Απάντηση της κ.Μ. Πετρακογιώργη στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Παράταξη «Αδέσμευτη Κίνηση Δήμου Φαιστού»
Petrakogiorgi_468_296_s

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην πραγματικότητα τα τελευταία τρία χρόνια, γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιαστεί η απαρχή μιας νέας περιόδου για το Δήμο Φαιστού και τους κατοίκους του, η πρώτη σοβαρή προσπάθεια όπου βγαίνει ο Δήμος από την παρελθόντα αδράνεια, προκειμένου να μεταβεί σε ένα σύγχρονο πρότυπο διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, των Ενεργών Πολιτών.

Αυτήν την αλλαγή σημαδεύουν έργα ουσίας, ριζοσπαστικές παρεμβάσεις.

Η δημοτική αρχή επικεντρώθηκε στην εξυγίανση του Δήμου, κυρίως στο δημοσιονομικό επίπεδο, αλλά και στο οργανωτικό, μέσα από τον εξορθολογισμό των δημοτικών υπηρεσιών και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
Για μία ακόμη φορά υπενθυμίζουμε τα εξής:

1. Η αναπτυξιακή σας προοπτική την τετραετία 2006-2010 δεν άφησε απολύτως κανένα συνεχιζόμενο έργο παρά μόνο υποσχέσεις για ανύπαρκτες ώριμες μελέτες. Αλήθεια πόσες κορδέλες είχε την δυνατότητα να κόψει η Δημοτική αρχή το 2011-13 από το μεγάλο σας συνεχιζόμενο έργο; Ας μην ξεχνάμε και τα υπέρογκα χρέη…

Για πρώτη φορά στην ιστορία των τριών καποδιστριακών δήμων ο νέος δήμος Φαιστού ξεπληρώνει μαζικά οφειλέτες.

Μειώσαμε τα λειτουργικά έξοδα
το 2013 σε σχέση με το 2010 κατά 47% -4.277.000

Κληρονομήσαμε σε ευρώ

Χρέος Μοίρες                                     2.818.783

Χρέος Τυμπάκι                       3.851.389

Χρέος Ζαρός                          398.790

Δανεισμός πρώην  Δήμων     2.200.000

Δικαστικά                                3.000.000

Συνολικό χρέος                     12.500.000

 

Αποπληρωμές Δήμου Φαιστού σε ευρώ ανά έτος

2011                                        1.914.938

2012                                        3.316.198

2013                                        1.977.879

+ Τοκοχρεολύσια                   497.000

 

Συνολικά ο Δήμος Φαιστού έκανε αποπληρωμές ύψους 8.003.000 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

 

 

  1. Το πραγματικά ανεκμετάλλευτο παραλιακό μέτωπο που κληρονομήσαμε. Ένα προϊόν που για χρόνια παρέμενε στα αζήτητα, το Τουριστικό προϊόν της περιοχής όπου μόνοι τους οι επιχειρηματίες με ιδιωτικές πρωτοβουλίες προσπαθούσαν να ανταπεξέλθουν στην σκληρή πραγματικότητα.

 

Τα τελευταία χρόνια χτίζομε ανελλιπώς και αναπτύσσομε νέους πυλώνες στον Τουρισμό. Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα νούμερα προσέλευσης νέων επισκεπτών όπου τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν αύξηση πάνω από το 20%. Γενικότερα το πρόγραμμα ανάπτυξης στοχεύει ειδικά στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, των κωμοπόλεων και στις ορεινές περιοχές οι οποίες ενδείκνυνται για την αξιοποίηση των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού. Να θυμηθούμε την Διάνοιξη του Παραλιακού Μετώπου Κ. Πύργος – Κομμός (όποιος δημότης μπει στην Διαύγεια θα δει τις αποφάσεις για χρηματοδότηση και διάνοιξη του παραλιακού μετώπου με τελευταία την χρηματοδότηση για διάνοιξη και περίφραξη), το Matala Beach Festival (με εκατομμύρια ευρώ αλλά και προβολή, ανταποδοτικά στην τοπική οικονομία), το μεγάλο έργο αναπλάσεων όλων των Τουριστικών Κοινοτήτων από τον Ψηλορείτη μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος αξίας πάνω από 2.500.000 ευρώ, το μεγάλο ψηφιακό έργο που δημοπρατείται της συνολικής προβολής, έντυπης και ηλεκτρονικής του δήμου μέσω ΟΣΑΠΥ, τη συμμετοχή σε δεκάδες εκθέσεις αλλά και την πλήρη δημοσιογραφική προβολή σε εκατοντάδες ηλεκτρονικά μέσα και εφημερίδες και πολλά άλλα. Έχουμε περάσει το δήμο σε ένα άλλο επίπεδο, το έργο είναι ενεργό και συνεχιζόμενο, είμαστε περήφανοι και να είστε σίγουροι ότι τα καλύτερα έρχονται. Η τουριστική μας ανάπτυξη κινείται πια σε διαφορετική ταχύτητα.

