20.5 C
Αθήνα
30 Σεπτεμβρίου, 2023
Dream fm 90,7
HTML tutorial
Κρήτη

Αποκριάτικο ξεφάντωμα σε όλο το νησί: Όλη η Κρήτη ένα Καρναβάλι (φωτο)

Στο ρυθμό της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας θα ζήσει αυτό το τριήμερο ολόκληρη η Κρήτη. Πολιτιστικοί σύλλογοι και δήμοι από την μία άκρη του νησιού στην άλλη, διοργανώνουν τις τελευταίες καρναβαλικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Αναλυτικά:

Τυμπάκι – Μεσαρά

καρναβάλι
καρναβάλι τυμπακίου

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στο Τυμπάκι, ο πολιτιστικός σύλλογος Τυμπακίου οργανώνει το «8ο Καρναβάλι Δήμου Φαιστού» το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα στην κεντρική λεωφόρο Τυμπακίου. Σύμφωνα με τον οργανωτή θα είναι «Νυχτερινό», και θα συμμετέχουν 12 καρναβαλικές ομάδες με περισσότερους από τριακόσιους καρναβαλιστές.

Karnavalia_Dimou_Festou_2012_053

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας και η Τοπική Κοινότητα Πόμπιας φέτος όπως και κάθε χρόνο ετοιμάζεται για το παραδοσιακό Καρναβάλι της Μεσαράς.

 

Το σκεπτικό του δραστήριου συλλόγου όπως και κάθε χρόνο είναι να προβάλει σημεία ιστορικά του χωριού με χιουμοριστική διάθεση, προσκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο να επισκεφτεί το Καρναβάλι της Πόμπιας, που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια!

 

Στο Ηράκλειο

Οι εκδηλώσεις της «Καστρινής Αποκριάς 2018» ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου με τα παραδοσιακά κούλουμα στην περιοχή του Καράβολα όπου θα υπάρχει ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ενώ θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα.

Στα Μάλια

κάρναβαλ

 

κάρναβαλ

Και το 2018 το Μαλιώτικο Καρναβάλι είναι πανέτοιμο να σας παρασύρει στο κέφι, το χορό, το πάρτι, το γέλιο με εντυπωσιακές στολές που θα συζητηθούν, ευφάνταστα άρματα με απίστευτη δημιουργικότητα και μεράκι, ξυλοπόδαρους και Βραζιλιάνες χορεύτριες, την Κυριακή 18 Φλεβάρη 2018 στις 3.00 μμ στην κεντρική λεωφόρο της πόλης.
Παρουσιάζει ο μοναδικός Σωτήρης Καλυβάτσης! Μόνο οι Μαλιώτες ξέρουν με την εμπειρία τόσων χρόνων πώς να σας διασκεδάσουν και να σας κάνουν να νιώσετε πάλι παιδιά.

Στον Κρουσώνα – Δήμος Μαλεβιζίου

καρναβάλι κρουσώνας

Το Κρουσανιώτικο Καρναβάλι με θέμα παραδοσιακά μουσικά όργανα και τίτλο “Άρχισαν τα όργανα…”, θα πραγματοποιηθεί στον Κρουσώνα για πέμπτη χρονιά, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι. ” μουσική, γι αυτό και με το κάψιμό του επιδιώκεται η καταπολέμηση της παραφωνίας.

 

Δήμος Μινώα Πεδιάδος

Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

Κορυφώνονται οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις και στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας με τη  μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση στο Αρκαλοχώρι, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018. Μέχρι αυτή τη στιγμή  18 ομάδες  από Πολιτιστικούς  Συλλόγους, Επιχειρήσεις και ενεργούς πολίτες με  άρματα και πεζοπόρα τμήματα έχουν δηλώσει συμμετοχή στο καρναβάλι και περίπου 800 καρναβαλιστές θα γεμίσουν την κεντρική οδό του Αρκαλοχωρίου με χορό, γέλιο και αποκριάτικη διάθεση.

Θραψανό

καρναβάλι θραψανό

Την Καθαρά Δευτέρα ομάδες μασκαράδων με άρματα πραγματοποιούν την καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο του Θραψανού. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία μαζί με όλους τους θεατές και πραγματοποιούν τα παραδοσιακά Κούλουμα.

Εκδηλώσεις για τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν επίσης στους Αποστόλους, στη Γαρίπα, στο Διαβαϊδέ, στη Ζήντα, στους Ζωφόρους, στο Καραβάδο, στο Νιπιδιτό και στο Σμάρι.

Δαμάστα

δαμάστα

Κούλουμα με μαζώματα και πέταγμα χαρταετού οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαμάστας την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα:Στις 12  θα γίνει παρουσίαση κατασκευής παραδοσιακού χαρταετού στον προαύλειο χώρο του σχολείου Δαμάστας και πέταγμα του. Στη 1 μετά το μεσημέρι θα ακολουθήσουν τα Κούλουμα στο πάρκο Δαμάστας με φασολάδα, παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, μουσική, χορό και «Μουζώματα».

