• 27 Απριλίου, 2024

Tέλος στην αναλογική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος σε ολόκληρη την Κρήτη

digea-kriti

Απο την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου, θα διακοπεί η αναλογική μετάδοση τηλεοπτικού σήματος σε ολόκληρη την Κρήτη και ξεκινά – αποκλειστικά – η μετάδοση ψηφιακού σήματος από την Digea.

Αρχικά , η μεγάλη αυτή αλλαγή, είχε καθοριστεί για τις 19/12, αλλά με νεώτερη Υπουργική απόφαση, μετατέθηκε κατά 10 ημέρες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση : «Ορίζεται η 29 Δεκεμβρίου 2014 ως η υποχρεωτική ημερομηνία μέχρι την οποία θα έχει πραγματοποιηθεί οριστική παύση κάθε μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος με αναλογικό τρόπο σε όλη την επικράτεια»

Έτσι, εκτός από τα κέντρα εκπομπής στα βόρεια του νησιού, που εκπέμπουν μόνο ψηφιακά, το ίδιο θα γίνει και για όλες τις περιοχές στην ενδοχώρα και στα νότια, που σήμερα «βλέπουν» αναλογική τηλεόραση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως όλοι οι κάτοικοι του νησιού που δεν έχουν τηλεοράσεις που στηρίζουν μετάδοση ψηφιακού σήματος MPEG 4 θα πρέπει να αγοράσουν αποκωδικοποιητές για να μπορέσουν να βλέπουν τηλεόραση.

Όμως υπάρχει άμεσος κίνδυνος τα χωριά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεόραση.

Και αυτό γιατί και στην ενδοχώρα της Κρήτης, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές της χώρας.

Η Digea – που είναι αποκλειστικός πάροχος του ψηφιακού σήματος – δεν θέτει από την αρχή σε λειτουργία όλους τους αναμεταδότες και λόγω της φύσης του εδάφους πολλές περιοχές μένουν χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν τη Digea για να τοποθετήσει δευτερεύοντες αναμεταδότες προκειμένου να γίνεται λήψη ψηφιακού σήματος. Το κόστος αυτών των αναμεταδοτών για τον Δήμο ανέρχεται σε 10.000 έως 15.000 ευρώ έκαστος.

Οπότε ή τα πληρώνει ο Δήμος, ή μένουν οι δημότες χωρίς τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απο την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών θα δοθεί η δυνατότητα – μέσω της Περιφέρειας – χρηματοδότησης της εγκατάστασης αναμεταδοτών από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».προκειμένου να πληρώσουν οι Δήμοι την Digea για να υπάρξει πλήρης τηλεοπτική κάλυψη σε όλα τα χωριά.

Έτσι η επιδότηση αποτελεί ένα ακόμη «τυράκι στην πίτα» της Digea, δηλαδή την σύμπραξη των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. η οποία θεωρείται ότι έχει ευνοηθεί ήδη :

(α) από την σχεδόν φωτογραφική ανάθεση της αποκλειστικότητας διανομής σήματος, (β) από τη δυνατότητα να εισπράττει ενοίκια για τις συχνότητες, σε πολλαπλάσιο κόστος από αυτό που πληρώνει στο κράτος, (γ) από την ενοικίαση των υπηρεσιών της από την δημόσια τηλεόραση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, (δ) από διάφορες νομικές διευκολύνσεις με τις οποίες υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής μπορούν να παραχωρούνται στην Digea χωρίς κόστος.

Και βέβαια το ερώτημα που τίθεται, είναι τι θα κάνουν οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίοι δεν θα βλέπουν τηλεόραση έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες;

 

 

flashnews.gr

Loading

Read Previous

Ένα “θαύμα” για τον 4χρονο που παρασύρθηκε από διερχόμενο ΙΧ

Read Next

Πόσοι Κρητικοί δικαιούνται δωρεάν λάπτοπ και ίντερνετ

One Comment

  • Όλο το άρθρο έχει ανακρίβειες, λάθη και ψέματα!

    Έχουμε και λέμε:

    – Η μετάβαση στις 29 Δεκεμβρίου δεν θα γινόταν μόνο στη Κρήτη αλλά και στις Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Σάμο – Ικαρία.

    – Θα βγει νεότερη Υπουργική απόφαση, που θα μετατεθεί (σύμφωνα με προσωπικές πληροφορίες μου) πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο.

    – Η διακοπή της μετάδοσης τηλεοπτικού σήματος με αναλογικό τρόπο διακόπτεται σε όλη την Ελλάδα μόνο από τα κέντρα εκπομπής που θα ξεκινήσει η ψηφιακή μετάδοση. Κανένα άλλο κέντρο εκπομπής δεν θα διακόψει τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος με αναλογικό τρόπο.

    – Δεν θα χρειαστεί όλοι οι κάτοικοι που δεν έχουν τηλεοράσεις που στηρίζουν μετάδοση ψηφιακού σήματος MPEG-4 να αγοράσουν αποκωδικοποιητές για να μπορέσουν να βλέπουν τηλεόραση άλλα μόνο αυτοί που εξυπηρετούνται από τα κέντρα εκπομπής που θα μετατραπούν από αναλογικά σε ψηφιακά.

