kalpi

Μα φυσικά από τους ανθρώπους που ασχολούνται !

Του Χαράλαμπου Πατρικαλάκη, υποψήφιου ΔΣ με την Μαρία Πετρακογιώργη

Όλα είναι θέμα προσώπων.
Στην ίδια χώρα, με την ίδια νομοθεσία, με την ίδια οικονομική κρίση, βλέπουμε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε περιοχή. Σε κάθε δήμο υπάρχουν στη διοίκηση, τη δεδομένη χρονική στιγμή, άλλοι άνθρωποι, με διαφορετική αφετηρία σε ότι αφορά διάθεση για προσφορά, ικανότητα, γνώσεις, εμπειρία στο αντικείμενο που καλούνται να ασχοληθούν και πρέπει να είναι αποτελεσματικοί.
Οπότε στον ένα δήμο, ο δήμαρχος και η ομάδα του κατασκευάζει έργα και μετά άλλα έργα κοκ . Και έτσι, βήμα-βήμα, κτίζεται το οικοδόμημα που ονομάζουμε Ανάπτυξη της Περιοχής.
Ταυτόχρονα στον άλλο δήμο, ο δήμαρχος και η ομάδα του εγκαταλείπει μόλις συναντήσει δυσκολίες που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Και τότε φυσικά φταίνε οι άλλοι, φταίνε τα χρέη που παραλάβαμε, φταίει η έλλειψη υπαλλήλων, … Και η περιοχή μένει στάσιμη, τα προβλήματα στοιβάζονται από χρόνο σε χρόνο και από θητεία σε θητεία.

Κατάλληλοι άνθρωποι πρέπει καταρχήν να επιλέγονται από τους πολίτες, για να τους δώσουν την ευκαιρία να προσφέρουν αυτό που μπορούν. Και για να ελπίζουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Αν συνειδητά δεν επιλέγουν οι πολίτες αυτούς που θεωρούν πιο κατάλληλους, πιο ικανούς, αλλά έχουν ως μοναδικά κριτήρια επιλογής την συγγένεια και τις προσωπικές σχέσεις, είναι προφανές, ότι δεν μπορούν μετά να διαμαρτύρονται για τα χάλια του δήμου και της περιοχής που ζούν αυτοί και όλοι οι υπόλοιποι.

Το αμέσως επόμενο που χρειάζεται μετά την κατάλληλη ομάδα διοίκησης, είναι η σωστή οργάνωση . Από την οργάνωση ξεκινούν όλα τα υπόλοιπα, από την οργάνωση εξαρτάται αν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Αν οι ιδέες, το όραμα όπως συνηθίζεται να το λέμε, θα γίνει πραγματικότητα και δεν θα είναι άλλη μια ανεκπλήρωτη προεκλογική υπόσχεση.
Έχουμε ζωντανά παραδείγματα από προηγούμενες περιόδους, όταν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και μελετήθηκαν-σχεδιάστηκαν-δρομολογήθηκαν πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα στον πρώην δήμο Τυμπακίου.
Πριν από μερικά χρόνια, μέσα σε 1-2 δημοτικές θητείες στο τότε Δήμο Τυμπακίου, αποδείξαμε ότι η περιοχή μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, όχι μόνο σε σχέση με τις διπλανές μας-αγροτικές- περιοχές, αλλά και συγκρινόμενη με τους πλουσιότερους και, πλέον, μετά από κάποια χρόνια λειτουργίας, πολύ οργανωμένους δήμους στα βόρεια της Κρήτης. Και τότε έπρεπε να οργανώσουμε το νέο δήμο από περίπου μηδενική βάση, μετά τις πρόσφατες συνενώσεις των πρώην Κοινοτήτων. Και φυσικά είχαμε έλλειψη χρημάτων, είχαμε παραλάβει χρέη, είχαμε έλλειψη (εξειδικευμένου) προσωπικού ..
Μια ολιγομελής ομάδα βάλαμε όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και καταφέραμε κάποιο αποτέλεσμα, που σήμερα αναγνωρίζεται από πολλούς συμπολίτες μας.
Ο παραλιακός στο Κόκκινο Πύργο, η ανάπλαση του ΧΑΔΑ στην παραλία Παχιάς Άμμου (σαν πρώτο/πιλοτικό έργο ανάπλασης χωματερής), το οριστικό κλείσιμο και ο καθαρισμός όλων των ΧΑΔΑ (χωματερές) της Πυργιώτισας, η συγκέντρωση των πλαστικών φύλλων των Θερμοκηπίων, για ανακύκλωση, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, οι δράσεις ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ, οι νέες παιδικές χαρές, τα νέα κτήρια των 3 Νηπιαγωγείων Τυμπακίου, το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Τυμπακίου, οι μελέτες για τον πολεοδομικό σχεδιασμό, η οριοθέτηση των ρεμάτων για τα εκκρεμή Σχέδια Πόλης των παραλιακών οικισμών, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, οι προγραμματικές συμβάσεις με Πανεπιστήμια, όπως το Αριστοτέλειο για Φράγματα-Λιμνοδεξαμενές και αντιπλημμυρικά έργα ή όπως το Πανεπιστ. Κρήτης- ΜΦΙΚ για τις μελέτες ανάπλασης φυσικού περιβάλλοντος (Καταλυκή, Μάγειρος, Δασάκι Αφραθιά).
Η μελέτη κτηματογράφησης και οδοποιίας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο περιφερειακός του Αεροδρ. Τυ, ο δρόμος της Καταλυκής, ο κόμβος στο Δέλτα, κλπ.
Η ωρίμανση των μελετών για τα τμήματα του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ) με μηδενικό κόστος για το δήμο (παράκαμψη Τυμπακίου κλπ).
Σχεδιάστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους και κατασκευάστηκαν οι 2 μεγάλοι Βιολογικοί Καθαρισμοί (Τυμπακίου-Κοκκ.Πύργου και Πιτσιδίων –Ματάλων συμπεριλ. των αποχετευτ.δικτύων Ματάλων) , 1 μικρός βιολογικός με φυσικά συστήματα στο Σίβα και μελετήθηκε αντίστοιχος βιολογικός για Βόρρους-Φανερωμένη, συμπεριλαμβανομένων των συνδετήριων αγωγών και των αποχετευτικών δικτύων των Βόρρων. (Παρά την έγκριση του έργου κ την ένταξη του στο ΠΕΠ Κρήτης, δυστυχώς δεν το προχώρησε η επόμενη δημοτ. αρχή και χάθηκε η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 1,5 εκατ.).

Δυστυχώς σε πολλά, αν όχι στα περισσότερα, που αναφέρω παραπάνω, είναι σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος 10-15-20 χρόνια πρίν. Πλήρης ακινησία …

Μπροστά στην επόμενη δημοτική θητεία χρονίζουν αυτά – και άλλα πολλά – ανοικτά ζητήματα, αλλά είναι μπροστά μας και νέες μεγάλες Προκλήσεις, όπου ο δήμος δεν μπορεί να είναι θεατής. Πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστή, πρώτα για να βοηθηθούν οι δημότες στην καθημερινότητα τους. Και φυσικά πρέπει να καλύψουμε το μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμα που έχει η περιοχή, όπως παραδέχονται όλοι πλέον.

Loading