Ρούβας – Γέργερη

αποκριγιώματα
αποκριγιώματα
αποκριγιωματα στο ρουβα

Τα “Αποκριγιώματα στο Ρούβα”, που οργανώνει ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης, θα πραγματοποιηθούν και φέτος την Καθαρή Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στη Γέργερη.

Ρέθυμνο

ρεθεμνιώτικο καρναβάλι
ρεθεμνιώτικο καρναβάλι

Οι εκδηλώσεις του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού 2018, με τίτλο «Γίνε ο καλύτερος σου εαυτός» θα κορυφωθούν στις 18 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλη την Κρήτη.

Αποκόρωνας Χανίων

κάρναβαλ

Στα πλαίσια της έναρξης του προγράμματος Πολιτιστικών εκδηλώσεων έτους 2018, ο Δήμος Αποκορώνου συνδιοργανώνει με την Κοινωφελή Επιχείρηση και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, Κουρνά Αποκορώνου “ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΣ”, Καλυβών “ΜΑΝΩΛΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ” και Κάινας “ΣΟΠΟΤΟ” :  το Σαββάτο 17-2-2018 το “ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΘΥΣΑΥΡΟΥ” στον Κουρνά Γεωργιουπόλεως,  την Κυριακή 18-2-2018 το “ΚΑΛΥΒΙΑΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ” στις Καλύβες και την Καθαρά Δευτέρα 19-2-2018 το έθιμο της “ΚΑΜΗΛΑΣ” στην Κάινα Αποκορώνου .

καμηλα

Εκτός από τα παραδοσιακά έθιμα που τηρούνται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας την περίοδο των αποκριών, ένα έθιμο που διατηρείται εδώ και πολλά χρόνια αναβιώνει και φέτος την Καθαρά Δευτέρα στο χωριό Κάινα του δήμου Αποκορώνου Χανίων.

Πρόκειται για το Διονυσιακό έθιμο της Καμήλας που πρωτοεμφανίστηκε το 19ο αιώνα. Στο έθιμο συμμετέχουν οι κάτοικοι του χωριού ξεκινώντας από πολύ νωρίς τις ετοιμασίες για την κατασκευή της καμήλας.

Η καμήλα κατασκευάζεται από μια ξύλινη σκάλα, δύο καλάθια που αποτελούν τις δύο καμπούρες της καμήλας, ένα παλιό χαλί και το σκελετό του κεφαλιού στον οποίο και τοποθετούνται συνήθως ως μάτια δύο μανταρίνια και κάποιες φορές πορτοκάλια.

Στην καμήλα μπαίνουν συνήθως τρεις άνθρωποι. Ένας κρατάει το κεφάλι στερεωμένο σε ένα ξύλο, και οι άλλοι δύο με τη βοήθεια των καλαθιών σχηματίζουν τις καμπούρες της.

Η περιφορά της καμήλας αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για το χωριό που εκτός από τους ντόπιους συγκεντρώνει και κατοίκους άλλων περιοχών. Συνοδεύεται από παραδοσιακά νηστίσιμα κεράσματα, τσικουδιά και κρητικούς παραδοσιακούς σκοπούς.

Την εκδήλωση στηρίζουν ο δήμος Αποκορώνου και πολιτιστικοί φορείς της περιοχής.

Οροπέδιο Λασιθίου

Οροπέδιο Καρναβαλι

Στο Οροπέδιο Λασιθίου καρναβαλική παρέλαση θα γίνει στις 14.00 το μεσημέρι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τζερμιάδων.

Σητεία

πατρινό καρναβάλι

Και στην Σητεία κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις: Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας γιόρτασε για 5η συνεχόμενη χρονιά την Λευκή Αποκριάτικη Νύχτα. Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου – η μουσική εκδήλωση  Οι(Η) Μουσικοί(ή) της Φωτιάς. Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου η  Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση  και την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου τα Κούλουμα.

Ιεράπετρα

Ιεράπετρα Καρναβάλι
κάρναβαλ
κάρναβαλ

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου στις 15:00μμ με την Μεγάλη Παρέλαση των ομάδων στην οδό Δημοκρατίας , θα διεξαχθεί το καρναβάλι στην πόλη της Ιεράπετρας. Η ιστορία του καρναβαλιού ξεκινάει από το 1953 και τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ένα ιδανικό επίπεδο τόσο από οργάνωση όσο και από συμμετοχή του κόσμου. Στην παρουσίαση της καρναβαλικής παρέλασης θα είναι φέτος ο Γιώργος Λιανός . Βραζιλιάνες Χορεύτριες θα δώσουν το ρυθμό, καρναβαλιστές κάθε ηλικίας θα προσφέρουν ένα μοναδικό χρώμα και κέφι στην πόλη.

 

 

 

Επιμέλεια Μάρα Μπέκα

 

 

 

ekriti.gr

Related posts

Δύο πνιγμοί σε δύο ώρες σε παραλίες των Χανίων 65χρονη Χανιώτισσα νεκρή στην Χρυσή Ακτή …Δεύτερη νεκρή σε παραλία των Καλυβών

907@dreamfm.gr

Στις φλόγες τυλίχθηκε νταλίκα που μετέφερε τομάτες στη μέση του δρόμου (βίντεο-φωτο)

907@dreamfm.gr

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΟ Α.Σ.ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ

907@dreamfm.gr

Leave a Comment