mpiskota cookie

Άντε και καλή μας όρεξη αν καταναλώνουμε γερμανικά, βέλγικα και ολλανδικά προϊόντα, που έχουν ημερομηνία παραγωγής μετά την έναρξη του σκανδάλου με τα μολυσμένα αβγά, αφού έχουμε πλέον αποκαλύψεις της “Suddeutsche Zeitung”, ότι οι Αρχές παραδέχτηκαν πως το εντομοκτόνο εκτός από τα αβγά πέρασε και στη διατροφική αλυσίδα σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Η γερμανική κυβέρνηση, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι σε 100 δείγματα τροφίμων, ανάμεσα στα 500, εντοπίστηκαν ίχνη από τη δραστική ουσία!

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, μετά την ανάκληση από τη γερμανική αγορά πολλών εκατομμυρίων αβγών. Ζητούμενο εάν το Fipronil πέρασε μέσω των αβγών και σε άλλα παρασκευάσματα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εξάλλου, μέχρι τέλος του μηνός θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε συνολικά 800 δείγματα. Όμως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξασφάλισε η εφημερίδα του Μονάχου, αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε και σε τρόφιμα που περιέχουν αβγά.

Σύμφωνα με αναλύσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας, υπάρχουν ήδη τα αποτελέσματα 473 τεστ, από τα συνολικά 800 που θα γίνουν. Στα 103 εξ αυτών βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας Fipronil, εκ των οποίων στα 25 δείγματα πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Με άλλα λόγια, σε ποσοστό 20% των ελεγχθέντων προϊόντων βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας, ενώ σε ένα στα τέσσερα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με επαΐοντες, ένας «αξιοσημείωτος αριθμός» και ένα ποσοστό μόλυνσης που προκαλεί ανησυχία.

Μολυσμένα βρέθηκαν, όπως επισημαίνουν οι Αρχές, μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα διατροφής. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, ίχνη του εντομοκτόνου πάνω από το ανώτατο επίπεδο βρέθηκαν στις σαλάτες με αβγά, σε ζύμη και ζυμαρικά με βάση το αβγό, σε λικέρ αβγού και σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο.

Εμπειρογνώμονες αποδίδουν ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση. Της καταλογίζουν ότι συγκάλυψε τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και με τεχνάσματα στις μετρήσεις και εφεκτική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων απάλλαξε τη βιομηχανία ειδών διατροφής από μαζικές ανακλήσεις των προϊόντων από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Φαίνεται επίσης ότι στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει διένεξη ανάμεσα στις ομοσπονδιακές Αρχές, τις τοπικές και τους ελεγκτές της Ε.Ε.

 

«Στην Ελλάδα… δεν ξέρουμε»

Με βάση όλες αυτές τις αποκαλύψεις, η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” απευθύνθηκε στο γνωστό χημικό και επιστημονικό συνεργάτη στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, Νίκο Κατσαρό, ο οποίος δεν είναι καθόλου εφησυχαστικός σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. «Εδώ ο ανύπαρκτος ΕΦΕΤ ανακοινώνει ότι δεν έχουν έρθει μέχρι τώρα στη χώρα μας τέτοια τρόφιμα. Και μιλάμε για τρόφιμα που έχουν ημερομηνία παραγωγής από τον Ιούλιο και μετά. Πήγαν να ελέγξουν τα μπισκότα; Πήγαν να ελέγξουν όλα τα άλλα προϊόντα, γλυκίσματα, κέικ, κ.λπ.; Απλώς έβγαζαν μια ανακοίνωση στην οποία λένε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα…».

Μάλιστα, ο Νίκος Κατσαρός απαντά και στη δικαιολογία που προβάλλουν όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση τέτοιων προϊόντων, ότι η ποσότητα με τα μολυσμένα αβγά ήταν μικρή. «Τα αβγά τα καταστρέψανε. Και μας λένε ότι στο τρόφιμο που χρησιμοποιήθηκαν τέτοια αβγά είναι ακόμα μικρότερη η ποσότητα του εντομοκτόνου, αφού δε χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το αβγό. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο καταναλωτής δεν παίρνει στον οργανισμό του ένα δηλητήριο. Και γιατί να το παίρνει ενώ δε χρειάζεται; Δηλαδή, δε θα πεθάνεις σε δύο χρόνια… θα πεθάνεις σε δέκα χρόνια. Το ίδιο δεν είναι; Επομένως υπάρχει μεγάλη υποκρισία…».

 

Δεν αποσύρθηκαν από τα ράφια

Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος ανησυχεί, λέει ότι «η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι το φυτοφάρμακο αυτό που χρησιμοποιούν για να σκοτώσουν στα πτηνοτροφεία ένα είδος ψείρας διαπιστώθηκε ότι έχει περάσει και στα τρόφιμα. Παρά ταύτα, τρόφιμα δεν αποσύρθηκαν με τη δικαιολογία ότι είναι μικρό το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε από αυτά τα αβγά. Εγώ καλώ τον ΕΦΕΤ να προχωρήσει σε άμεσους ελέγχους, γιατί από τη Γερμανία εισάγουμε τα πάντα. Και εισάγουμε πολλά τρόφιμα στα οποία μπαίνει αβγό. Επομένως, ό,τι έγινε από 5 Ιουλίου και μετά έχει την ίδια επικινδυνότητα…».

ΡεπορτάζΧριστόφορος Παπαδάκης

 

 

 

 

neakriti.gr

Loading