lempidakis

Στο αποκορύφωμα μιας ιστορίας τρόμου και αγωνίας βρίσκεται η οικογένεια του αγνοούμενου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος παραμένει όμηρος στα χέρια απαγωγέων εδώ και 41 ημέρες.

Οι ελάχιστες ουσιαστικές και τεκμηριωμένες πληροφορίες που υπάρχουν σκιαγραφούν μια σκληρή και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο την οικογένεια του Κρητικού επιχειρηματία που μάχεται, όμως, για να εξασφαλίσει με κάθε θυσία την ασφαλή επιστροφή του.

Ο ιλιγγιώδης εκβιασμός, φαίνεται να ξεκίνησε με αστρονομικές για την εποχή απαιτήσεις που ξεπερνούν και τα 100 εκατομμύρια ευρώ και ακόμη και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, φαντάζει απίθανο να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό.

Πρωταρχικό ζητούμενο παραμένει, η με κάθε τρόπο ασφαλής επιστροφή του αγνοούμενου, παρά το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι εκτός από το χρονικό ρεκόρ κράτησης του θύματος που διεκδικεί η αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, θα ξεπεράσει και κάθε προηγούμενο όσο αφορά στο τίμημα που θα καταβληθεί για την απελευθέρωση του.

Τα λύτρα για την απελευθέρωση του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου δεν ξεπέρασαν τα 30 εκατ., ενώ στην περίπτωση του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά στον Βασίλη Παλαιοκώστα και τους συνεργούς του είχαν καταλήξει 13 εκατ. ευρώ. Η ανυπαρξία χειροπιαστών εξελίξεων και ο πόλεμος νεύρων αγγίζουν τα όρια της ψυχολογικής βίας σε βάρος της οικογένειας του απαχθέντος, όσο και για τον ίδιο τον αγνοούμενο.

Η παράπλευρη έρευνα της αστυνομίας φαίνεται πως πρέπει να πετύχει πολλές υπερβάσεις ώστε να καταφέρει να βρεθεί στα ίχνη των απαγωγέων που δεν έχουν αφήσει πίσω τους το παραμικρό στοιχείο. Επιλέγοντας μάλιστα να επικοινωνούν μέσω γραπτών μηνυμάτων ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα λάθους και εντοπισμού τους και στην περίπτωση που εμπλέκονται σεσημασμένα άτομα, η ταυτότητα τους να μην προδοθεί από την φωνητική αναγνώριση.

Η Αστυνομία τηρεί την επιβεβλημένη στάση αναμονής περιμένοντας τη λήξη της ομηρίας ώστε να ενεργοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεση της. Ωστόσο ειδική ομάδα ψυχολόγων και διαπραγματευτών έχει τεθεί στη διάθεση της οικογένειας.

Ο χρόνος για την Αστυνομία πάντως, όπως διευκρινίζεται, θα αρχίσει να μετρά από τη στιγμή της απελευθέρωσης του θύματος, που εκτιμάται ότι κρατείται σε τοποθεσία εντός του νησιού από εγκληματική οργάνωση που φαίνεται να έχει συγκροτηθεί με τη συμμετοχή τόσο ελλήνων όσο και αλλοδαπών δραστών.

Η υπόθεση Λεμπιδάκη παρουσιάζει ομοιότητες κυρίως με εκείνη του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα που εξελίχθηκε τον Οκτώβριο του 2001. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απαγωγή στα ελληνικά χρονικά, αφού το θύμα είχε παραμείνει στα χέρια των απαγωγέων του επί δύο μήνες, έχοντας πέσει στα χέρια τους στη διάρκεια επίσης σκηνοθετημένου ατυχήματος.

Από την προσοχή των διωκτικών αρχών που συνεργάζονται στην υπόθεση δεν έχει ξεφύγει το γεγονός ότι στατιστικά στην Κρήτη έχουν συμβεί οι περισσότερες απαγωγές, ενώ διαβόητοι κακοποιοί με καταγωγή από το νησί έχουν εμπλακεί με πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες υποθέσεις.

 

 

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

neakriti.gr

Loading