• 23 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΕΜΑΘΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΤΙςΣ ΛΟΥΣΑΚΙΕΣ ΧΑΝΙΩΝ

Vinkmag ad

Στο χωράφι κάτω από τα ελαιόδεντρα οι παραγωγοί διδάχθηκαν τα μυστικά του καλού κλαδέματος, που θα τους εξασφαλίσει παραγωγή σε διάρκεια ετών και παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα του ελαιολάδου. Oλα αυτά χθες στις Λουσακιές Κισάμου σε εκδήλωση για το σωστό κλάδεμα των ελιών που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς.123

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τον μεγάλο αριθμό παραγωγών που ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν τις ορθές πρακτικές κλαδέματος από τον ερευνητή του Ινστιτούτου κ. Γιώργο Κουμπούρη, ενώ στη συνέχεια έγινε πρακτική εξάσκηση σε ελαιώνες της περιοχής.
Ενας από τους μύθους των παραγωγών που καταρρίφθηκε ήταν αυτός του “υπερφορτωμένου” δέντρου κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Κουμπούρης «δεν είναι καλό σημάδι πάντα για την ποιότητα του λαδιού, αλλά και την ποσότητα της παραγωγής της επόμενης χρονιάς».
Ειδικότερα, ο ερευνητής επεσήμανε πως το υπερφορτωμένο δέντρο «δεν θα δώσει το ιδανικό ελαιόλαδο, ούτε σε ποσότητα σε βάθος χρόνου ούτε ποιοτικά. Είναι σημαντικό να ξέρουν οι παραγωγοί πως όσο πιο νωρίς μαζεύουμε τον καρπό από ένα δέντρο τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει το δέντρο να δώσει καλή παραγωγή και την επόμενη χρονιά. Αν μαζέψουμε από ένα ελαιόδεντρο τον καρπό Νοέμβριο – Δεκέμβριο έχουμε καλές πιθανότητες να κάνει καλή παραγωγή και την επόμενη χρονιά. Αν του αδειάσουμε τον καρπό τον Φεβρουάριο τότε το δέντρο “εξαντλείται” και δεν μπορεί να κάνει καρπό την επόμενη χρονιά. Το γεγονός πως έχουμε μία χρονιά ακαρπίας είναι συνέπεια πολλές φορές του ότι για χρόνια δεν κάναμε την ανάλογη φροντίδα».
 
 
 
Παράλληλα, ο κ. Κουμπούρης παρουσίασε μια σειρά από βασικές αρχές για το κλάδεμα όπως:
• Ο παραγωγός που κλαδεύει οφείλει να δώσει σχήμα στο δέντρο,   ώστε να λιάζονται όσα περισσότερα φύλλα γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να απλώσουμε το δέντρο και να μην παίρνει ύψος.
• Να έχουμε έναν κορμό στο 1 – 1.5 μέτρο και έναν γερό σκελετό.
• Να “ρυθμίζουμε” το δέντρο μας, ώστε να μη φορτώνεται τη μία χρονιά και να είναι άδειο την άλλη. Να κλαδεύουμε τους βλαστούς, ώστε να έχουμε ένα μέσο φορτίο κάθε χρόνο που θα δώσει καλύτερη ποιότητα και ποσότητα για το προϊόν μας και περισσότερη ασφάλεια για τον αγρότη ότι θα έχει κάθε χρόνο παραγωγή.
• Δεν αρκεί το κλάδεμα μια φορά τον χρόνο αλλές πολλές φορές. Ο ελαιοκαλλιεργητής θα πρέπει να παρακολουθεί την παραγωγή του και την καλοκαιρινή περίοδο και να προσαρμόσει και να διορθώσει τα ελαιόδεντρά του.
Την ημερίδα παρακολούθησαν αγρότες της περιοχής -και όχι μόνο- που διατύπωσαν ερωτήματα και συμμετείχαν πρακτικά στο κλάδεμα.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 

    Read Previous

    Έκλεψαν από το Πύργο φορτηγό και έπειτα το έκαψαν! (φωτογραφίες)

    Read Next

    Κόβει την ανάσα η διάσωση των χειριστών του F16 που συνετρίβη βόρεια της Γαύδου (vid)

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular