Έρχεται καύσωνας με 42 βαθμούς και θερμό κύμα από την Αφρική
kafsonas

Ανεβαίνει περισσότερο ο υδράργυρος στην Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα με θερμοκρασίες που αναμένεται να κορυφωθούν από τα μέση προς τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας.

Κυριάρχη αιτία η έλευση θερμών αέριων μαζών από την Αφρική οι οποίες και θα έχουν σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση του υδραργύρου στη χώρα ακόμη και στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα καύσωνα αναμένεται από την Πέμπτη και σύμφωνα με τον πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου η διάρκειά του θα είναι 2-3 ημερών.

Η πρόγνωση του Καλλιάνου από την επίσημη ιστοσελίδα του στο Facebook:

Αυτή που βιώνουμε είναι η πρώτη αξιόλογη θερμή εισβολή για το φετινό καλοκαίρι. Και σε γενικές γραμμές, μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα φτάνουν περίπου σε αυτές τις τιμές, αν σκεφτούμε ότι από τη Δευτέρα αναμένεται μια πολύ μικρή πτώση της θερμοκρασίας(1-2°C). Δηλαδή καθημερινά οι τιμές στα θερμόμετρα στις ηπειρωτικές περιοχές που είναι ευπαθείς στη ζέστη θα αγγίζουν τους 36-37°C και τοπικά τους 38°C έως και την ερχόμενη Τετάρτη, ίσως πολύ τοπικά ακόμη και τους 39°C.
Δεν θα λείψουν οι μπόρες στα ορεινά και ημιορεινά

Επίσης, είναι πολύ θετικό το γεγονός, ότι μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να εκδηλώνονται μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα είναι η ανακούφιση από τη ζέστη τουλάχιστον για τους κατοίκους αυτών των τμημάτων.
Έρχεται ισχυρός καύσωνας από την Αφρική την ερχόμενη Πέμπτη που θα επηρεάσει τις Βαλκανικές χώρες

Αυτό που παρουσιάζει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, πολύ θερμές αέριες μάζες θα προέλθουν από την Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσουν όλες τις Βαλκανικές χώρες και επομένως και την Ελλάδα. Μάλιστα, η έκταση που θα καλύψουν αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα είναι τόσο μεγάλη, που θα επηρεαστούν και τμήματα της Βόρειας Ευρώπης (Γερμανία) ή ακόμη και της Ρωσίας.
Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Με τα τελευταία update των προγνωστικών μοντέλων να επιμένουν σε ισχυρό κύμα καύσωνα από την ερχόμενη Πέμπτη, αυτό που πρέπει να σας πω, είναι ότι : – Οι ηλικιωμένοι – Τα μικρά παιδιά – Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα και – Τα άτομα που υποφέρουν από άσθμα, θα πρέπει από την ερχόμενη Πέμπτη να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από τις 11πμ έως και τις 5μμ. Στις παραλίες προφανώς όλοι σας θα πρέπει να πίνετε υγρά, να προφυλάσσεστε με αντηλιακές κρέμες και ασφαλώς να κάθεστε κάτω από τον ίσκιο.
Εξασθενημένοι θα υποδεχτούμε τον καύσωνα της Πέμπτης

Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο καύσωνας της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι ισχυρός και διάρκειας 2-3 ημερών. Και όταν λέω ισχυρός, εννοώ ως προς τις θερμοκρασίες και όχι τόσο ως προς τη διάρκεια του. Αν και η αλήθεια είναι, ότι μέχρι να φτάσουμε στην ερχόμενη Πέμπτη, θα επικρατεί αρκετή ζέστη με αποτέλεσμα να είμαστε κάπως “εξασθενημένοι” για να υποδεχτούμε αυτή την σημαντική θερμή εισβολή.
Θερμοκρασίες στους 42 βαθμούς°C

Χωρίς να θέλω να σας αγχώσω, προσπαθώ τουλάχιστον να σας προετοιμάσω, διότι αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται ότι στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 40-41-42°C, τοπικά ίσως και παραπάνω. Σίγουρα, αυτές οι θερμοκρασίες δεν είναι φυσιολογικές για την εποχή και σίγουρα, πολλές φορές, δεν είναι και ανεκτές από το σώμα μας.

