τις κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα), σύμφωνα με την έκδ
οση 2024 του World Mining Data. Το 2022 ήταν η 10η μεγαλύτερη παραγωγός σιδήρου στον κόσμο.

Γεωλόγοι, μεταξύ άλλων επιστήμονες από Γραφείο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών της Γαλλίας (BRGM), βρήκαν περισσότερους από 100 πόρους, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του μαγγανίου και του ουρανίου, σύμφωνα με μελέτη του 2023.

Στρατηγικοί πόροι

Τα ορυκτά μπορούν να χαρακτηριστούν ως κρίσιμα ή στρατηγικά από τις χώρες, για την οικονομία τους ή την παραγωγή ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ορίζουν περίπου 50 ορυκτά και η Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 30.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής τιτανίου και αποτελεί δυνητική πηγή περισσότερων από 20 κρίσιμων πρώτων υλών”.

Είναι αξιοσημείωτος παραγωγός μαγγανίου (ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, σύμφωνα με τα World Mining Data), τιτανίου (11η θέση) και γραφίτη (14η θέση), ο οποίος είναι απαραίτητος για τις ηλεκτρικές μπαταρίες.

Η Ουκρανία δήλωσε επίσης ότι “διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στην Ευρώπη”. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρόσθεσε ότι το μαλακό μέταλλο δεν έχει ακόμη εξορυχθεί.

Οι σπάνιες γαίες δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί

Οι σπάνιες γαίες σπάνια γήινα στοιχεία (ΣΓΕ) αποτελούν μια πολύ συγκεκριμένη ταξινόμηση 17 μετάλλων εντός της πολύ ευρύτερης κατηγορίας των κρίσιμων ορυκτών.

Η Ουκρανία δεν είναι γνωστή για τα αποθέματά της σε σπάνιες γαίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για οθόνες, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανεμογεννήτριες και ηλεκτροκινητήρες. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ιδιαίτερα ότι τα αποθέματα είναι κάτι που θέλει και απαίτησε μια συμφωνία για την απόκτηση ορυκτών με αντάλλαγμα την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία για να πολεμήσει τη Ρωσία.

“Η Ουκρανία έχει αρκετά κοιτάσματα που περιέχουν σπάνιες γαίες”, αλλά κανένα από αυτά τα κοιτάσματα δεν έχει εξορυχθεί, δήλωσε η Έλενα Σαφίροβα, ειδικός σε θέματα Ουκρανίας στο Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Το 2023, η BRGM δήλωσε ότι η Ουκρανία διαθέτει “σημαντικούς πόρους REE”, αλλά η περαιτέρω εξερεύνηση και ανάπτυξη θα απαιτούσε μεγάλες επενδύσεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι “τα μέταλλα σπάνιων γαιών είναι γνωστό ότι υπάρχουν σε έξι κοιτάσματα”. Είπε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Novopoltavske, “το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο”.

Τεχνικά, ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερε η ουκρανική κυβέρνηση (ταντάλιο, νιόβιο, βηρύλλιο, στρόντιο, μαγνητίτης) δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 17 σπάνιων γαιών.

Και ορισμένες από τις προβλέψεις της ουκρανικής κυβέρνησης βασίζονται σε “μια εκτίμηση της σοβιετικής εποχής για τα δύσκολα προσβάσιμα κοιτάσματα σπάνιων γαιών”, ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης S&P τον Φεβρουάριο.

Επειδή οι σπάνιες γαίες της χώρας μπορεί να είναι πολύ χαμηλής συγκέντρωσης ή πολύ δύσκολα προσβάσιμες, «τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών της Ουκρανίας μπορεί να μην είναι κερδοφόρα για εξόρυξη», δήλωσε η S&P.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στο Αμβούργο – Πορεία νεοναζί στο Βερολίνο με δύο συλληφθέντες

    Read Next

    Συνομιλίες Στάρμερ – Ζελένσκι και διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά της πολιτικής Τραμπ για την Ουκρανία

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular