• 17 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Δήμος Γόρτυνας: Καλεί τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να κλαδέψουν τα δέντρα που εμποδίζουν την διέλευση οχημάτων

Το πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στο Δήμο Φαιστού

Την Τετάρτη οι εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού για την Παγκόσμια της Ημέρα Γυναίκας

Μεσαρά: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι κάτοικοι από δύο δυνατούς κρότους – Μαχητικά που έσπασαν το φράγμα του ήχου; Ή κάτι άλλο;

Ηράκλειο: Ασυνείδητος οδηγός περνάει κόκκινο φανάρι με «τέρμα τα γκάζια» στη διασταύρωση – καρμανιόλα (Βίντεο)

Ζαρός: Παράδειγμα προς μίμηση ο 13χρονος που καθάρισε τον Γεροντόμυλο (Βίντεο)

Ο Δήμαρχος Φαιστού στη 1η Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Η τοποθέτησή του για ισορροπημένη ανάπτυξη και η συνομιλία με τον Ν. Δένδια

Για τον Ηρακλή: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός απέδειξε ξανά τη δύναμη του

Μεσαρά: Είδαν το «Χάρο» με τα μάτια τους  μέσα στο τούνελ της Πλουτής

Vinkmag ad

Έρευνα Σοκ: Το ρόφημα – θάνατος. Πίνεις καρκίνο……

Vinkmag ad

rofima-karkino-750x400

Το ρόφημα -θάνατος.Πίνεις καρκίνο στις κάψουλες του εσπρέσο.Ιλιγγιώδη ποσά από το μάρκετινγκ των ανταγωνιστικών εταιριών για να διαφημισθούν οι κάψουλες (κυρίως του espresso) καφέ που υπόσχονται στα γρήγορα ένα σφηνάκι από την αγαπημένη συνήθεια εκατομμυρίων πολιτών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι όμως εδώ παραμονεύει μια τοξική-καρκινογόνα παγίδα.

Ο καφές που φτιάχνεται σε μηχάνημα με κάψουλες, περιέχει πολλαπλάσια συγκέντρωση από φουράνιο –ένα τοξικό, καρκινογόνο συστατικό- από αυτόν που φτιάχνουν οι απλές καφετιέρες. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν στις κάψουλες του εσπρέσο.

Η μελέτη έγινε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal Food Chemistry» και στο site του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ισπανίας.

«Τα χημικά συστατικά που παράγονται φτιάχνοντας καφέ φίλτρου, δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτά που παράγονται από μία μηχανή εσπρέσο με κάψουλα, καθώς κατά τη διαδικασία υπάρχει μεγάλη διαφορά στην απελευθέρωση φουρανίου», εξηγεί ο υπεύθυνος της μελέτης Javier Santos, καθηγητής του τμήματος Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μελέτη του εν λόγω συστατικού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε αποδειχθεί η τοξικότητα και οι καρκινογόνες ιδιότητες που είχε στα ζώα, όπως και επίσης επειδή η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο το περιέλαβε στη λίστα τροφίμων που δυνητικά προκαλούν ογκογενέσεις.

Οι ειδικοί κατέγραψαν τις συγκεντρώσεις φουρανίου σε διάφορα είδη καφέ και βρήκαν πως:

*Ο καφές φίλτρου περιέχει από 20 έως 78 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml)

*Ο στιγμιαίος καφές περιέχει από 12 έως 35 ng/ml

*Ο εσπρέσο απλής μηχανής από 43 έως 146 ng/ml

*Ο εσπρέσο από κάψουλα περιέχει 117 έως 244ng/ml

«Τα αυξημένα επίπεδα οφείλονται στις ερμητικά κλειστές κάψουλες, οι οποίες εμποδίζουν το φουράνιο, που είναι ιδιαίτερα πτητικό, να απελευθερωθεί όταν με την πίεση και το καυτό νερό το συστατικό εισέρχεται στο ρόφημα» εξηγεί ο Santos.

Μάλιστα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «όσο περισσότερο παραμένει ο καφές στο φλιτζάνι, τόσο περισσότερο εξατμίζεται το φουράνιο».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι εντός των τιμών που θεωρούνται ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Για να ξεπεράσει κάποιος τα ανώτατα εγκεκριμένα όρια το φουράνιο στον καφέ, θα πρέπει να καταναλώσει τουλάχιστον 20 κάψουλες καφέ την ημέρα ή 200 στιγμιαίους καφέδες.

Ωστόσο, το φουράνιο περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα, από παιδικές τροφές, χυμούς, προϊόντα σε βάζα και κονσέρβες που δεν ζεσταίνονται για να καταναλωθούν και είναι δύσκολο να ξεπεράσει κάποιος τα ασφαλή όρια. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και καταμετρά την ουσία σε διάφορα τρόφιμα προκειμένου να αλλάξει την υπάρχουσα νομοθεσία.

Στην ίδια μελέτη φάνηκε πως η συγκέντρωση φουρανίου είναι χαμηλότερη σε καφέ που έχει καβουρδιστεί αργά και σε χαμηλή θερμοκρασία, από αυτόν που καβουρδίζεται σε υψηλή θερμοκρασία και γρήγορα.
Το φουράνιο, όπως και το ακρυλαμίδιο, ανήκει στην κατηγορία των καρκινογόνων συστατικών που εμφανίζονται όταν το τρόφιμο ή το ποτό εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία.

press-news.gr

Read Previous

Προσοχή ανακαλείται από τον ΕΦΕΤ Γνωστό ελαιόλαδο: Ιδανικό για μηχανές αυτοκινήτων και όχι για τηγάνι και μαγείρεμα

Read Next

Αναστάτωση από πυρκαγιά σε κατάστημα στην Χερσόνησο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular