Άρχισε η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης στην Κρήτη
bio_xasis

Επιτυχημένη ήταν η πρώτη συγκομιδή βιομηχανικής κάνναβης στα Χανιά που ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα και πιθανόν και αύριο σε μια έκταση ενός στρέμματος στον Κουφό του Δήμου Πλατανιά.

Για τον κ. Σεραφείμ Κανδύλα, εμπνευστή και βασικό δημιουργό της όλης προσπάθειας, η κίνηση αυτή είναι πρώτα από όλα συμβολική. «Φέτος έγινε το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια έδινε στον άνθρωπο, τροφή, χαρτί, ένδυση, είδη κοσμητικής, ενέργεια, τον βοήθησε στις εξερευνήσεις γιατί ήταν το βασικό υλικό για τα ιστία και τα τελευταία χρόνια είχε δαιμονοποιηθεί, συκοφαντηθεί, κυνηγηθεί. Ελπίζουμε πως το δεύτερο βήμα θα γίνει με το αποτέλεσμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την κάνναβη ως φάρμακο» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε ένα χωράφι και σε έκταση 1 στρέμμα είχε φυτευτεί βιομηχανική κάνναβη “Fedora 17” στις 30 Μαΐου. «Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά παρ’ ότι η σπορά έγινε αργά και οι κλιματολογικές συνθήκες συμπίεσαν τον κύκλο του φυτού με αποτέλεσμα να μην φτάσει στο επιθυμητό ύψος των 2.5-3 μέτρων» λέει ο κ. Κανδύλας.

Οι κορυφές των φυτών θα σταλούν στη Χαλκίδα όπου είναι η έδρα της ΚΟΙΝΣΠΕΠ Canabio για την επεξεργασία του σπόρου για λάδι και οι ταξιανθίες θα χρησιμοποιηθούν για τσάι. Τα στελέχη θα πάνε στο ΤΕΙ Καρδίτσας στο τμήμα βιομηχανικού σχεδιασμού και επίπλων για να πειραματιστούν πάνω και σε άλλες χρήσεις της βιομηχανικής κάνναβης. Σημειώνεται ότι η βιομηχανική κάνναβη καλλιεργείται νόμιμα σε πάρα πολλές χώρες στον κόσμο και αξιοποιείται σε αγροτικές και βιομηχανικές δραστηριότητες.

 

 

 

Πηγή: haniotika-nea.gr