 

 

  1. Με ελάχιστο έμψυχο δυναμικό, λόγω μνημονίου, με ελάχιστα μηχανήματα και με εμπόδια από την αντιπολίτευση προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στο πρόβλημα της αγροτικής οδοποιίας και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει, πατήσαμε εκεί που δεν είχε πατήσει κανείς. Με μια αντιπολίτευση που η μη συμμετοχή της στις μεγάλες αποφάσεις σηματοδοτούσε τόσα χρόνια την απουσία της από τα κοινά.

 

  1. Το 2014 διανύουμε την χρονιά της συνολικής κεφαλαιοποίηση των προσπαθειών της τριετίας (πάνω από 30.000.000 ευρώ σε έργα) με σωρεία εγκρίσεων έργων και αναπτυξιακών σχεδίων σε όλους τους τομείς της δημοτικής πολιτικής (έργα αστικής ανάπλασης, έργα αθλητικών εγκαταστάσεων, προγράμματα για την πολιτισμική και τουριστική προβολή, προγράμματα για τη στήριξη των ανέργων, έργα και παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, δράσεις κοινωνικής στήριξης και καταπολέμησης της φτώχειας, έργα περιβάλλοντος και ενεργειακής εξοικονόμησης καθώς και απόκτησης υποδομής για την καθαριότητα).

 

Για τις αθλητικές δομές καταφέραμε να τελειώσουμε τα γήπεδα του Τυμπακίου, το βοηθητικό των Μοιρών, των Βώρων, της Γαλιάς, αλλαγή χλοοτάπητα Σταδίου Μοιρών, αλλαγή συνθετικού τάπητα Ζαρού, λοιπές εγκαταστάσεις γηπέδου Γαλιάς και συντήρηση Κολυμβητηρίου. Πάνω από όλα όμως επενδύσαμε στον εθελοντισμό και στη συνεργασία με αθλητικούς συλλόγους, ομίλους και ομοσπονδίες για τη διοργάνωση τουρνουά και αγώνων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, με επιδίωξη την προβολή αθλημάτων. Την ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων για νέους και την ενίσχυση της νεανικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

 

 

  1. Όσο για τη δίψα της Μεσαράς, στη δημοτική θητεία μας, το φράγμα έδωσε πνοή στη Μεσαρά. Όπως επίσης πόσο πολύ ασχοληθήκαμε με την Ανόρυξη, Αξιοποίηση και Συντήρηση Γεωτρήσεων που είχαν μείνει πραγματικά εγκαταλελειμμένες στην διάρκεια της θητείας σας. Άλλα και τα μεγάλα έργα Ύδρευσης και Αποχέτευσης που υλοποιούμε σε όλο το φάσμα των δημοτικών ενοτήτων, όπως και το Βιολογικό Μοιρών ένα έργο που δεν μπορούσατε να υλοποιήσετε εδώ και δεκαετίες, ο οποίος θα λειτουργεί σε 12 μήνες.

 

 

Στους Δήμους δεν υπάρχει δεδηλωμένη, υπάρχουν τα προβλήματα και η καθημερινότητα του πολίτη. Η Δημοτική Αρχή και η Δήμαρχος κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη με παρεμβάσεις της, με κλείσιμο του Δήμου, με διαμαρτυρίες της παράταξης Φαιστός Ενεργοί Πολίτες σε όλα τα επίπεδα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να κρατήσει τις κρατικές υπηρεσίες στον Δήμο. Αρκεί να πούμε ότι έχουμε δώσει στέγη σαν Δήμος σε τέσσερις κρατικές υπηρεσίες. Αρκετά με την καταστροφολογία σας. Το έργο μας απάντηση στη λάσπη σας. Να είσαστε σίγουροι μερικές παράγραφοι δεν αρκούν.

 

Ειδικότερα στη δύσκολη οικονομική αλλά και παγκόσμια συγκυρία η γνώση αποτελεί δύναμη και η καινοτομία αναπτυξιακό εργαλείο προόδου. Γι’ αυτό επενδύουμε στην πρόσθετη μόρφωση, στη διαρκή εκπαίδευση των δημοτών και των επιχειρηματιών, στη συνεχή ακολουθία των εξελίξεων και των νέων δεδομένων.