Σας παρακαλώ θερμά να κοινοποιήσετε το παραπάνω κείμενο ώστε να γίνει Πανελλαδικά γνωστή η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βρεθούν μέσα σε χώρους με ήπιες θερμοκρασίες και κλιματιστικά. Υ.Γ. : Για οποιαδήποτε αλλαγή στα προγνωστικά στοιχεία (εύχομαι να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα και να έρθουν πιο “δροσερές” αυτές οι αέριες μάζες) θα σας ενημερώσω πάλι με επόμενες ανακοινώσεις μου.
Ο καιρός στην Κρήτη.

Σύμφωνα πάντα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις , η Κρήτη βρίσκεται ήδη σε κλοιό “μίνι”καύσωνα με θερμοκρασίες μάλιστα που αγγίζουν κατά τόπους του 34 αλλά και τους 35 βαθμούς κελσίου.

Για παράδειγμα , τα νότια κυρίως τμήματα του νησιού βρίσκονται στο κόκκινο ενώ καλύτερες συνθήκες κάπως αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα παραλιακά μέτωπα και σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Αφόρητη όπως όλα δείχνουν είναι για παράδειγμα η κατάσταση και στην Ιεράπετρα όπου σήμερα Κυριακή θα σημειωθούν υψηλές θερμοκρασίες, με τα 35άρια στην περιοχή να είναι γεγονός , ενώ ανάλογη θα είναι η εικόνα τη Δευτέρα με 34 βαθμούς και την Τρίτη όμως και πάλι στους 35 βαθμούς κελσίου.

Στις Μοίρες, Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 34 βαθμούς, όπως και στο Τυμπάκι αλλά και στη Γέργερη.

Στα δυτικά του νησιού για παράδειγμα στην Παλαιόχωρα αλλά και στην Πρέβελη , οι κάτοικοι διανύουν ένα καυτό Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες στους 33 και 34 βαθμούς ενώ Δευτέρα και Τρίτη το θερμόμετρο θα σταματήσει στους 35 βαθμούς κελσίου.

Στα Σφακιά ο υδράργυρος δεν θα πέσει κάτω από τους 34 βαθμούς κελσίου κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Ενώ για όσους σκέφτονται να βρεθούνε το επόμενο διάστημα στην ακριτική Γαύδο θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένοι και εφοδιασμένοι με καπέλα αντιηλιακά και να αναζητούν σκιερά μέρη καθώς και εκεί θα σημειωθούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες από 32 βαθμούς έως και 34 βαθμούς.
Τι αναφέρουν οι μετεωρολόγοι

Αυτό το Σαββατοκύριακο πάντως, οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ καλές με κύρια χαρακτηριστικά την ηλιοφάνεια, τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και τους ασθενείς έως μέτριους ανέμους, κυρίως από Δυτικές διευθύνσεις.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται στα επίπεδα των 31 έως 33°C, ενώ σε κάποιες περιοχές στα νότια και στα δυτικά της Κρήτης το θερμόμετρο θα καταγράψει και σήμερα τις μεσημβρινές ώρες και τιμές άνω των 34°C, λόγω τοπικών και μόνο παραγόντων.

Η εμφάνιση των υψηλότερων αυτών θερμοκρασιών δεν οφείλεται ευτυχώς σε θερμή εισβολή από τα νότια, αλλά σε μία υποχώρηση της ψυχρότερης αέριας μάζας, η οποία από τα βόρεια μας επηρέαζε το προηγούμενο διάστημα.

Για αυτό άλλωστε και οι ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύκτας επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα, περίπου 21 έως 23°C θα κυμανθούν οι ελάχιστες τιμές, αποκαθιστώντας αρκετά ανεκτές τις συνθήκες της ζέστης.
Δείκτες (UV) σε μέγιστες τιμές

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας, καθότι οι δείκτες (UV) εμφανίζουν τις μέγιστες τιμές τους γύρω από τις μεσημβρινές ώρες , κυρίως στις περιοχές της Κρήτης καθώς και των νησιών του ΝΑ Αιγαίου.