afrati

Λίγες μέρες δε μερίμνησαν να φέρουν νερό με τις φιάλες και κινδύνεψαν να πεθάνουν από γαστρεντερίτιδα οι δύο ηλικιωμένοι στο μετόχι Αφρατί της Βιάννου, που ζουν χωρίς ρεύμα και νερό κι ας περνάει πάνω από τα κεφάλια τους ο αγωγός ύδρευσης του Δήμου Βιάννου, με κατεύθυνση τον Κερατόκαμπο.

Ένα ποντίκι είχε πέσει στο πηγάδι που έχουν πίσω από το σπίτι τους, ήπιαν και έπαθαν γαστρεντερίτιδα, με τη γυναίκα να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση από τον άνδρα, αφού διαγνώστηκε από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Βιάννου ότι είχε υποστεί ο οργανισμός της αφυδάτωση!

Η ιστορία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη της Κρήτης, όταν η “Νέα Κρήτη” έφερνε στη δημοσιότητα, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, την όμορφη αλλά συνάμα και δύσκολη ζωή σε ένα μετόχι – όπου είναι και οι μοναδικοί, μόνιμοι πλέον κάτοικοι – του Μιχάλη και της Νίκης Μπιτσακάκη.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 το μετόχι αυτό αποτελούσε οικισμό λίγο πιο κάτω από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, με πολλούς κατοίκους, που είχαν μάθει να ζουν με το λύχνο και να πίνουν νερό από πηγάδια. Αλλά οι εποχές άλλαξαν.

Τα πηγάδια πια μόνο μολυσμένα νερά έχουν και είναι κατάλληλα μόνο για τα φυτά, όχι για τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι, βέβαια, όσο ήταν τα παιδιά μαζί τους, είχαν και το σπίτι στη Βιάννο, όπου το χειμώνα πηγαινοέρχονταν, μαζεύοντας τις ελιές τους και μένοντας στο Αφρατί όλο το καλοκαίρι. Αλλά μετά τα παιδιά παντρεύτηκαν και το πατρικό σπίτι το έγραψαν στον ένα γιο τους, που είναι αστυνομικός και υπηρετεί στην Αθήνα.

Έκτοτε έμειναν μόνιμα στο σπίτι τους στο Αφρατί. Μάλιστα, είναι οι μόνοι κάτοικοι στο μετοχάκι, πλέον, ενώ στο οδοιπορικό της “Ν.Κ.” έδειχναν με παράπονο τον αγωγό με το καθαρό νερό που περνάει πάνω από τα κεφάλια τους, αλλά δε δέχεται ο Δήμος να τους συνδέσει, επικαλούμενος τεχνικούς λόγους.

 

Περιπέτεια υγείας

Προ ημερών, το ηλικιωμένο ζευγάρι δεν ένιωθε καλά. Μάλιστα άρχισαν οι διάρροιες και οι εμετοί επί ώρες, με την κ. Νίκη να είναι σε χειρότερη κατάσταση από το σύζυγό της. Τηλεφώνησαν στο γιο τους Δημήτρη, που ζει στη Βιάννο.

Πήγε και τους μετέφερε σε κακή κατάσταση στο Κέντρο Υγείας του δήμου. Εκεί οι γιατροί τούς είπαν πως έχουν πάθει δηλητηρίαση και από τα συμπτώματα κατέληξαν στη διαπίστωση πως πρόκειται για γαστρεντερίτιδα. Όταν είπαν στον Δημήτρη ότι είχαν πιει τις τελευταίες μέρες νερό από το πηγάδι, επειδή είχαν ξεμείνει από το νερό στις φιάλες, εκείνος πήγε και διαπίστωσε ότι μέσα στο πηγάδι υπήρχε ένας ψόφιος ποντικός!

