Εσείς το Γνωρίζατε ότι η μυρτιά μπορεί να εμποδίσει το μεθύσι; Σταματήσει την τριχόπτωση;

mirtia

Είναι απίστευτες οι ιδιότητες που έχουν συνηθισμένα βότανα, δέντρα και φυτά της Κρήτης… Και είναι ακόμα πιο απίστευτο πως οι πρόγονοί μας είχαν αντιληφθεί τις θαυματουργές τους ιδιότητες…

Πως τα είχαν εισάγει στην καθημερινότητά τους και πως γιάτρευαν πολλές ασθένειες με αυτά… Η μελισσοκόμος – εκπαιδευτικός Μαρία Δρούλου μας δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο θα μας κάνει να βλέπουμε με άλλα μάτια τη… μυρτιά! Βλέπετε η μυρτιά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και ο Διοσκουρίδης έχει ολόκληρο κεφάλαιο γι’ αυτήν στο πρώτο του βιβλίο της πραγματείας τους “Περί ύλης Ιατρικής”… Η κ. Δρούλου μας μεταφέρει τι διαβάζουμε σ’ αυτήν: “Από την ήμερη μυρτιά για ιατρική χρήση είναι πιο κατάλληλη η σκούρα από την ανοιχτόχρωμη, και από αυτήν περισσότερο η ορεινή, έχει όμως καρπό λιγότερο δυνατό. Οι ιδιότητες και του ίδιου του φυτού και του καρπού του είναι στυπτικές. Ο καρπός της δίνεται και χλωρός και ξερός να φαγωθεί από αυτούς που κάνουν αιμοπτύσεις και από αυτούς που έχουν πόνους στην κύστη. Ο χυμός από το στύψιμο των χλωρών μύρτων έχει τις ίδιες ιδιότητες, ενώ κάνει καλό στο στομάχι και είναι και διουρητικός, κατάλληλος μαζί με κρασί σε όσους έχουν τσιμπηθεί από αράχνη και σκορπιό. Για μαλλιά, έλκη και συρίγγια… Το αφέψημα του καρπού βάφει τα μαλλιά, ενώ αν αυτός βραστεί μαζί με κρασί και γίνει κατάπλασμα, θεραπεύει τα έλκη των άκρων. Ως κατάπλασμα μαζί με σκόνη από κριθάλευρο καταπραΰνει τις φλεγμονές των ματιών, ενώ επαλείφεται και στα συρίγγια του δακρυϊκού ασκού**. Προλαμβάνει το μεθύσι… Και το κρασί που παράγεται από αυτήν, αν στυφτεί ο καρπός και βραστεί για κάποιο διάστημα, γιατί ξινίζει εάν δεν φτιαχτεί έτσι, όταν πίνεται πριν από το κρασί, εμποδίζει το μεθύσι, ενώ κάνει καλό σε όσα και ο καρπός, και ενδείκνυται με ατμόλουτρα για τις προπτώσεις της μήτρας και του πρωκτού και τις γυναικείες αιμορραγίες. Καθαρίζει δε και την πιτυρίαση και την κασίδα και τα εξανθήματα και σταματά την τριχόπτωση. Προστίθεται και στα λιπαρά έμπλαστρα, όπως και το λάδι που παρασκευάζεται από τα φύλλα της. Και το αφέψημα των φύλλων είναι κατάλληλο για ατμόλουτρα και με ωφέλεια γίνονται με αυτό πλύσεις στις λυμένες αρθρώσεις και στα σπασμένα οστά και σε αυτά που δεν έχουν παραγάγει πώρο. Καθαρίζει και τους αλφούς και ενσταλάζεται στα αυτιά που τρέχουν πύον, αλλά ενδείκνυται και για το μαύρισμα των μαλλιών, ενώ και ο χυμός τους έχει τις ίδιες ιδιότητες. Για φλεγμονές, καταρροή και κοιλιακά… Τα ίδια τα φύλλα λιωμένα ως κατάπλασμα ωφελούν τα υγρά έλκη και την περιοχή που πάσχει από καταρροή και τα κοιλιακά, καθώς και τις φλεγμονές των όρχεων και τις ματωμένες φλύκταινες των ποδιών και τα κονδυλώματα. Ξερά και λεπτοτριμμένα πασπαλίζονται με ωφέλιμα στα αποστήματα στη βάση των νυχιών και στα πτερύγια, αλλά και στις υγρές μασχάλες και τους μηρούς, ενώ και στην περίπτωση των καρδιαλγιών* αναστέλλει την εφίδρωση. Καμένα και ωμά μαζί με έμπλαστρο κεριού θεραπεύουν τα εγκαύματα και τις φλεγμονές στα άκρα των νυχιών. Πως φτιάχνεται το εκχύλισμα και τι είναι το μυρτίδανο Το εκχύλισμα των φύλλων λαμβάνεται, όταν τα περιχύσουμε με παλιό κρασί ή βρόχινο νερό και τα στύψουμε. Η χρήση του να γίνεται όσο είναι φρέσκο, γιατί αν ξεραθεί μουχλιάζει και εξασθενεί. Το ονομαζόμενο μυρτίδανο είναι ένα ανώμαλο, απότομο και όμοιο στο χρώμα εξόγκωμα σαν χέρι στον κορμό της μυρτιάς. Είναι περισσότερο στυπτικό από τη μυρτιά, φυλάγεται αφού κοπανιστεί και ανακατευτεί με κρασί στυφό, και πλασμένο σε δισκία, ξεραίνεται στη σκιά. Είναι πιο δραστικό από το φύλλο και τον καρπό, προστιθέμενο σε έμπλαστρο κεριού και σε βύσματα, για ατμόλουτρα και καταπλάσματα, σε όσα χρειάζονται σφίξιμο”. Σημειώσεις: * νευραλγία στην περιοχή της καρδιάς-μια επώδυνη καυστική αίσθηση στον οισοφάγο, ακριβώς κάτω ή πίσω από το στέρνο. συχνά ο πόνος ανακύπτει στο θώρακα και μπορεί να ακτινοβολεί στο λαιμό ή το λάρυγγα. ** δακρυικός ασκός-εκεί όπου καταλήγουν τα δάκρυα, ένας ασκός στα πλάγια της μύτης ~~~~~~~~~~~~ Πηγή: Διοσκουρίδης – Περί ύλης Ιατρικής Α σελ 220-221 ~~~~~~~~~~~~ Φωτογραφία και ιδέα για το κείμενο: Μαρία Δρούλου

Πηγή

This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.
Διαβάστε Επίσης:
Αφήστε το σχόλιο σας: