Εσείς τι γνωρίζετε για τα νησιά Παξιμάδια νότια της Κρήτης;;
paksimadia1

Τα Παξιμάδια είναι δύο μικρά ακατοίκητα νησιά στον κόλπο της Μεσαράς στο Λιβυκό Πέλαγος δίπλα στην νότια ακτή της Κρήτης, βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα (7 μίλια) νότια της Αγίας Γαλήνης. Το συνολικό τους μήκος είναι περίπου 3 χλμ.

Επειδή είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο (σχεδόν εφάπτονται), τα δύο νησιά εμφανίζονται ως ένα από μακρινή απόσταση.

P1010232

P5140029

Οι ντόπιοι συχνά αναφέρονται στα νησιά αυτά και ώς Ελεφαντάκι επειδή μοιάζει με ένα μωρό ελέφαντα που έχει ξαπλώσει στο νερό. Το όνομα που δόθηκε στα νησιά σήμερα οφείλεται σε οτι μοιάζει με κρητικό ξερό ψωμί γνωστό ως Παξιμάδι.

Στο ανατολικότερο νησάκι, στα νότια, υπάρχει μια υπέροχη παραλία, με φανταστικά πεντακάθαρα νερά και βοτσαλάκι. Μην περιμένετε να δείτε τίποτα περισσότερο από όμορφα βράχια και έναν εκπληκτικό βυθό, καθώς ο πολιτισμός απέχει αρκετά μίλια. Η πρόσβαση στα Παξιμάδια μπορεί να γίνει με καϊκάκια που φεύγουν από την Αγία Γαλήνη ή τον Κόκκινο Πύργο.

P5140028

P5140033

Paximadia.island_p51_53c9607beaf74

Στην αρχαία Κρήτη τα νησιά αυτά ανήκαν στην Φαιστό και ονομάζονταν Διόνυσοι, από τον θεό Διόνυσο, το θεό του κρασιού. Λέγεται ότι η Άρτεμις κυνηγούσε στην περιοχή αυτή με τη θεά Βριτόμαρτις. Επίσης, τα νησιά ονομάζονταν και Λητώαι από τη θεά Λητώ, η οποία κατά μία εκδοχή γέννησε τον Απόλλωνα και την Άρτεμη εκεί. Η Λητώ λατρευόταν στην Φαιστό με το όνομα Φυτίη. Το σημερινό όνομα τους το παίρνουν από το σχήμα τους, που θυμίζει παξιμάδι.

 

 

 

Πηγή: cretanbeaches.gr