Οι ίδιοι – που περιέγραψαν την ιστορία στη “Νέα Κρήτη” – μας είπαν ότι το νερό του πηγαδιού το φέρνουν με λάστιχο στο σπίτι τους και για να δουν το πηγάδι μέσα, πρέπει να περπατήσουν πίσω από το σπίτι και να ανηφορίσουν, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν συχνά, για να ελέγχουν την κατάσταση.

 

Ενδιαφέρον Μπαριτάκη

Πάντως, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης ούτε αδιάφορος, ούτε αμέτοχος έχει μείνει όλο αυτό το διάστημα, μετά το ρεπορτάζ του Μαρτίου. Όμως, έχει ξεκαθαρίσει στους ανθρώπους αυτούς ότι δε γίνεται να τρυπηθεί ο κεντρικός αγωγός. Κι αυτό βέβαια, παρότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, του οποίου η σύζυγος έχει περιουσία στην ίδια περιοχή, Γιώργος Στειακάκης, έχει διαφορετική άποψη, γνωρίζοντας και από την υπηρεσία του Ηρακλείου, όπως λέει, ότι «ο Δήμος μπορεί με ένα λάστιχο να λύσει το πρόβλημα των ανθρώπων εντός ολίγων ωρών»…

Ο Παύλος Μπαριτάκης χθες ενημερώθηκε από την εφημερίδα μας για τη γαστρεντερίτιδα των φτωχών ερημιτών και δήλωσε ότι αυτό το γεγονός τον στενοχωρεί και τον ίδιο, αλλά συμπλήρωσε ότι ο Δήμος, μετά το ρεπορτάζ, τους πρότεινε μια λύση, που εκείνοι δεν τη δέχτηκαν.

«Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να τρυπήσουμε τον αγωγό. Είναι άλλα 40 σπίτια πιο κάτω. Δεν μπορούμε να τρυπάμε τον αγωγό για κάθε σπίτι. Είναι θέμα υγιεινής και ασφάλειας του οικισμού που υδροδοτούμε, δηλαδή τον Κερατόκαμπο. Και τους προτείναμε να τους δώσουμε από το ίδιο νερό, αρκεί να βάλουν λάστιχο σε ένα φρεάτιο που υπάρχει κοντά τους. Ένα λάστιχο 20 μέτρων θα βάλουν και θα συνδεθούν. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν το δέχτηκαν»…

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, εξάλλου, «είναι πολύ μεγάλο λάθος να πίνουν από το πηγάδι. Το νερό του πηγαδιού είναι πλέον μολυσμένο. Κακώς ήπιαν από ‘κει»…

 

Απάντηση οικογένειας: Το κόστος είναι μεγάλο

Η απάντηση της οικογένειας ήταν ότι, για να συνδεθεί με το φρεάτιο, χρειάζονται λάστιχα τουλάχιστον 400 μέτρων. Και αυτά θα πρέπει να χωθούν στο χώμα περνώντας μέσα από ιδιωτικές περιουσίες. Το κόστος είναι μεγάλο και χρήματα δεν υπάρχουν.

Για το ότι θα ζητήσουν και οι άλλοι να συνδεθούν, οι άνθρωποι ανταπαντούν στο δήμαρχο ότι μπορεί με μια παροχή που θα κατέβει κάτω, μέσω του Αφρατί, να δοθούν με ρολόγια παροχές και σε άλλους που πιθανόν να το ζητήσουν.

Διερωτώνται, μάλιστα, τι έγινε με τον ιδιώτη επιχειρηματία Βιαννίτη, που επικοινώνησε με την εφημερίδα μας και ζήτησε στοιχεία, για να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα του κ. Μιχάλη και της κ. Νίκης.

Η απάντηση του κ. Μπαριτάκη είναι «δεν επικοινώνησε κανείς μαζί μου»…

Η “Νέα Κρήτη”, πάντως, είχε δώσει στο δήμαρχο το τηλέφωνο του επιχειρηματία, κάτι που το ζήτησε ο ίδιος ο επιχειρηματίας, δηλώνοντας «είμαι στη διάθεση του Δήμου»…

 

 

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

www.neakriti.gr

Loading