    – Δεν υπάρχει κίνδυνος τα χωριά στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές να μείνουν χωρίς τηλεόραση.

    – Δεν παρουσιάστηκε κανένα αντίστοιχο πρόβλημα σε καμία περιοχή της χώρας. Το μόνο πρόβλημα που παρουσιάστηκε είναι ότι σε ορισμένες περιοχές εκεί που περίμεναν να έρθει το ψηφιακό σήμα παρέμειναν με το αναλογικό γιατί η περιοχή τους δεν καλυπτόταν από κέντρο εκπομπής που μετατράπηκε σε ψηφιακό. Παρέμειναν με αναλογικό από το δικό τους κέντρο εκπομπής κι άρχισε η γκρίνια.

    – Για τα υπόλοιπα κέντρα εκπομπής θα πρέπει να μετατραπούν κάποια από αυτά σε ψηφιακά κι όχι όλα μιας κι η κάλυψη από ψηφιακό κέντρο εκπομπής είναι μεγαλύτερη λόγω καλύτερης διεισδυτικότητας του ψηφιακού σήματος αλλά σε δεύτερο χρόνο. Λογικά πριν τις 17 Ιουνίου 2015.

    – Όντως το κακό είναι ότι δεν θα πληρώσει η Digea αυτά τα επιπλέον κέντρα εκπομπής (gap fillers ονομάζονται). Όπως και τους αναλογικούς αναμεταδότες, έτσι και τους ψηφιακούς θα τους πληρώσουν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες. Ήδη προϋπολογίζεται μέσα από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ειδικό κονδύλι για να μην επιβαρυνθεί ο κάθε Δήμος κι οι δημότες το κόστος. Όμως το κόστος είναι πολύ μικρότερο γιατί εκεί που σε ένα αναλογικό κέντρο εκπομπής χρειαζόταν πχ. για 8 κανάλια 8 αναμεταδότες, τώρα, για ισάριθμο αριθμό καναλιών απαιτούνται μόνο 2 ψηφιακοί και μάλιστα στο 1/8 περίπου της ισχύς τους κατεβάζοντας το κόστος. Επιπλέον όπως είπα πιο πριν θα χρειαστούν λιγότερα ψηφιακά κέντρα εκπομπής απ’ ότι αναλογικά κατεβάζοντας κι άλλο το κόστος.

    – Το καλό είναι ότι για να μπουν οι όποιοι gap fillers χρειάζονται θα μπουν ύστερα από αίτημα του κάθε Δήμου στην Digea και μετά από μελέτη της τελευταίας κι έγκριση της από την ΕΕΤΤ με σκοπό να μην επικρατήσει το μπάχαλο που υπάρχει τώρα.

    – Όσο αναφορά τη σχεδόν φωτογραφική ανάθεση της αποκλειστικότητας διανομής σήματος, έχω να πω πως έγινε διαγωνισμός και πως κανένας άλλος δεν κατέθεσε προσφορά πχ. ΟΤΕ, Nova που έχουν έτοιμο δίκτυο διανομής, η Nova είχε ήδη στήσει 23 κέντρα εκπομπής και μάλιστα πριν τη Digea κατά τη μεταβατική περίοδο, λόγω του μεγάλου ρίσκου του εγχειρήματος.

    – Όντως η Digea εισπράττει ενοίκια, όχι για τις συχνότητες αλλά για τη διανομή του σήματος του εκάστοτε σταθμού. Μάλιστα ο εκάστοτε σταθμός θα έπρεπε να πληρώνει πολλά παραπάνω για να μπορέσει να στήσει και να συντηρήσει κέντρα εκπομπής ως υποχρεούταν σε όλη την αντίστοιχη περιοχή απονομής.

    – Όσο αναφορά για την ενοικίαση των υπηρεσιών της από την δημόσια τηλεόραση, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να είναι αυτάρκης, αποτελεί μία προσωρινή λύση για συγκεκριμένα κέντρα εκπομπής κι όχι όλα μέχρι να προμηθευτεί η ΝΕΡΙΤ τους δικούς της πομπούς. Ήδη τρέχει διαγωνισμός.

    – Όσο αναφορά για τις διάφορες νομικές διευκολύνσεις με τις οποίες υπάρχουσες εγκαταστάσεις εκπομπής μπορούν να παραχωρούνται στην Digea χωρίς κόστος δεν ισχύει. H Digea αιτεί από τον εκάστοτε Δήμο παραχώρηση έκτασης για 10 ή 15 χρόνια κι ο κάθε Δήμος παραχωρεί είτε δωρεάν είτε με καταβολή ενοικίου είτε με ανταλλαγή διευκολύνσεων (πχ. εκπομπή προγράμματος δημοτικής τηλεόρασης με μειωμένο κόστος)

    – Όπως καταλαβαίνουμε δεν τίθεται κανένα ερώτημα για το τι θα κάνουν οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίοι δεν θα βλέπουν τηλεόραση έως ότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular