ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΤΑΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΠΗΛΙΟΥ
tatarakis pireos

Σε αυστηρό τόνο η επιστολή του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη προς την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εξαιτίας της απόφασης της να περιορίσει την λειτουργία του καταστήματος Σπηλίου σε μια μέρα την εβδομάδα. Κατηγορεί την Τράπεζα για πρωτοφανή εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας που δείχνει έλλειμμα ευαισθησίας και ζητάει να ανακληθεί η απόφαση της διαφορετικά όχι μόνο θα διακόψει την συνεργασία του Δήμου με την τράπεζα αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλία για άνοιγμα νέου καταστήματος από άλλο Τραπεζικό ίδρυμα.
Αναλυτικά η επιστολή του έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι Κύριοι
Με μεγάλη ανησυχία ενημερωθήκαμε ότι στο πλαίσιο εξορθολογισμού της λειτουργίας της Τράπεζας Πειραιώς αποφασίστηκε η λειτουργία του καταστήματος Σπηλίου μόνο μια φορά την εβδομάδα. Η εν λόγω κίνηση έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για πληθώρα λόγων για τους οποίους θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε.
Ήδη με την υπ’ αρίθμ 46/2018 (αρ. πρωτ. 1947/14-2-18) απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Αγίου Βασιλείου και την με αριθ. πρωτ. 2038/15-2-18 επιστολή μου, σας είχα μεταφέρει τα αισθήματα αγανάκτησης και πικρίας των δημοτών, για το ενδεχόμενο υποβάθμισης και τελικά κλεισίματος του καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς Σπηλίου.
Παρά τις διαμαρτυρίες μας είχατε προχωρήσει σε μια απόφαση κοινωνικά άδικη και αναπτυξιακά ακατανόητη, να διατηρείτε σε λειτουργία το κατάστημα δύο ημέρες την εβδομάδα με τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων ενώ τώρα με νέα απόφαση σας θα λειτουργεί μόνο μια ημέρα με ακόμα χειρότερες συνέπειες.
Πρόκειται για ένα πρωτοφανή εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας που δείχνει έλλειμμα ευαισθησίας προς το κοινωνικό σύνολο, καθώς το κατάστημα αυτό είναι το μοναδικό στο Δήμο μας.
Είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετείται σε μια μέρα όχι μόνο ο Δήμος Αγίου Βασιλείου αλλά και ο όμορος Δήμος Αμαρίου αφού καθημερινά διεκπεραιώνονται συναλλαγές των πολιτών, πληρώνονται συντάξεις κτλ, σε μια περιοχή όπου ο πληθυσμός ξεπερνά τους 7.500 μόνιμους κατοίκους ενώ του καλοκαιρινούς μήνες, κάτοικοι και επισκέπτες πολλαπλασιάζονται.
Πέραν από τις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του Δήμου μας, την έντονη αγροτική δραστηριότητα και βέβαια την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών, όσον αφορά στην τραπεζική τους εξυπηρέτηση. Σήμερα είναι γεγονός ότι στο εν λόγω κατάστημα μεταβαίνουν συχνά οι κάτοικοι των γύρω χωριών, οι οποίοι αρκετές φορές είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσα τραπεζικής, καθώς και να μετακινηθούν με ευκολία. Είναι προφανές ότι αν περιοριστεί ακόμα περισσότερο η λειτουργία του καταστήματος, η καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων θα δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό αφού είναι δύσκολη έως αδύνατη η μετακίνηση τους στο Ρέθυμνο.
Η λειτουργία τραπεζικών καταστημάτων δεν μπορεί να στηρίζεται αυστηρά και μόνο σε οικονομικά κριτήρια. Τα τραπεζικά καταστήματα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά αυτών που ζουν σε περιοχές πιο απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα καταστήματα αυτά συμβάλλουν αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής τους, καθώς και επηρεάζουν την οικονομική τους δραστηριότητα σε σημαντικό βαθμό. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτές οι κοινωνικές και οικονομικές παράμετροι θα πρέπει να συνυπολογίζονται στις αποφάσεις που αφορούν στο κλείσιμο ή στον περιορισμό λειτουργίας καταστημάτων, πέραν των κριτηρίων που αφορούν την εσωτερική εξοικονόμηση πόρων της τράπεζας.
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σας έχω αναφέρει και στο παρελθόν, θα διακόψουμε εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία τις σχέσεις και την συνεργασία μας με την τράπεζά σας.
Επίσης, αν επιμείνετε στην απόφαση σας, να αποχωρήσετε από την περιοχή μας, ώστε να προχωρήσω σε συζητήσεις με τις υπόλοιπες να τράπεζες για το άνοιγμα νέου καταστήματος.
Για τους λόγους αυτούς, να αναθεωρήσετε την στάση σας εντός δέκα ημερών αναφορικά με την λειτουργία του καταστήματος, ώστε να μην διαταραχθεί η καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και να μην προχωρήσουμε στις ανωτέρω ενέργειες.»