pnigmos

Χωρίς αισθήσεις ανασύρθηκε από παραλία της Ανατολικής Κρήτης ένας 62χρονος.
Ο άτυχος άνδρας εντοπίστηκε να επιπλέει στην παραλία της Παχιάς Άμμου και ειδοποιήθηκε άμεσα το ΕΚΑΒ. Παρά τις προσπάθειες των διασωστων στην ακτή να τον επαναφέρουν στη ζωή με διαδικασίες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, όπως αποδείχτηκε ήταν ήδη αργά.

Τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιεράπετρας ενώ η νεκροψία στη σορό θα ρίξει φως στα αίτια του θανάτου .

Να σημειωθεί ότι η συχνότητα των περιστατικών που σχετίζονται με πνιγμούς στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι έχει αυξηθεί προκαλώντας ανησυχία στις αρχές.

Εκατοντάδες θάνατοι από πνιγμό κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Σε καλοκαιρινή «μάστιγα» εξελίσσονται και φέτος οι πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες, καθώς καθημερινά ένα με δύο τραγικά περιστατικά δίνουν το «παρών» στην ειδησεογραφία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ.
Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1.

Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20 έως 24 ετών, ενώ άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι.

Τα συμπεράσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνονται εν πολλοίς και από τα στοιχεία του Λιμενικού. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2018, 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 50 μόλις ημέρες, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι είχαν πνιγεί, δηλαδή περίπου 2 άνθρωποι την ημέρα.

Επίσης σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, περισσότερα από 400 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες. Οι αιτίες σχετίζονται με το ότι, αν και «ναυτικός λαός», οι Έλληνες και ειδικά τα παιδιά δεν γνωρίζουν επαρκώς κολύμπι, ενώ αγνοούν τους βασικούς κανόνες για ασφαλή κολύμβηση (π.χ. τρεις ώρες μετά το φαγητό).

Ένας ακόμη παράγοντας είναι τα θαλάσσια σπορ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στη χρήση τζετ-σκι, δεν έχει προηγηθεί εκπαίδευση του αθλούμενου, η οποία ας σημειωθεί ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι υποχρεωτική και φτάνει τις είκοσι ώρες.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω κρίσης έχουν μειωθεί οι ακτές όπου υπάρχουν ναυαγοσώστες.

 

 

 

neakriti.gr

Loading