Από την Κρήτη, στην κορυφή του κόσμου και στα καλύτερα μαγαζιά, με τα…παπούτσια τους! (pics)
7f5ef-slide_5
Η μία είναι παιδοψυχολόγος, η άλλη στυλίστρια μόδας και και το τρίτο μέλος της ομάδας είναι οδοντίατρος.

Η Εύη, η αδελφή της η Μυρτώ Κριτσωτάκη και η στενή τους φίλη Μαριάννα Κοντοπόδη αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη δημιουργία αξεσουάρ, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους.

Τους ήρθε η ιδέα να φτιάξουν μια εσπαντρίγια ελληνική, εμπνευσμένη από τη λαϊκή παράδοση. Στο κάτω μέρος της χρησιμοποιείται η κλασική σόλα από γιούτα, αλλά το πανόδερμα είναι φτιαγμένο από τα παραδοσιακά υφαντά της Κρήτης.

Γιατί εκτός από την αγάπη τους για το ισπανικό παπούτσι, οι τρεις γυναίκες έχουν κοινή καταγωγή: προέρχονται από την Ιεράπετρα. Εξ ου και το όνομα του brand, που είναι Kyrvan: «Η Ιεράπετρα στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κύρβα», όπως αναφέρουν στην «Καθημερινή» από όπου και η συνέντευξη.

Γιατί να θέλει κανείς να αγοράσει εσπαντρίγιες από την Ελλάδα και όχι κατευθείαν από την Ισπανία;

«Η εσπαντρίγια ήταν σαν τα τζιν. Ηταν ένα φθηνό παπούτσι που το φορούσαν οι εργάτες και οι αγρότες της Ισπανίας. Με τα χρόνια καθιερώθηκε σε ένα παπούτσι παραλίας, που οι Ισπανοί φορούσαν τη μία σεζόν και μετά το πετούσαν. Οι δικές μας εσπαντρίγιες φτιάχνονται με την τεχνική ενός υποδήματος πολυτελείας. Τα παπούτσια μας είναι ουσιαστικά ένα παραδοσιακό, χειροποίητο δερμάτινο υπόδημα που “δανείζεται” απλώς την ισπανική σόλα».

Τα Kyrvan, που κυκλοφόρησαν φέτος, κατασκευάζονται στο Ηράκλειο από έναν τεχνίτη στιβανιών. Κάθε ζευγάρι περνάει από 20 διαφορετικά στάδια στο χέρι και χρειάζονται 4 ώρες για να ολοκληρωθεί, καθιστώντας το μοναδικό και περιορισμένου αριθμού.

Πώς σας ήρθε η ιδέα με τα υφαντά;

«Την εμπνευστήκαμε από την προίκα μας. Εχουμε και οι τρεις κληρονομήσει από τις γιαγιάδες μας τα εργόχειρά τους: πλεκτές κουβέρτες, σεμεδάκια, τραπεζομάντιλα, σεντόνια…» Η Εύη, λοιπόν, που μένει μόνιμα στην Κρήτη, διασχίζει το νησί ψάχνοντας για αυθεντικά κεντητά και βαμβακερά υφάσματα με παραδοσιακές κρητικές παραστάσεις. «Η υφαντουργία, όπως και η υποδηματοποιία, είναι είδος υπό εξαφάνιση. Οι λίγες που έχουν απομείνει κάνουν τουριστικά σχέδια και χρησιμοποιούν πολυεστέρα. Το πιο δύσκολο κομμάτι της παραγωγής μας είναι να βρίσκουμε αυτά τα υφάσματα».

Περιγράψτε μας τη συσκευασία;

«Τα υποδήματα Kyrvan συσκευάζονται στη βούργια, μια χειροποίητη μάλλινη τσάντα που χρησιμοποιούσαν οι αγρότες στην Κρήτη για να βάζουν το φαγητό τους και το φλασκί με το κρασί ή το νερό».