is-this-bullying

Ακούμε και διαβάζουμε τόσες ημέρες για το Bullying, και μερικοί μιλάνε για αυτό σαν να το γνωρίζουν χρόνια, λες και έχουν κάνει διατριβή πάνω στο bullying. Και μόλις περάσει η μπόρα θα το ξεχάσουμε πάλι. θα έχουμε κάτι άλλο να ασχοληθούμε. Χτες θα είχε τα γενέθλιά του ο Βαγγέλης, και σήμερα ο Μάριος. Κάποιοι όμως επέλεξαν να ”αφαιρέσουν” τη ζωή από αυτά τα δύο παλικάρια. και μην ξεχνάμε βέβαια και τον Άλεξ. Κακά τα ψέμματα πάντα στα σχολεία υπήρχε ο νόμος του δυνατού. Ελπίζουμε πως μετά από όλο αυτό τον σάλο που έχει προκληθεί ίσως βγεί κάτι καλό. Καταρχήν τα θύματα του bullying θα πρέπει να μιλάνε στους γονείς τους και στους δασκάλους τους. με το να αφήνεις να εξελίσσετε ένα πρόβλημα ΔΕΝ ΤΟ ΛΥΝΕΙΣ. Μίλα στους δασκάλους σου και στους γονείς σου. Αυτοί σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

Πάμε τώρα στο ηλεκτρονικό bullying. Έχουμε ξαναπεί ότι ο κόσμος του ίντερνετ είναι πολύ ύπουλος, γιαυτό ΠΡΟΣΟΧΗ

Μέσα που χρησιμοποιούνται

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για το ηλεκτρονικό bullying είναι τα εξής:

– Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

– Τα γραπτά μηνύματα

– Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης

– Τα μέρη συζητήσεων στο διαδiκτυο (chat rooms)

– Τα blog, τα websites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια

bullying

 

 

 

 

 

 

 

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Καταρχήν οι γονείς δεν πρέπει να απαγορεύουν στα παιδιά τη χρήση του ίντερνετ. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος. Εκτός από ύπουλο το ίντερνετ είναι ταυτόχρονα και πολύ χρήσιμο. Ύπουλο μπορεί να γίνει για κάποιον που δεν ξέρει πως θα προστατευτεί ο ίδιος ή το παιδί του. Και τι εννοώ με αυτό. Όσοι έχετε παιδιά πάνω από 12-13 χρονών κάποια στιγμή θα σας έχει πει το παιδί σας ότι θέλει facebook. Αν και έχω δει και μικρότερα παιδιά όχι απλά να ζητάνε αλλά να έχουν λογαριασμό στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, έβαλα δειγματικά την ηλικία 12-13. Άν λοιπόν σας ζητήσει το παιδί σας λογαριασμό στο facebook τι κάνετε? Μία λύση είναι να του δώσετε το πράσινο φώς για να τον φτιάξει χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ μια άλλη λύση είναι να του αρνηθείτε. Κατά τη γνώμη μου και τα δυο είναι λάθος. Άν του απαγορεύσετε να φτιάξει το πιθανότερο είναι πως θα το κάνει εν αγνοία σας, και αυτό είναι χειρότερο γιατί κρατάτε απόσταση από το παιδί σας. Ένα παιδί που έχει κρυφά λογαριασμό στο facebook από τους γονείς του, αν πέσει θύμα ηλεκτρονικού bullying, θα φοβηθεί να μιλήσει στους γονείς του. τα παιδιά λοιπόν από κοντά. Φτιάξτε του έναν λογαριασμό εσείς. κρατήστε το email και το password και όταν θα κρίνετε εσείς ότι το παιδί σας μπορεί να καθίσει στον υπολογιστή θα του κάνετε εσείς login ενώ ταυτόχρονα θα παρακολουθείτε διακριτικά με ποιόν συνομιλεί και τι λέει. Ξαναλέω πως μιλάμε για παιδιά έως 16 χρονών, γιατί πάνω από τα 16 είναι λίγο πιο δύσκολο να ελέγξεις τον έφηβο. Διακριτική λοιπόν παρακολούθηση και για να μην φοβάται το παιδί να σας μιλήσει, αλλά και για να αισθανθεί ότι του έχετε και κάποια εμπιστοσύνη.

Μερικοί μπορεί να συμφωνήσετε μαζί μου. Άλλοι πάλι να διαφωνήσετε. η εμπειρία μου  τόσα χρόνια στον χώρο του ίντερνετ και των chat rooms μου έχει διδάξει κάποια πράγματα. και μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχε facebook

Επίσης οι γονείς καλό θα είναι να έχετε στο τηλέφωνό σας αποθηκευμένο το νούμερο της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, και το email της. Οι αστυνομικοί που θα σηκώσουν το τηλέφωνο είναι πάντα διαθέσιμοι να σας βοηθήσουν και να λύσουν κάθε σας απορία.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Διεύθυνση:
Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ.115 22 – Αθήνα
Γραμμή καταγγελιών: 11188 ή μέσω της εφαρμογής (Android & iOS) CYBERALERT
FAX : 210-6476462
E-mail: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Website: www.hellenicpolice.gr

 

Επιμέλεια: Στέλιος Χανιωτάκης  chaniotakis@notosportnews.gr

 

Loading