• 25 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Ηράκλειο: Σοκαριστικό βίντεο στα χέρια των Αρχών – Η εμπλοκή του όπλου απέτρεψε μακελειό έξω από νυχτερινό κέντρο

Βασίλης Καλογήρου: Η οικογένεια καταγγέλλει απαγωγή και δολοφονία

Μεσαρά: Ασυνείδητοι σκόρπισαν φόλες στον Άγιο Θωμά- Έβαλαν το δηλητήριο σε μπολάκι με γάλα

Απίστευτη παρεξήγηση στο Ηράκλειο: Φοβήθηκε ότι επιχείρησαν να εμβολίσουν το αυτοκίνητο της λόγω της υπόθεσης των Τεμπών

Κάθε δεύτερη μέρα η υδροδότηση της κοινότητας Άνω Ακρίων, λόγω βλάβης σε γεώτρηση

Επιμορφωτικές Συναντήσεις στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου (με Λυκειακές Τάξεις)

Νέα απάτη: Δήθεν κάρτα για μετακινήσεις με το αστικό ΚΤΕΛ για 6 μήνες

Κρήτη: Ανήλικος ο δράστης των πυροβολισμών έξω από κέντρο διασκέδασης

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ. Τυμπακίου, σήμερα 24 Φεβρουαρίου

Απεργιακή συγκέντρωση για τα θύματα των Τεμπών, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις Μοίρες

Vinkmag ad

Γ. Γεραπετρίτης στο ΣΑ του ΟΗΕ: Επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι για το τέλος του ολέθρου στην Ουκρανία

Vinkmag ad


«Σε οποιοδήποτε εγχείρημα ειρήνης η Ελλάδα θα δρα υποστηρικτικά, θα υποστηρίζει προσπάθειες που οδηγούν σε μία μακροχρόνια ειρήνη και εγγυώνται ένα καλύτερο μέλλον, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Πρόσθεσε στην ομιλία του πως, «η Ελλάδα στο ουκρανικό είχε μια σαφή θέση από την αρχή. Είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι προς το τέλος της καταστροφής και του ολέθρου που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει, όλοι συμφωνούμε σε αυτό».

Υπενθυμίζεται πως στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα κηρύξει επισήμως σε ειδική εκδήλωση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, την έναρξη της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αναλυτικά η παρέμβαση του ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, που μου δίνετε τον λόγο και θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη για τη σύγκληση της πολύ σημαντικής αυτής συνάντησης υψηλού επιπέδου.

Εξοχότατοι, συνάδελφοι,

Πριν από ογδόντα χρόνια, αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας επιφορτίστηκε με τη μοναδική αποστολή και την απόλυτη ευθύνη να διατηρήσει την ειρήνη και την ασφάλεια και να θεσπίσει την απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας σε όλο τον κόσμο.

Ένα ευγενές καθήκον, το οποίο συχνά αποδεικνύεται απίστευτα δύσκολο στην πράξη. Η συνάντησή μας εδώ σήμερα, πραγματοποιείται εν μέσω πολλαπλών κρίσεων ανά τον κόσμο.

Σε όλες αυτές τις κρίσεις, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ως ιδρυτικού μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει καθοριστεί με συνέπεια από τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο και στο σεβασμό των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν διεθνή σύνορα.

Η Ελλάδα καταδικάζει, ως θέση αρχής, κάθε παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας που πραγματοποιείται με στρατιωτικά μέσα από οποιοδήποτε κράτος, κατά της ανεξαρτησίας, κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους.

Στο πλαίσιο αυτό, η στάση της Ελλάδας όσον αφορά την Ουκρανία υπήρξε απολύτως ξεκάθαρη από την αρχή του πολέμου, ο οποίος από σήμερα εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του.

Είναι ανάγκη να εργαστούμε προς έναν τερματισμό της οδύνης και της καταστροφής που συντελείται στην Ουκρανία.

Χρειαζόμαστε ειρήνη.

Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό. Και επαινούμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνεται αναφορά στο διεθνές δίκαιο, να γίνεται ρητή αναφορά στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν γίνεται εύκολα κατανοητό το γιατί οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν από τα ευρωπαϊκά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έγιναν δεκτές.

Ποιος θα διαφωνούσε με ένα λεκτικό, το οποίο θα αναφερόταν στο ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης; Ποιος θα διαφωνούσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί επιτακτική μία δίκαιη, διαρκή και συνολική ειρήνη ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία; Ποιος θα διαφωνούσε πως η λύση πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνολικά – και όχι επιλεκτικά – και με τις αρχές της κυριαρχικής ισότητας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών;

Δεν είναι εύκολα κατανοητό το γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτές τις βασικές θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Αν αυτές οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουμε να είναι ουσιαστικές, πρέπει να επαναλαμβάνουμε σε κάθε δυνατή περίσταση τα θεμελιώδη των Ηνωμένων Εθνών.

Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλε πριν από λίγες ώρες η Γενική Συνέλευση με την υιοθέτηση του νέου Ψηφίσματος για την «Προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία».

Εξοχότατοι, συνάδελφοι,

Η χώρα, την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ εδώ σήμερα, είναι σταθερός θιασώτης της ειρήνης.

Συνεπώς, είναι εμφανές πως σε οποιαδήποτε ειρηνευτική πρωτοβουλία από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα υποστηρίξει τις προσπάθειες εκείνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, η οποία θα διασφάλιζε ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της Ουκρανίας.

Σας ευχαριστώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Θεσσαλονίκη: Με κάρτα POS στο αμέσως επόμενο διάστημα η λήψη εισιτηρίου στο μετρό

    Read Next

    Υπόθεση Β. Καλογήρου: Στην Εισαγγελία Λάρισας οι γονείς και ο θείος του – Μιλούν για αρπαγή και δολοφονία

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular