Ένα… αρχαίο Ηράκλειον κάτω από το βυθό της θάλασσας! Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες
irakleion-1-620x330

Ονομαζόταν “Ηράκλειον”, βυθίστηκε πιθανότατα από κάποιο σεισμό το 700 μΧ, και πλέον αρχίζει να έρχεται στην επιφάνεια, με εντυπωσιακό τρόπο και στοιχεία! Το “Ηράκλειον” βρισκόταν στη Μεσόγειο, στα παράλια της Αιγύπτου, και έτσι το ονόμαζαν οι Έλληνες, ενώ οι Αιγύπτιοι “Θώμις”.

Εξαφανίστηκε στη θάλασσα πριν από 1.200 χρόνια και βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στις ακτές της Αιγύπτου στην αρχή της τελευταίας δεκαετίας. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχει σταδιακά φέρει στο φως η υποθαλάσσια έρευνα στο βυθισμένο σήμερα λιμάνι του Ηρακλείου στην αρχαία Αίγυπτο, κατά τα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν μάλιστα σε διεθνές συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Τώρα αποκαλύπτεται ο ρόλος της πόλης στην καρδιά των εμπορικών δρόμων στους κλασικούς χρόνους, καθώς οι ερευνητές σχηματίζουν την άποψη ότι η πόλη ήταν ο κύριος τελωνειακός κόμβος μέσω του οποίο γινόταν όλες οι εμπορικές συναλλαγές από την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο πριν εισέλθουν στην Αίγυπτο.

Στο αρχαίο λιμάνι έχουν βρεθεί 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα πΧ, πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστες έως τώρα αιτίες. Τα περισσότερα πλοία παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού. Παράλληλα, έχουν ανακαλυφθεί γύρω στις 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.

Τεράστια αγάλματα, εκατοντάδες μικρότερα, πλάκες από πέτρα, χαραγμένες στα αρχαία ελληνικά και αρχαία αιγυπτιακά και δεκάδες μικρές σαρκοφάγοι από ασβεστόλιθο που πιστεύεται ότι περιείχαν κάποτε μούμιες ζώων βρέθηκαν από δύτες και ανασύρθηκαν.

Ο Dr Damian Robinson, διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μέλος της ομάδας που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε: «Είναι μια μεγάλη πόλη. Η περιοχή έχει συντηρηθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό. Τώρα αρχίζουμε να εξετάζουμε κάποιες περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσπαθώντας να καταλάβουμε τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής. Αρχίζουμε να δημιουργούμε μια πλούσια εικόνα για πράγματα όπως το εμπόριο και τη φύση της θαλάσσιας οικονομικής πολιτικής εκείνης της περιόδου».

Ηράκλειον 1Ηράκλειον 2

 

 

 

 

www.candianews.gr