• 14 Ιουλίου, 2024

Αυτά ΜΟΝΟ στο Νησί μας…Φωτογραφίσαμε πινακίδες οδικής σήμανσης στην Κρήτη

Vinkmag ad
pinakida
Οδικώς σε κάθε γωνιά της Κρήτης για τις ανάγκες του ρεπορτάζ στο site ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ. Δεκάδες χιλιόμετρα, πολλά χρήματα σε καύσιμα, εργατοώρες και ανασφάλεια, όχι άν θα βγάλουμε το ψωμί… αλλά αν θα γυρίσουμε στο σπίτι μας.
Εχουμε διανύσει πολλά χιλιόμετρα σε κάθε γωνιά του νησιού μας, έχουμε γνωρίσει όμορφα πράγματα, γωνιές άγνωστες ανθρώπους που μας υποδέχτηκαν και μας άνοιξαν το σπίτι τους, εθνικές οδούς αυτοκινητόδρομους και χωματόδρομους στο διάβα μας.
 
 
Αυτοκινητόδρομους στην Κρήτη δεν έχουμε αλλά πινακίδες σήμανσης που να μαρτυρούν την ύπαρξη τους βρήκαμε.
Επαρχιακούς δρόμους καθημερινά βαδίζουμε.
 
 
 
 
Ταμπέλες που σε συμβουλεύουν και σε παραπέμπουν στον χρόνο που απαιτείται να διανύσεις απο το ένα χωριό στο άλλο και τελικά ανακαλύπτεις απο το κοντέρ του αυτοκινήτου σου ότι κάτι δεν πάει καλά.
Πινακίδες που πρέπει να σταματήσεις για να ανακαλύψεις τι λένε ή τι έχει απομείνει να λένε απο τις βρωμιές, τα συνθήματα και τις τρύπες των επίδοξων κρητικών καουμπόηδων. 
Πινακίδες κρυμμένες πίσω απο πλούσια βλάστηση.
Πινακίδες γραμμένες στα λατινικόαγγλικοελληνικά 
Πινακίδες ξεθωριασμένες , σπασμένες έτοιμες να πέσουν στο οδόστρωμα πινακίδες που φιλοξενούν ενοικιάζεται και πωλείται, πινακίδες για όλα τα γούστα.
Πινακίδες που διορθώθηκαν με σπρέυ αντι να αντικατασταθούν.
Πινακίδες που αποτελούσαν για πολύ καιρό σήμανση έργων τα οποία όταν τελείωσαν συνεχίζτηκαν να υπάρχουν στις μνήμες μας απο τις πινακίδες που παρέμεναν, πινακίδες με λάθος όρια ταχύτητας.
Τουρίστες άλλων χωρών που αντικρύζουν μικρά και μεγάλα καθημερινά… στους δρόμους της Κρήτης εκφράζοντας την απορία τους, την στενοχώρια τους, αλλά και την δυσφορία τους . Πάνω απ όλα όμως σε πολλές περιπτώσεις την απορία τους για το πώς θα μετακινηθούν ή που θα βρούν τον προορισμό τους.
Χιλιάδες πινακίδες που δηλώνουν όρια και ονόματα χωριών, εκκλησιαστικών χώρων, οινοποιείων, και βέβαια ταβερνών.
Χιλιομετρικές αποστάσεις που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. 
Πινακίδες οδοσήμανσης, σήματα κυκλοφορίας ή αλλιώς ταμπέλες ονομάζονται οι πινακίδες, που τοποθετούνται σε καίρια σημεία του οδικού δικτύου και ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πεζών και των οχημάτων, σύμφωνα με το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Όλες οι πινακίδες οδοσήμανσης έχουν θεσπιστεί από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και την Τροχαία Αστυνομία. Οι πινακίδες ακολουθούν τις γενικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, που αφορούν στη χρήση των σχημάτων και των χρωμάτων τους, για κάθε κατηγορία σήμανσης. Έτσι, οι πινακίδες, που υποδηλώνουν κίνδυνο είναι τριγωνικές με κόκκινο περίγραμμα, ενώ αυτές που περιέχουν πληροφορίες είναι ορθογώνια παραλληλόγραμμες.
 Επίσης, οι πινακίδες, που δίνουν εντολές είναι στρογγυλές και συγκεκριμένα, οι υποχρεωτικές πινακίδες έχουν λευκά σύμβολα πάνω σε μπλε φόντο, ενώ οι απαγορευτικές έχουν μαύρα σύμβολα σε λευκό φόντο και κόκκινο περίγραμμα. Οι περισσότερες πινακίδες χρησιμοποιούν εικονογράμματα, που μεταφέρουν ένα συγκεκριμένο νόημα. Όπως συνηθίζεται στις Ευρωπαϊκές χώρες, όλες οι πινακίδες είναι είτε μερικά ή ολικά ανακλαστικές, είτε αυτο-φωτιζόμενες κατά τις νυκτερινές ώρες. Πινακίδες, που χρησιμοποιούνται για να ρυθμίσουν προσωρινά την κυκλοφορία, σε περιοχές όπως αυτές που εκτελούνται έργα, πιθανόν τοποθετούνται σε κίτρινο φόντο. Οι ελληνικές πινακίδες απεικονίζουν κλασικές σιλουέτες ανθρώπων. Επίσης, όλες οι πινακίδες προσδιορίζονται από ένα κεφαλαίο γράμμα (για κάθε κατηγορία) και από έναν αριθμό. Πινακίδες, που υποδηλώνουν το ίδιο νοήματα αλλά προς διαφορετική κατεύθυνση έχουν ίδιο γράμμα και αριθμό, αλλά διαχωρίζονται με ένα πεζό γράμμα (π.χ. α, β, γ, δ, … ή α για αριστερά και δ για δεξιά)
Η ονομασία Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) αναφέρεται σε δύο οδούς στην Κρήτη
Στην Εθνική Οδό 90, η οποία ξεκινά από το Καστέλλι Κισσάμου και καταλήγει στην Σητεία. Στον υπό κατασκευή Αυτοκινητόδρομο 90, ο οποίος πρόκειται για αναβάθμιση της παραπάνω Εθνικής Οδού.
Γεμάτη επικίνδυνα σημεία είναι η εθνική οδός Κρήτης ή αλλιώς ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Στα 300 περίπου χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί οδηγοί από τις πολλές κακοτεχνίες που προκαλούν καθημερινά τροχαία

Loading

  Read Previous

  Νωρίς νωρίς άρχισαν οι πνιγμοί στην Κρήτη: Νεκρή γυναίκα στην θάλασσα του Πλακιά

  Read Next

  ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ Α.Σ.ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular