Έφυγε ο «πατέρας» της Νευρολογικής του ΠΑΓΝΗ ο Κρητικός Βαγγέλης Μαρκάκης
entatiki4

Μία σπουδαία προσωπικότητα της επιστήμης, ο Κρητικός Βαγγέλης Μαρκάκης «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο και μια ακόμη μεγαλύτερη «κληρονομία» στην Ιατρική κοινότητα.

Ο νευροχειρουργός και ομότιμος καθηγητής Νευροχειρουργικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Βαγγέλης Μαρκάκης, ο οποίος ζούσε στο Ηράκλειο, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 82 ετών.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο γνωστό και αγαπητό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό. Πρόκειται, μάλιστα, για τον άνθρωπο που ίδρυσε τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πρωτοπόρος και διακεκριμένος, ο Βαγγέλης Μαρκάκης ήταν ένας από τους 4 γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο που χειρούργησε όγκους στο στέλεχος του εγκεφάλου, αλλά και ο πρώτος γιατρός του κόσμου που πραγματοποίησε την πλέον πρωτοποριακή επέμβαση για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Ήταν για χρόνια καθηγητής σε ένα κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, ενώ ήταν εκείνος που ίδρυσε και τη Νευρολογική Κλινική στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

Ο Βαγγέλης Μαρκάκης, είχε καταφέρει να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει πάνω από 100 χειρουργικά εργαλεία, ενώ ένα από τα σημεία – σταθμοί της ζωή του ήταν η βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.

 

 

 

neakriti.gr